Forskning kring hur tarmbakterier påverkar oss psykiskt och fysiskt

Forskning kring hur tarmbakterier påverkar oss psykiskt och fysiskt

Örebro Universitet står inför en väldigt intressant fråga: Hur påverkar kost och tarmbakterier magens och hjärnans funktioner? Vi är nog alla nyfikna på svaret och Valio har därför gett ekonomisk stöttning till forskningen.

Total har näringslivet och KK-stiftelsen bidragit med 78 miljoner kronor till en ny forskningsmiljö. Där ska man utveckla metoder för att förebygga tarmsjukdomar, depression och åldersrelaterade magproblem. Det är väldigt spännande att läsa om vad man planerar att göra.

Till exempel vill man se hur tarm och bakterier interagerar med varandra och hur det i sin tur påverkar samspelet mellan tarm och hjärna. Man tror nämligen att signalerna verkar åt båda hållen, att tarmen påverkas av hjärnan men också att hjärnan påverkas av tarmen och dess bakterier. Teorin stöds av att man funnit en avvikande bakteriesammansättning hos personer med så vitt skilda diagnoser som irritabel tarm, svår depression och autism.

Jag blir så nyfiken och ivrig! Jag vill ha alla svar NU! Men vi får vackert vänta ett tag och hålla tummarna för att Örebro Universitet kommer fram till saker som gynnar våra magar och hjärnor.

Hälsningar 
Lena

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar