Matens Pris

Matens Pris

Intresset för matens ursprung och naturliga produkter med få tillsatser har lett till en kraftigt ökad efterfrågan på svenska och närproducerade, naturliga och etiskt korrekt producerade produkter i Sverige.
Just nu i Sverige så debatteras en bok flitigt som heter ”Matens Pris – Boken som Matindustrin inte vill att du skall läsa”. Författarna, Journalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman fick ”Stora radiopriset – Årets Folkbildare 2010”samt blev det årets ”Miljöjournalister”. Nu har de gett ut boken med samma namn som ifrågasätter vad vår ”prisjakt” får för konsekvenser på djur och miljö.

”Aldrig har vi ätit så mycket som nu – ändå lägger vi mindre och mindre pengar på mat”. En fråga som jag tycker har aktualiserats speciellt just nu när allt fler bönder i hela Norden väljer att lägga ned sina gårdar på grund av dålig lönsamhet.

Priset blir speciellt viktigt i tider med ekonomisk ostabilitet där konsumenterna i allt högre utsträckning väljer att spara sina pengar. Kravet från både konsumenter och handel på lägre priser får givetvis konsekvenser och någon måste ”betala” i slutänden. Bl a har jakten på låga priser lett till en ökad import från lågprisländer, men också till att djur och natur utnyttjas på ett ohållbart sätt. Vi måste alla ta ansvar för hur vi väljer med tanke på vad det kan leda till för ”kostnader”  i ”andra änden”.

I samband med bokens lansering har journalisterna åkt runt i Sverige och föreläst och pekat på att Valio’s mjölkbönder på ett föredömligt sett endast använder raps/ryps som proteinkälla till korna till skillnad från de svenska mjölkbönderna som också använder soja som proteinkälla. Till saken hör att en stor del av sojan importeras från Brasilien där bruket av bekämpningsmedlet Parakvat (som är förbjudet inom EU) orsakar svåra skador och dödsfall bland de brasilianska bönderna. Dessutom så är oftast sojan genmodifierad (GMO).

Jag är stolt över att arbeta på ett företag som Valio som alltid varit en föregångare som ett ansvarstagande företag  för en hållbar utveckling. Något som verkligen har aktualiseras av den här debatten då Valio sedan 15 år tillbaka använder  raps/ryps!

Det känns bra att kunna se både konsumenter och kunder i ögonen och kunna försvara premium priserna på våra fina kvalitetsprodukter. Ett pris satt mot bakgrund av innovation, hög kvalitet och att produkterna både gör gott och smakar gott. Det utan att göra avkall på vare sig etiken eller den miljömässiga hållbarheten! 

Läs gärna hela artikeln på FoodMonitor.se  där Juha Nousiainen, ansvarig för Farmservice hos Valio blivit intervjuad angående ovanstående ämne.

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar