Svenskars matvanor

Svenskars matvanor

Ungefär vart tionde år genomför Livsmedelsverket en rikstäckande undersökning av svenskarnas matvanor (”Riksmaten”). Det vill säga vad och hur mycket vuxna äter i Sverige. Nästan 1 800 vuxna har registrerat allt de ätit och druckit under fyra dagar.  

Nu har den efterlängtade rapporten presenterats. Och det är extra spännande läsning med tanke på att intresset för mat och hälsa aldrig varit så stort som nu. Och det är dessutom mer än ett decennium sedan förra rapporten publicerades. Hur har de livliga matdebatterna och en uppsjö av matprogram verkligen påverkat oss svenskar och vad vi väljer att stoppa i munnen?

”Resultatet gör oss bekymrade" skriver Livsmedelsverket i DN Debatt.

Svenskarnas matvanor har blivit bättre, men äter fortfarande för lite grönsaker, frukt, fisk, fibrer och fullkorn och för mycket socker, mättat fett och salt. Det som är mest förvånande i rapporten är att unga kvinnor och män, 18-30 år är de som äter sämst. Kvinnor har generellt sett bättre matvanor än män. Vi väger även mer än vid förra undersökningen som genomfördes 1997.

Så här ser svenskarnas matvanor ut i korthet:
• Åtta av tio äter för lite frukt och grönt.
• Sju av tio äter för lite fisk.
• Nio av tio äter för lite fullkorn.
• Åtta av tio äter för mycket mättat fett.
• Fyra av tio äter för mycket socker.
• Sju av tio äter för mycket salt.

Vitaminer och mineraler
Det som är svårast att få tillräckligt av när det kommer till vitaminer och mineraler är vitamin D, järn och folat. Vissa, särskilt unga kvinnor, får idag i sig mindre än vad som rekommenderas av dessa ämnen.

Kort fakta om Riksmaten:
Riksmaten vuxna 2010-11 har genomförts av Livsmedelsverket i samarbete med Statistiska centralbyrån (SCB). Ett representativt urval av personer mellan 18 och 80 år från hela landet deltog.

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar