Kan man mjölka laktosfri mjölk direkt från korna?

Kan man mjölka laktosfri mjölk direkt från korna?

Laktosfria kon Eila

Valio berättade i ett pressmeddelande idag, 1 april, att man upptäckt att en speciell typ av kost gör att man kan mjölka laktosfri mjölk direkt från korna.

Är det verkligen sant?

Nej, ännu finns det ingen ko som producerar laktosfri mjölk, men på Valios forskningscenter bedrivs sedan 1916 världsledande forskning inom laktos, maghälsa och djurhälsa. Men vem vet vad som väntar i framtiden?

Finska forskare har varit pionjärer när det gäller att studera laktosintolerans och orsakerna bakom den. På Valios laboratorium inledde man redan 1974 forskning för att lösa problemet med laktos genom hydrolysering. Man gjorde då upptäckten, hur man genom att tillsätta enzymet laktas, kunde spjälka laktos och de första produkterna började tillverkas.

Nära hundra år av forskning och utveckling har genererat gedigen kunskap inom näringslära samt ett Nobelpris i kemi till en av Valios forskare. Att ett mejeriföretag har ett eget laboratorium för forskning och utveckling är unikt i Norden. Valio investerar årligen 150 miljoner kronor i forskning och utveckling. Det har bland annat resulterat i ett av marknadens bredaste sortiment inom laktosfria produkter.

Det gör att även om den laktosfria kon förmodligen aldrig blir verklighet så kan Valio lova att vi envetet driver forskningen vidare för att ge konsumenterna de allra bästa laktosfria produkterna och bidra till att fler mår bättre.

Valio var först i Sverige med att erbjuda laktosfria produkter och i år firar vi 10 år med laktosfritt.

Läs mer om Valios forskning på Forskning och framtid

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar