Historia kring laktosintolerans

Historia kring laktosintolerans

Det är många som undrar över hur det kommer sig varför man blir laktosintolerant, och det finns egentligen inga riktiga studier som kan svara på vad det kan bero på. Hur kommer det sig att vissa klarar av laktosen i mejeriprodukter och andra inte? När ”upptäckte” man att man kunde vara laktosintolerant?

Det sägs att vanan att konsumera mjölk har även påverkat toleransen för laktos. Men detta har utvecklats under tusentals år. Från början var praktiskt alla vuxna människor laktosintoleranta. Men när människan började ha boskap kom även vanan att börja dricka mjölken korna bar med sig. Under årens lopp muterades laktasenzymets gen och man började klara av laktosen i mjölk. Mjölken är mycket näringsrik dryck så det var kanske konsumtionen av mjölk som berodde på att de som konsumerade mjölk var friskare och starkare än de som inte konsumerade mjölk.

I Finland har laktosintolerans förekommit i hundratals år, men man har inte riktigt haft en beteckning för magbesväret. Det har alltid varit normalt att då och då ha ont i magen och lida av gasbesvär. Dieten bestod dessutom alltid mycket av kostfiber från grönsaker, potatis, bröd, gröt osv. Metabolisering av kostfiber påverkar troligen även laktosen.

Man intresserade sig därför i Finland över dessa besvär och började forska kring detta ämne. I början av 1960-talet hittade man enzymen som spjälkar laktosen före den absorberas. Samtidigt fick man även en diagnos för laktosintolerans och gjorde det till en ”sjukdom” som existerar.

Den som är laktosintolerant bär på den speciella genen som inte kan bryta ned laktos, samt får symtom av laktos genom konsumtion mejeriprodukter. Det är vanligare hos vissa folkslag att de bär på denna speciella gen, till exempel i länderna kring Medelhavet, Asien och vissa delar av Afrika.

Hälsningar,
Anna 

Kommentarer

Adam skriver:

Ni har nog missuppfattat detta
Det står "Den som är laktosintolerant bär på den speciella genen som inte kan bryta ned laktos". Detta stämmer inte då det är tvärtom. Det är en mutation som gör att man kan fortsätta producera när man blir vuxen. De som saknar mutationen blir laktosintoleranta. Googla

Christopher skriver:

Hej Adam och tack för din kommentar,
Det är korrekt att den som saknar denna mutation blir laktosintolerant, vilket är den originella genen. Vi har i inlägget benämnt den originella genen (d.v.s. att man inte kan spjälka laktos som vuxen) som speciell då de fall där en mutation har uppstått, och som således kan spjälka laktos, är mer vanligt i vårt samhälle idag. Hoppas att det blev lite tydligare för dig att vi menar samma sak. Vänligen Anna

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar