Landet Brunsås och laktosintolerans

Landet Brunsås och laktosintolerans

Om ni aldrig har sett Landet Brunsås på SVT så rekommenderar jag det varmt! Ett underhållande och samtidigt utbildande program om Sverige och vår matkultur. Tidigare avsnitt finns på svtplay.se. Häromveckan var temat mjölk.

Mats-Eric Nilsson berättade att på 60-talet då det började komma adopterade barn ifrån andra länder visade det sig att de inte tålde mjölk eftersom deras kropp inte var van det. Men i Sverige utgick vi ifrån att alla människor kan dricka mjölk för så har det alltid varit.
Det blev en ganska rolig dialog mellan programledarna, blandad med fakta och ironi.

”Erik Haag: Min fru säger helt plötsligt att hon är laktosintolerant nu...Lotta Lundberg: Laktosintolerans är faktiskt normaltillståndet för den stora majoriteten av jordens befolkning. Vid 3-4 årsåldern anser kroppen att nu får det vara färdigammat, då avtar förmågan att bryta ned laktos, det vill säga mjölksocker. Vi som kan dricka mjölk i vuxen ålder har en avvikande gen faktiskt. I resten av världen mår man inte bra av att som vuxen dricka mjölk men där har man löst det genom att tillsätta bakteriekulturer i mjölken som då bryter ned laktosen och sen konsumerar man den som youghurt eller kefir.Schyffert: Jag tror att det här med laktosintolerans är en fluga. Det är som en ursäkt för att få banta, det är en innegrej att säga nu. Det är en innesjukdom just nu. Det är min tes.

”

Jag tror att många kan känna igen sig i alla de tre synsätten. Men det Lotta Lundberg säger är förstås det mest intressanta. Att vi här i Sverige är präglade på mjölk men att laktosintolerans i stora delar av världen är ett normaltillstånd.

Lev väl!

/Åsa

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar