I dag firas Sveriges första officiella GLMS-dag

I dag firas Sveriges första officiella GLMS-dag

I dag den 15 maj genomförs Sveriges fösta GLMS-dag i anslutning till den internationella celiakidagen. Vi på Valio är en av huvudsponsorerna till detta initiativ som vi hoppas ska leda till en ökad kunskap om GLMS i landets skolor. GLMS står för Glutenintolerans, laktosintolerans, mjölkproteinallergi och sojaproteinallergi.

Enligt Svenska Celiakiförbundet är det en av fem elever som inte tål gluten, laktos, mjölk eller soja och som därför behöver specialkost. På många skolor erbjuds dessa elever inte likvärdig mat som de övriga eleverna. Maten kan också ha ett lägre näringsvärde, vilket påverkar studieresultaten. Svenska Celiakiförbundets förhoppning är att Sveriges skolor denna dag, den 15 maj, ska servera samma mat till alla elever, fri från gluten, laktos, mjölk och soja. Celiakiförbundet vill visa att det går att laga skolmat som alla mår bra av utan att göra avkall på kvalitet eller näringsvärde.

Svenska Celiakiförbudet har tillsammans med Sveriges kockskolor, tagit fram en receptfolder. Recepten i den kommer från deras kocktävling, Sveriges Unga GLMS-kockar, som avgjordes i januari i år. Den finns att ladda ner här: http://celiaki.se/wp-content/uploads/2013/04/Recepthäfte-GLMS-skolmat1.pdf


Hälsningar Marie

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar