Fettisdagen närmar sig med stormsteg

Fettisdagen närmar sig med stormsteg

På tisdag den 4 mars är det Fettisdagen. Detta innebär att de allra flesta av oss ser till att få i oss en och annan semla. Medan vissa av oss håller stenhårt på traditionen och vägrar äta en endaste liten semla innan den 4 mars finns det andra som äter semlor så fort de får möjlighet. Här hittar du ett smarrigt recept på laktosfria semlor om du får lust att baka egna i helgen. Det är enklare än vad man tror.

Laktosfria semlor med nöt- eller hallonfyllning

Ingredienser 12 semlor
4 dl Valio Eila Laktosfri Mjölkdryck
75 gram Valio Eila Laktosfritt Smör
25 gram Valio Eila Laktosfritt Smör (rumstempererat)
50 gram jäst för söta degar
2 krm Kardemumma
1 dl Socker
2 msk Ljus sirap
9 dl vetemjöl
2 ägg till pensling
5 dl Valio Eila Laktosfri Vispgrädde

Gör så här:
• Smält 75 gr av smöret och värm med mjölken tills det blivit 37 grader
• Smula jästen och rör ihop med smöret och 4 dl av mjölken. Tag lite i taget så att jästen löst sig helt
• Fortsätt och röra i socker, sirap, salt, kardemumma och resten av smöret
• Sikta sedan i mjölet lite i taget, tills den känns kladdig men lossar från sidorna, arbeta degen i hushållsmaskin eller för hand i 5 minuter
• Låt jäsa på dragfriplats under bakduk till dubbel storlek (c.a 45 min) och sätt på ugnen på 220 grader
• Häll ut degen på mjölat underlag. Och arbeta någon minut, dela till 10-12 bullar och lägg på smord plåt
• Lägg på bakduk och låt jäsa 30 minuter
• Pensla med lätt uppvispat ägg
• Grädda i mitten på ugnen tills de fått fin färg cirka 10-15 minuter
• Låt svalna innan du bygger dina semlor

Till Semlorna: Vispa 5 dl Valio Eila Laktosfri Vispgrädde
Nötfyllning: 250 gr marsipan, 2 dl Valio Eila Laktosfri Mjölkdryck och semmelbröd12
Hallonfyllning: 2 msk socker, 3 dl hallon, 1 dl hårt vispad Valio Eila Laktosfri Vispgrädde och semmelbröd
Bullarna: Skär bort toppen på semlan och gröp ur ett hål ur bullen. Blanda detta med valfri fyllning och lägg tillbaka i semlan. Vispa grädde och lägg i semlan, lägg på hatten och pudra över med florsocker. Garnera gärna med bär. OBS! tänk på att nötallergiker kan vara extremt känsliga, använd aldrig nötter vid bakning om du har en person med extrem nötallergi i sällskapet. Låt alla äta laktosfria semlor så att det inte finns spår av nötter.

 

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar