Laktosintolerans är upplevda symptom mot mjölksocker

Laktosintolerans är upplevda symptom mot mjölksocker

Laktosintolerans är nedärvt och innebär att man upplever symptom mot mjölksocker, laktos som finns i mjölk från alla däggdjur och är ett normaltillstånd för en majoritet av världens vuxna befolkning. Ibland kallas laktosintolerns för MJÖLKMAGE®. Laktosintolerans orsakas av brist på enzymet laktas som bryter ner laktos i tunntarmen. Laktasbrist är den vanligaste enzymbristen hos människan. I stället för att spjälkas i tunntarmen förs laktosen vidare till tjocktarmen där den tas om hand av tarmbakterier, vilket kan leda till olika symptom som magknip, gasbildning och diarré.

Förmågan hos en befolkning att klara av att bryta ned mjölksocker verkar vara kopplad till hur lång tillbaka i historien man hållit boskap och druckit mjölk. Befolkningen i Norden har ovanligt mycket laktas i tarmarna och vi tål mjölk bra även som vuxna. Men får man i sig mer laktos än vad tarmen kan bryta ned, kan man ändå få ont i magen.

 

Ingen allergi
Laktosintolerans förväxlas ibland felaktigt med mjölkproteinallergi. Men intolerans är ingen allergi, eftersom kroppen inte bildar några antikroppar mot laktos. Till skillnad från en person som är glutenintolerant, blir tarmen hos en laktosintolerant inte skadad om han eller hon får i sig laktos.  

Hälsningar Marie

Kommentarer

Nicklas skriver:

ang:mjölksocker i buljonger och fonder
Hej! Jag jobbar i ett dagiskök och har en del allergiker som äter varje dag.Tänkte litegrann på det här med märkning på förpackningar. Finns det ingen lag att det skall vara någorlunda tydligt märkt om produkten innehåller Laktos,Gluten eller andra allergener?Förstår att vem somhelst kan vara allergik mot vad som helst och att det därför skulle vara svårt att märka förpackningarna tydligt.-Men om det finns laktos eller gluten i produkten borde det väl ändå vara utmärkt i innehållsförteckningen??Tänker på t.e.x "knorr"Brun kalvfond som inte har någon märkning som antyder att det skulle finnas någon slags laktos eller gluten i fonden.Fortsätter man läsa efter "innehållsförteckningen" och läser "näringsvärden" kan man läsa som följer: Kolhydrat varav mjölksocker 0,5g. Är detta något jag behöver oroa mej för? Samma med:Gluten innehåll lägre än gällande gränsvärde 200ppm. Hyperallergiker? Någon förälder har bett om en speciell sorts cornflakes som inte bereds i samma lokaler som handskas med gluten. Var ligger då en sån här produkt på skalan? Mvh Nicklas

Marie skriver:

Hej Nicklas, tack för din
Hej Nicklas, tack för din kommentar. När det gäller mejeriprodukter så innehåller alla dessa mjölksocker, naturligt från komjölken. I de mejeriprodukter där laktosen tagits bort så deklareras dessa produkter med "laktosfri", enligt gällande lagstiftning. Jag förstår att du har många frågor kring innehållsförteckningar och det är viktigt att få korrekt svar på dessa. Därför tror jag det är bästa att du vänder dig till de leverantörer som tillverkar produkterna, så du får rätt svar på dina frågor. Lycka till! Vänligen Marie

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar