Arkiv

Vad är vardagslyx för dig?

En lågkonjunktur slår hårt på ett land och det påverkar invånarnas konsumtionsmönster.
Handelns Utredningsinstitut har studerat svenskens konsumtionsvanor sedan den förra lågkonjunkturen i början av 90-talet. Resultatet visar att vi avstår ifrån att köpa bil, båt, hemelektronik eller nya möbler. Sådana investeringar som kräver lån slopas.


Senaste nytt från Läkarstämman

Idag öppnade portarna till årets Läkarstämma med temat ”Framtidens hälsa”. Programmet är fullspäckat med spännande föredrag, scendebatter och vetenskapliga program. Här samlas läkare och annan vårdpersonal och politiker för att ta del av det senaste. En av de intressantaste föreläsningarna som jag fastnade för var.


Stor D-vitaminbrist bland svenskar – var 5:e drabbad

Det långa vintermörkret utan tillräckligt med sol ger nästan var femte kvinna D-vitaminbrist enligt en studie från Karolinska Institutet*. Studien visar att det är stor variation beroende på årstid. D-vitaminbrist är vanligt på vintern. Solljuset räcker helt enkelt inte till. På detta sätt är svensk vinter förödande för skelettet.

Högre krav på kosten under svensk vinter
Det ställer högre krav på vår kost under vintern när vi inte har solljuset tillgängligt. Enligt forskningsledaren Ann Burgaz, som lett arbetet med studien från Karolinska Institutet menar att ”det går inte att spara D-vitamin i kroppen hur länge som helst, men om man vistas i solen lagom mycket under sommarhalvåret kan man hålla sin D-vitaminnivå uppe under vintern med exempelvis fet fisk eller tillskott”.
* 25-hydroxyvitamin D accumalation during summer in elderly women at latitude 60° N”, Ann Burgaz, Agneta Åkesson, Karl Michaelsson & Alicia Wolk, Journal of Internal Medicine, accepted online, 27 april 2009. DOI:10:1111/j.1365-2796.2009.02125.X


Less is more – i ett stort utbud av valmöjligheter

Att gå och handla mat idag är en enorm skillnad jämfört med för bara en generation tillbaka. Enligt The Economist finns det i genomsnitt 48 750 varor i en amerikansk supermarket vilket är 5 gånger mer jämfört med 1975.

Hyllmeter efter hyllmeter i butik ställs vi inför så många val. Ta till exempel chips. Förr fanns några olika smaker. Idag finns en uppsjö av olika smaker och storlekar. Jag kommer ihåg första gången jag var i USA och skulle beställa en bagel i morgonruschen. Oh my god! Jag stod inför lätt 10 val av vilket bröd, med eller utan fröer, vilken smak på osten, pålägg, topping. You name it! Det slutade med att jag blev smått galen och min spontana reaktion var ”Men snälla ge mig en bagel NU! Så många val och dessutom innan frukost.

Det här är vardag idag. Att göra val är ett hårt arbete. Att vara insatt och påläst. Att välja vilket mobilabonnemang, elbolag, nyttigaste fettet, godaste yoghurten. Ekologiskt, rättvisemärkt, hälsosamt, frigående höns etc etc. Detta är en utmaning. Att allt är frivilligt och det är upp till dig!


Taskig tajming

Att äta i tid och otid. Det är inte bara vad du äter som påverkar din hälsa. Utan också när du äter. Många jag träffar äter sporadiskt och oregelbundet och hoppar ofta över måltider. Resultatet blir det man inte önskar. Att man går upp i vikt. Istället att göra av med fett samlar kroppen på sig fett. En annan effekt är att hungern åker berg- och dalbana och likaså blodsockret som spinner loss i höga toppar och djupa blodsockerdalar. Det är då suget slår till. Det är då vi köper chokladkakan på väg hem från jobbet eller slukar en korv eller något annat som ligger i vår väg.


Protein som kan styra ditt blodsocker


Mycket fokus har varit på kolhydrater och dess effekt på blodsockret.
Antidiabetic Food centre som är ett center som är en joint venture mellan Lunds Universitet, Region Skåne och aktörer från industrin har undersökt proteinets effekt på blodsockret.
Forskarna Elin Östman och Ulrika Gunnerud har hittat vägar att med hjälp av högvärdiga proteiner som naturligt finns i vår mat påverka insulinproduktionen och därmed också jämna ut blodsockret.
Dessa forskare menar att en kombination av aminosyror bidrar till en mer stabil och därmed bättre blodsockerkurva.

Kort fakta om protein:
Aminosyrorna är byggstenar i proteinkedjor. Och det finns ett 20 tal essentiella aminosyror som betyder att det är livsviktiga för kroppen och att man måste tillföra dessa till kroppen via maten då kroppen själv inte har förmåga att bilda dessa aminosyror. Mat som kött, fisk, ägg och mjölk innehåller alla essentiella aminosyror och har en hög proteinkvalité.


Salt – nu satsar Livsmedelsverket på att sänka svenskars saltkonsumtion

Vi svenskar äter dubbelt så mycket salt än vad Livsmedelsverket rekommenderar. Nu kommer nya larmrapporter om hur salt påverkar vår hälsa. Samtidigt satsar Livsmedelsverket på att halvera svenskars saltkonsumtion – från dagens 10-12 till 5-6 gram.

En saltad historia
Svenskarnas saltvanor har ändrats de senaste åren efter flingsaltets intågande. Hyllmetrar av olika sorters salt radas upp i butik och det har snackats i åratal att saltet skulle bli nästa stora hälsodebatt i Sverige. Men det tar inte fart, konstigt nog.


Mat för minnet

Det går att påverka vårt minne och koncentrationsförmågan på kort tid genom att äta mat med långsamma kolhydrater och mycket fet fisk visar två nya studier ifrån Lunds Universitets Antidiabetic Food Centre.


Saknar du D?

Det finns mängder att skriva om D-vitamin. Speciellt nu då forskare har börjat omvärdera vitaminets betydelse och den rekommenderade dagliga mängden.

Många läkare slår larm om att D-vitaminbrist kan skapa allvarlig ohälsa. Symtom kan vara värk, muskelsvaghet, koncentrationssvårigheter och nedstämdhet. Brist på D-vitamin är även associerat med allvarliga sjukdomar som tjocktarmscancer, diabetes, MS, benskörhet, hjärtsvikt, stroke och depression.

För två år sedan höjde USA och Kanada rekommendationen till 15 mikrogram per dag för barn och vuxna samt 20 mikrogram per dag för äldre.


Kamelmjölk någon?

Kamelmjölk smakar lite saltare. Och sägs vara rikare på c-vitamin, järn omättade fettsyror och b-vitamin.

Efterfrågan på kamelmjölk växer sig allt snabbare.

Det görs redan idag produkter som yoghurt, glass och andra produkter baserade på kamelmjölk.

Vissa entusiastiska spår att kamelmjölk kommer bli nästa stora hälsohit. Det återstår nog att se om vi svenskar kommer rusa till affären för kamelmjölk tror jag.


Sidor

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar