Med anledning av artikeln i Norran 12 februari, 2012.

Med anledning av artikeln i Norran 12 februari, 2012.

Det råder en del missuppfattningar kring Valios engagemang i det planerade finska kärnkraftverket Fennovoima Ltd. Låt mig ta tillfälle att reda ut dessa felaktigheter.
 
Vår målsättning är att köpa grön el, och vi följer noga utvecklingen, men tyvärr har tillgången varit begränsad och ingen leverantör i Finland har kunnat erbjuda oss tillgång enligt våra behov. För oss på Valio är ansvarstagandet för miljön ett prioriterat område.

Vi har tydliga riktlinjer och krav för att säkra ett hållbart jordbruk, en god djurhållning och produktion. Något som säkert har påverkat att vi under två år, senast 2010, blev utsedda till Finlands mest etiska företag.
 
Vi köper idag vår el på den öppna elmarknaden, som de flesta finländare och Finska företag, där cirka 28 % består av kärnkraftsel.
Valio är inte delägare i Fennovoima och har inga direkta ägarintressen i det planerade kärnkraftverket Fennovoima.
Genom eldistributionsföretaget Majakkavoima Oy har Valio förvärvat optioner som ger möjlighet att köpa el från Fennovoima om projektet genomförs.

Majakkavoima Oy äger en del aktier i Fennovoima Oy. Valio har dock inget inflytande eller påverkan om Fennovoimaprojektets genomförande.

Hälsningar
Marie

Kommentarer

Jari Natunen skriver:

"inget inflytande eller påverkan... "?
Hej Lena, Ni skriver "Valio har dock inget inflytande eller påverkan om Fennovoimaprojektets genomförande." Valio har ägares och finasierens inflytande och påverkan i Fennovoima. Alla Majakkavoimaägare har listats på Fennvoimasidor som riktiga ägare, och det är klart att alla pengar kommer från dom där ägare http://www.fennovoima.com/en/fennovoima2/owners/list-of-shareholders . När Valio har köpt aktier i Majakkavoima, som är grundats andast för att äga Fennovoima, har Valio gjort beslutt att stöda farlig och ekonomiskt inte lönsam energikälla. Majakkavoimas funktion är att stoppa ansvar för kärnkraft i fall av olyckor liksom Fukushima, så det här gör Valio position inte alls bättre. Valios bulvan bolag betyder att det är folk i Finland och Sverige som ska lida i fall olycka händer och Valio vill slippa av all ansvar, det är inte etisk eller hållbar position. Kärnkraft är inte en hållbar eller etisk energikälla. I Finland en del folk tycker att Valio är tillsvidare inte alls ett etiskt bolag. Det finns mycket bättre alternativ både i Finland och Sverige för energi eller mjölkprodukter. Lycklitgvis det finns inte ännu bindande kontrakt för slutlig kärnkraftverk investering och Valio har möjlighet och ge up sin andel som flera andra bolag har redan gjort. Hoppas, att Valio ska göra snabbt kloka beslut Hälsningar Jari Jari Natunen Vanda, Finland

Anonymous skriver:

Angélica Skywolf
Angélica Skywolf Finska kärnkraft verket är endast för att sälja Plutonium till Ryska Atompomber ! Dom får 3.8 miljader euro per ton av färdig bränt kärlbränslen! Altså först lada man reaktorn med 100 ton U 235 ( uran) sedan låterman fissionera det 1 år , så är det kokt färdigt och dett inneholle då 1 ton PU 239 ( Plutonium) till Atom vapen! Ny fraktarman hela skitet till Ryslan med speciaal bygda båtar och Ryska Atom Mafian tar hand om det hela! Likadan gör man med dett Svenska kärnavfallet! Vad gör Ryska mafa med det? Juu robot fabrik tar yt det plutoniumet från det 100ton av avfallet och byger Atombomber ! Och resten dumpar dom runt om av värdhaven Djyppa graavar! Finska Atom Mafin har det senaste 32 åren stoppat nästan 500 miljaders euron sina fikorna utan skat utan kvitton bara svartta bengar av allihoppa! Därför är Valio med att skulle få lite av detta svartta atom bengar tillsig!

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar