Det har hänt en del sedan 2005…

Det har hänt en del sedan 2005…

Jag läste en gammal artikel häromdagen som faktiskt var från 2005 det var en artikel i en frågespalt där du fick svar från en dietist. Det handlade om en person som tränade väldigt mycket och han hade upptäckt att han var allergisk mot mjölk och nötter. Han undrade hur han skulle kunna ersätta mjölken med något annat, så att han fick i sig protein och allt annat nyttigt i mjölk. Svaret han fick var som tur var att han inte hade en allergi om han trodde sig vara laktosintolerant. Dietisten upplyste om att laktosintolerans inte är en allergi utan att laktosintolerans handlar om svårigheten att bryta ner mjölksocker. För att få diagnosen laktosintolerant måste man uppsöka läkare.


Sedan hänvisade dietisten till en helt laktosfri mjölk från Valio som lanserats på marknaden! Och denna mjölk verkligen smakar som vanlig mjölk och dessutom innehåller den de prima proteiner, vitaminer och mineraler som mjölken naturligt har! När jag läste detta blev jag riktigt glad, vilken tur att denna dietist hade smakat vår mjölk och kände till den goda smaken. Det jag reflekterade över är vad som verkligen hänt sedan 2005, det var en väldigt låg kännedom om laktosintolerans och att det fanns laktosfria produkter i mejerihyllorna. Det var i och för sig inte så många olika produkter, tänk så stort och brett utbud det finns idag. Det finns allt från matlagningsprodukter till yoghurt. Och dessutom smakar de så himla gott!


Just det där med smaken är faktiskt en utmaning som våra kollegor på vår produktutveckling haft som en sporre, nämligen den att Valios laktosfria produkter måste smaka bättre än ”vanliga” produkter. Och det har de verkligen lyckats med för de är till och med godare!


Hälsningar
Marie

Kommentarer

Sophie skriver:

laktosintolerans på 4 åring
Hej! Det finns barnläkare som påstår att det inte finns ngn laktosintolerans hos barn. Hur kan man motbevisa det?

Mikaela skriver:

Hej Sophie, och tack för din
Hej Sophie, och tack för din fråga! Nedan följer lite information som jag hoppas kan vara till hjälp för dig. Är barn som är laktosintoleranta mer känsliga för laktos än laktosintoleranta vuxna? - Nej, barn och vuxna kan vara lika känsliga. Känsligheten varierar beroende på hur mycket av enzymet laktas man har kvar i tarmen. Varför blir man laktosintolerant? - Laktosintolerans är ärftligt och helt naturligt. Laktasproduktionen minskar hos de flesta människor från förskoleåldern och uppåt då symtomen på laktosintolerans börjar uppkomma. Kan man födas laktosintolerant? - Medfödd laktasbrist är extremt ovanligt och innebär att enzymet laktas inte produceras alls. Eftersom det nyfödda barnet inte tål bröstmjölk utan får allvarlig diarré, upptäcks medfödd laktasbrist alltid tidigt. Jag hoppas att detta gett dig svar på dina funderingar och om det är så att du misstänker att du eller ditt barn är laktosintolerant men inte har fått någon diagnos på detta så är det inte farligt att konsumera laktosfriaprodukter ändå. Laktosfria produkter innehåller precis samma näringsämnen som vanlig mjölk. Enda skillnaden är att laktosen redan är nedbruten i de sockerarter, galaktos och glukos, som även de som är laktosintoleranta kan ta upp i kroppen. Så med andra ord kan ni även testa er fram till produkter som får er att må bra! Hör gärna av dig igen om du har fler frågor, hälsningar Anna

Fredrik skriver:

Du skriver som en kratta
Är du finlandssvensk? Du har iaf en väldigt underlig meningsbyggnad, och dessutom usel grammatik (ovanligt för finlandssvenskar)! Det skulle vara kul om du bad någon annan korrläsa dina inlägg. Det är så tråkigt att läsa när det inte flyger på, för innehållet är ju trots allt bra. Med vänlig hälsning, Fredrik Rydh

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar