Vad är laktosintolerans?

Vad är egentligen laktosintolerans? Att vara laktosintolerant betyder att man är överkänslig mot laktos (mjölksocker). Laktos är en kolhydrat som finns naturligt i mjölk och andra mejeriprodukter som till exempel grädde och yoghurt. Laktosintolerans orsakas egentligen av laktasbrist, det vill säga brist enzymet laktas som bryter ner laktos i tunntarmen.

Utan laktasenzym förblir laktosen ospjälkad i tunntarmen och går vidare till tjocktarmen där en mjölksockret börjar jäsa, vilket gör att man kan få magknip, gasbildning, diarré och/eller en känsla av uppblåsthet. Symptomen är individuella och kan variera. En del får väldigt ont medan andra får lindriga besvär. Man kan uppleva att man tål mycket laktos ena dagen och och bara lite en annan. Tolerans av laktos kan till exempel bero på måltidens sammansättning. 

Vad är laktos?

Laktos är ett annat ord för mjölksocker. Det är en naturlig kolhydrat som finns i all slags mjölk – allt från modersmjölk till mjölk från ko, buffel, get och åsna. Modersmjölken innehåller ca 7 g laktos per 100 g och komjölk ca 5 g per 100 g. Laktos består av molekylerna glukos och galaktos.

Laktosfria mejeriprodukter

På Valio tillverkas den laktosfria mjölkdrycken genom en säker produktionsprocess som vi har patent på, där en silningsmetod minskar mjölksockret i mjölkdrycken. Resterande laktos bryts ner med hjälp av laktasenzym. Kolhydraterna låter vi vara kvar i form av galaktos och glukos för att bibehålla den naturliga söta smaken som mjölk har. 


Populära avdelningar