Ingredienser

8 portioner

  • 1 pkt (à 175 g) fyllda chokladkakor, exempelvis Oreo
  • 50 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 2 st citroner (1 dl citronsaft)
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 4 msk (0,6 dl) majsstärkelse
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 50 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 5 st gelatinblad
  • 1 dl citruslikör, exempelvis Limoncello
  • 200 g Valio Eila® laktosfri kvarg citron
  • 2 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
  • 2 dl apelsinjuice
  • 2 st gelatinblad

Citronkvargtårta

Beskrivning

En riktigt kvargfräsch sommartårta i värmen är aldrig fel. En citronkvargtårta! Som gjord för långa slappa dagar i trädgården. Men självklart är tårtan lika god året om. Till födelsedagsfirandet till exempel!

Ingredienser

8 portioner

  • 1 pkt (à 175 g) fyllda chokladkakor, exempelvis Oreo
  • 50 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 2 st citroner (1 dl citronsaft)
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 4 msk (0,6 dl) majsstärkelse
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 50 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 5 st gelatinblad
  • 1 dl citruslikör, exempelvis Limoncello
  • 200 g Valio Eila® laktosfri kvarg citron
  • 2 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
  • 2 dl apelsinjuice
  • 2 st gelatinblad

Gör så här:

Botten

  1. Krossa kexen i en matberedare. Tillsätt smält smör. Klä en löstagbar form med en diameter på 24 cm med bakpapper klippt enligt formen. Tryck ut kexblandningen i botten på formen. Ställ formen i kylskåpet under tiden som du gör fyllningen.

Fyllning

  1. Tvätta citronerna i varmt vatten. Riv det tunna, gula skalet på citronen. Pressa ut juicen. Mät upp vatten, socker, ägg, majsstärkelse och citronsaft i en stålkastrull. Blanda så att det blir jämnt. Värm upp till kokpunkten under omrörning, det vill säga tills krämen stelnar. Ta bort kastrullen från plattan. Blanda i skalet och saften av citronen i krämen. Blanda. Kyl blandningen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Låt dem smälta i en liten mängd hett vatten. Häll i gelatinblandningen, likören och till sist den vispade grädden i den kalla citronkrämen under vispning. Häll fyllningen i formen. Jämna ut ytan och täck över formen. Låt helst stelna över natten.

Gelé

  1. Gör gelén när tårtan har stelnat ordentligt. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt dem smälta i en liten mängd varm apelsinjuice. Tillsätt blandningen i resten av apelsinjuicen. Häll blandningen över tårtan. Låt stelna övertäckt i kylskåp. När gelén har stelnat tar du ut tårtan ur formen. Placera den på ett serveringsfat.

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Citronkvargtårta


Populära avdelningar