Arkiv

Mattrender påverkar våra konsumtionsmönster

Mat är hetare än någonsin. Och den intensiva matdebatten, spaltmeter i tidningar och en TV-tablå som fullkomligt vältrar sig i matprogram. Har gjort att mat är på allas läppar!

Två trender har dominerat, dels kolhydratfattiga dieter och dels den starka trenden på efterfrågan av naturlig och äkta mat. Dessa två trender påverkar konsumtionsmönstret. Enligt undersökning från Nielsen så äter svenskarna mer smör, helfeta mejerivaror och kött. Samtidigt har försäljningen av vitt mjöl och pasta minskat.  

Urban Dehli
Foto: Urban Deli

Riksdagsseminarium ”Hälsosam livsstil – vems ansvar?”

Debatt i riksdagen om svenskars matvanor

På initiativ av riksdagsledamoten Johan Forsell arrangerades ett hälsoseminarium i riksdagen den 17 oktober. Tre högaktuella gäster var inbjudna för att ta upp avgörande frågor för den svenska folkhälsan. Syftet var att bredda diskussionen om svenskars livsstil till en bredare krets som inkluderar nyckelpersoner inom politik, näringsliv, akademi, organisationer och media.


Svenskars matvanor

Ungefär vart tionde år genomför Livsmedelsverket en rikstäckande undersökning av svenskarnas matvanor (”Riksmaten”). Det vill säga vad och hur mycket vuxna äter i Sverige. Nästan 1 800 vuxna har registrerat allt de ätit och druckit under fyra dagar.  

Nu har den efterlängtade rapporten presenterats. Och det är extra spännande läsning med tanke på att intresset för mat och hälsa aldrig varit så stort som nu. Och det är dessutom mer än ett decennium sedan förra rapporten publicerades. Hur har de livliga matdebatterna och en uppsjö av matprogram verkligen påverkat oss svenskar och vad vi väljer att stoppa i munnen?


Laktosintolerant? Testa dig själv!

Vår vardag går mer och mer emot ”gör-det-själv”.
Sedan länge är vi vana vid att betala räkningarna via datorn, plocka varor själv på systemet och sätta ihop våra möbler på egen hand.
Nu kommer det också fler och fler gör-det-själv-produkter inom hälsa. Apoteket har redan självtester för det mesta: graviditeter, klamydia och urinvägsinfektioner till exempel.
Nu säljer de även ett laktosintolerans-test.
Om man besväras av en svullen mage med gaser och magknip visar ett DNA-test om skälet är laktosintolerans. Resultatet är 99,5 procent säkert.
Provsvaret hämtar man självfallet själv, via en personlig kod på labbets hemsida.
Om det skulle visa sig att man är laktosintolerant ska man veta att det idag finns laktosfria alternativ till nästan alla mjölkprodukter. Och gott smakar de också. Många äter och dricker laktosfritt utan att vara laktosintoleranta just för att de tycker att det smakar bra och får dem att må bra. 

Hälsningar Åsa


Prova en proteinrik nyhet!

Hej!

Missa inte vår kampanj på facebook: prova våra proteinrika nyheter inom Valio PROfeel®, helt gratis. Du kan välja mellan proteinyoghurt, proteinkvarg eller proteindryck. Samtliga med massor utav protein och färre kolhydrater. Laktosfria!

Mvh
Annika


Fira kanelbullens dag med laktosfria kanelbullar

Laktosfria kanelbullar

I morgon är det kanelbullens dag. Finns det något godare än en rykande varm kanelbulle och ett glas med kall mjölk? Här på Valio kommer vi att fira denna dag med våra goda laktosfria kanelbullar. Gör det du med, vet jag.

Hälsningar
Marie

Valios laktosfria kanelbullar (Ca 30 stycken)

Ingredienser deg
0,5 l Valio laktosfri mellanmjölkdryck
60 gram jäst
2 dl socker
200 gram Valio laktosfritt smör (rumstemperatur)
1 msk grovmalen kardemumma
18-20 dl vetemjöl
1 nypa salt


Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar