Arkiv

FODMAP

Om du har blivit diagnostiserad med IBS lider du av en funktionell mag-tarmsjukdom. Det är en vanlig sjukdom i Sverige som det inte finns något botemedel för. Däremot har forskning visat att det finns vissa livsmedel som ställer till mer besvär än andra. De kallas för FODMAPs och står för fermentable Oligo-saccharides, Di-saccharides, Mono-saccharides and Polyols.


Vad är IBS och vad ska du äta om du har känslig mage?

Buller, gaser, förstoppning eller ont i magen. Känner du igen dig? Mer än 10 procent av befolkningen har magproblem i perioder. Om du har varit hos en läkare och uteslutit att du har laktos- och glutenintolerans, är det mycket möjligt att du har IBS. Att ha IBS-mage är inte farligt, men kan vara nog så besvärligt.


Tre lyckliga vinnare i månadens tävling

Tack för alla bidrag i månadens tävling: Vilken är den mest smakfulla julklapp du någonsin fått?
Här är våra tre lyckliga vinnare:

Sara
Smakfull julklapp som håller tills döden skiljer oss åt
Den mest smakfulla julklapp jag har fått var av min pojkvän som gav mig tryffelchoklad, och i en av chokladbitarna, den som jag fick var det en förlovningsring i! Jag blev så lycklig och förvånad, klart bästa julklappen någonsin.

Angelica
Min mest smakfulla julklapp!
Den mest smakfulla julklapp som jag någonsin fått är nybakat julbröd som jag fick av en nära vän. Det gjorde så att jag kunde njuta av julen lite längre!

Elisabeth
Året var 1943, krig och avspärrning var de´. En man sig uppenbarar, och han en tomte under rocken förvarar. Tomten en säck har och där ligger kvar, choklad som på ett konditori glömts, eller kanske gömts. Lilla jag smakade det godaste jag någonsin fått, minnet är starkt än i dag.

Är du en av tre dessa vinnare? Vänligen maila din postadress till konsumentkontakt@valio.fi så skickar vi din vinst per post inom kort.

God Jul & Gott Nytt År
Hälsningar Åsa


Tävling: Nu är det jul igen!

Hur är det, har ni hunnit med allt eller är stressnivån som högst nu?
Kanske väljer ni den mer avslappnade linjen utan julklappar och julbak?
Eller har ni flytt julstöket helt och ligger under en palm och läser en bok?
Oavsett så tycker jag att ni ska unna er något extra under julledigheten.
Här är ett recept på laktosfritt julbak för en vuxen smak.

Recept Lingontryffel (cirka 20 stycken)
100 gram laktosfri mörk choklad (minst 70 %)
25 gram laktosfritt smör
1 tsk honung
0,5 dl laktosfri crème fraiche (mellan 23 %)
2 msk rårörd lingonsylt som mixas
Smält choklad och smör i vattenbad ((kastrull med småkokande vatten).
Rör ned honung, crème fraiche och lingon.
Låt svalna till lagom konsistens, spritsa i små formar och kyl i kylskåpet.

Och sedan: NJUT!

Om ni valt bort paket i år så finns det ändå en chans att få en försenad julklapp. Månadens fråga och tävling lyder: Vilken är den mest smakfulla julklapp du någonsin fått?
Skriv ditt svar i kommentarsfältet nedan senast den 18 december och du är med och tävlar om fina produkter från Iittala. Den 20 december presenterar vi tre lyckliga vinnare.

Hälsningar Åsa


Baka med Wahlgren och träna med Paolo eller Sjöberg?

Det känns som att ”alla” kändisar ger ut kokböcker och/eller träningsböcker. Så här inför julhandeln vimlar det i alla fall av dem i bokhandeln. När man har bakat och ätit Pernilla Wahlgrens muffins är det dags att ge Paolo Roberto en kvart om dagen, vilket också är titeln på en av hans böcker. Bland det stora urvalet jag sett så lockar Patrik Sjöbergs ”Träna för livet – 242 tips som har gjort mig stark” allra mest. Kanske är det för att jag lättare kan identifiera mig med honom? Han är inte manisk utan verkar ha en sund men avslappnad attityd till begreppen diet och träning.

När det blir för maniskt och krävande så blir jag av naturen avskräckt och jag tappar lusten redan från start. Hans bok får alltså bli julklappen och hälsopeppen till mig själv. Återkommer med resultatet. Sjöberg verkar också ha ett maniskt sug efter mjölk! Han dricker två liter röd mjölk varje dag. Där har vi en del gemensamt, jag och höjdhopparen, även om jag håller mig till aningen mindre mängder och laktosfritt. Har du någon inspirerande träningsbok att tipsa om?

Hälsningar Åsa


Tre lyckliga vinnare i månadens tävling

Tack för alla bidrag i månadens tävling: vilket är ditt tips på en D-vitaminrik ljusglimt i höstmörkret?
Här är våra tre lyckliga vinnare:
Gabriella
Ta vara på alla solstrålar, ta en härlig nypa luft under kaffepausen eller lunchen! Vänd ansiktet mot solen och låt de äppelröda kinderna få en dos av glädje!
Lisa Magnusson


Tävling: Mer D-vitamin i höstmörkret

Den svenska sommaren var extra härlig i år. Som en bonus innebär många soldagar också mycket av den viktiga vitaminen D. Men nu börjar det bli dags för påfyllning, experterna tror nämligen att kroppen lagrar D-vitamin i max tre månader. Det innebär att augustis strålar snart är slut på lagret. Fler och fler lider av D-vitaminbrist och i de nya nordiska näringsrekommendationerna har nivån höjts för att förbättra folkhälsan. Vi bör alltså, som alltid, tänka på vad vi äter. Bra D-vitamin-källor är fet fisk, berikade mejeriprodukter och ägg. En D-vitaminfrukost skulle kunna bestå av en smörgås med makrill, ett glas mjölk, ett ägg och en stor skål Valio Eila™ fruktyoghurt. Min personliga favorit är rabarber som smakar sommar. Vad har ni för förslag? Det är just det månadens fråga handlar om: vilket är ditt tips på en D-vitaminrik ljusglimt i höstmörkret?

Skriv ditt svar i kommentarsfältet nedan senast den 29 november och du är med och tävlar om fina produkter från Iittala. Den 2 december presenterar vi tre lyckliga vinnare.

Hälsningar Åsa


Tack för alla bidrag till middagsutmaningen i oktober.

Nu har vi utsett vinnaren i månadens middagsutmaning! Nedan publiceras listan över alla vinnare, ett extra grattis till Penny1771 som tog hem 1:a platsen. Vänligen hör av er till oss på konsumentkontakt@valio.fi med era adresser så vi kan skicka vinsterna till er. 

1:a Penny1771
2:a Liizao
3:e Petrawl75
4:e Lansink
5:e Trollet58
6:e 
Elna35
7:e Cajo01
8:e Rosamadde 
9:e Sommar33
10:e _giron_

Grattis från oss på Valio!

Med vänliga hälsningar
Marie


Tre lyckliga vinnare i månadens tävling

Tack för alla bidrag i månadens tävling: Hur tar du bäst till vara på maten?
Här är våra tre lyckliga vinnare:
Niklas Karlsson - Tänk efter en extra gång!
Kim – Kylskåpsrensare
Christina – Använd internet ”skåpmat”

Är du en av tre dessa vinnare? Vänligen maila din postadress till konsumentkontakt@valio.fi så skickar vi din vinst per post inom kort.

Hälsningar Åsa


Tävling: hur tar du bäst till vara på maten?

Den 24 oktober firar vi FN-dagen. En högtidsdag som inrättades för att understödja de mål FN står för.
Ett av många projekt är att minska matsvinnet. Man beräknar att en tredjedel, 1,3 miljarder ton, av den mat som årligen produceras i världen slängs istället för att ätas upp. I USA och Europa är vi allra värst, mer än hälften av den mat som köps går till spillo. I pengar innebär det totalt 6 000 miljarder kronor varje år.
FN har därför startat en global kampanj för att minska matsvinnet. Några budskap är att planera måltiderna bättre, skriva inköpslistor, undvika impulsköp, frysa in istället för att slänga och lita på det egna sinnet mer än på bäst-före-datumet.
Jag avskyr verkligen när man inte tar till vara på maten. Till exempel går det utmärkt att göra fattiga riddare av skivat bröd som börjar bli torrt och gammalt. Det ska stekas i rikliga mängder av smör och ätas med sylt. Fantastiskt gott och något man lätt lär barn att laga. Jag tror att det var den första maträtt jag tillagade helt på egen hand.
Månadens tävlingsfråga är: vilket är ditt bästa tips på hur vi bäst tar vara på maten så att vi slipper allt svinn?
Skriv ditt tips i kommentarsfältet nedan senast den 29 oktober och du är med och tävlar om fina produkter från Iittala. Den 1 november presenterar vi tre lyckliga vinnare.

Hälsningar Åsa


Sidor

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


För mer information om maghälsa

Populära avdelningar