Tävla och vinn pajform från Höganäs

Tävla och vinn pajform från Höganäs

Hej hej, nu är sköna fredagen här igen!

Nu är det dax för tävling igen. Om några veckor är påsken här och en massa god mat att se fram emot. För att få inspiration till laktosfri påskmat, vill vi att ni ger oss era absolut bästa recept på PAJ. Efterrätt eller matpaj - valet är fritt! Skriv recepten i kommentarsfältet på bloggen.

Vi utser de tre bästa recepten, och vinnarna får varsin vit pajform från Höganäs (värde ca 350 kr.) Vi har också hederspriser, plats 4-20 som får varsin tårtspade ifrån Iittala.

Tävlingen pågår till och med den 25 mars.

Vinnarna meddelas den 26 mars.

Lycka till och ha en trevlig helg!

Kommentarer

Inga-Karin Dentz skriver:

Mitt bästa pajrecept!
God plommonpaj precis som mamma gjorde den. 3 dl mjölk 1 dl vetemjöl 4 ägg 1 tsk stötta kardemummafrö 0,5 dl socker 10 halverade och urkärnade plommon 25 g smör 2 msk rårörsocker Vispa ihop mjöl och mjölk till en smet. Knäck i äggen, hälften av kardemumman och sockret. Vispa det jämnt. Lägg ett bakplåtspapper i en springform/form som är 20 centimeter i diameter. Lägg plommon i formen och häll på smeten. Hyvla på smör, strö över råsocker och resten av kardemumman. Grädda tills smeten stelnat, vanligtvis ca 30-40 minuter.

Linda H skriver:

Paj tävling
Köttfärspaj med tomat och mozarell: 3 dl vetemjöl 125 gram laktosfritt margarin eller smör 3 msk kallt vatten. Mät upp mjölet i en skål, skär ned matfettet och finfördela till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i pajformen, nagga med gaffel och låt formen stå kallt i 30 min. Under den tiden gör du köttfärssås på 500 gram nötfärs och kryddar den så som du önskar. Häll ned köttfärssåsen i pajskalet och lägg tunna skivor av tomat över samt strö över rikligt med riven mozarellaost. Gräda pajen på 250 grader i 15-20 minuter. Servera med grönsallad och citronvatten.

Kristina Werin skriver:

Äpple Paj
Smält 175g laktosfritt margarin Blanda: 3 dl Vetemjöl 1 dl Socker 1/2 tsk Bakpulver 1 krm Salt Tillsätt det smälta margarinet blanda. Pajdegen blir ganska lös. 6-8 Äpplen skalas, kärnas ur och delas i tunna klyftor. Lägg Äppelklyftorna i en pajform. Strö över lite kanel. Täck med paj degen. In i ugnen 175 grader i ca 30 min. Servera pajen varm med laktosfri Vaniljsås eller laktosfri glass.

Sandra Kousa skriver:

Salami och brieostpaj med cocktailtomater.
Denna paj är den goaste jag någonsin ätit! Muumms! Här nedan skriver jag ner vad som behövs för att laga den :) 3 dl dinkelmjöl 125 gram laktosfritt smör 2 msk kallt vatten 250 gram tinad bladspenat 1 gul lök 100 gram salami 150 gram brieost 250 gram cocktailtomater 3 st ägg 3 dl laktosfri Valio mjölk 1 huvud romansallad 0,5 st purjolök 300 gram morötter raps- eller olivolja valfri vinäger salt och svartpeppar. 1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop mjöl, smör, vatten och ½ tsk salt i en bunke. Platta ut degen i en springform högt upp på kanterna, lägg gärna bakplåtspapper i botten av formen. Ställ i frysen ca 5 min innan du förgräddar den i 10 min. Sänk sedan ugnstemperaturen till 175 grader när pajskalet är färdiggräddat. 3. Skala och hacka ½ gul lök. Hetta upp 1 msk smör i en kastrull. Krama vätskan ur spenaten och fräs spenat och lök några minuter. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. 4. Halvera cocktailtomaterna och skär salamin i strimlor. Skär brieosten i skivor. Lägg spenatblandning, salami och ost i de förgräddade pajskalet.Toppa med cocktailtomaterna. 6. Skölj ur den använda bunken och vispa ihop 3 ägg, 3 dl mjölk, ½ tsk salt och 1 krm peppar och häll i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader tills äggstanningen har stelnat, ca 30- 40 min. 7. Gör en sallad på 300 gram rivna morötter, strimlad romansallad och purjolök. Ringla över lite olja och vinäger. Smaklig måltid!

Sabina Pannwitz skriver:

Hallon & Bläbärspaj
En Enkel Och Mycket God Paj! Ingredienser: 75gr smör + en klick till att smöra formen 3dl vetemjöl 1dl socker 1tsk bakpulver 1msk vaniljsocker Hallon & blåbär (ca 250gr) Ströbröd till formen *Smält smöret *Tillsätt mjöl, Socker, Bakpulver & vaniljsocker & rör runt *Smöra & Bröa en pajform *Tryck ut degen i en formen *Lägg på hallon & blåbär (strö ev. över lite socker) *Värm i ugnen på 225 grader i 30 minuter. *Serveras till Marsansås eller vaniljvisp. SMAKLIG MÅLTID! :)

Katja skriver:

Blåbärspaj med vaniljyoghurt
Deg: *150 g Smör *3 dl vetemjöl *1 dl socker *1 tsk bakpulver Fyllning: *2 dl Valio vaniljyoghurt original *2 ägg *2 tsk vaniljsocker *1/2 liter blåbär + 2 msk strösocker + 1 msk potatismjöl Gör så här: 1. Blanda ingredienserna till degen, gärna i en mixer och låt vila i kylen ca. 30 minuter. 2. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i ca. 10 minuter. 3.Vispa ihop yoghurt och ägg och häll balndningen i formen. Blanda blåbär med socker och potatismjöl och strö ut över yoghurtfyllningen. 4. Grädda i ca. 200 grader i 30-40 minuter eller tills fyllningen stannat. Låt svalna.

Veronica skriver:

Blåbärspaj
1 l blåbär 2 dl socker 2 msk potatismjöl Smördeg 200 gram vetemjöl 100 gram smör 2 msk socker 2 msk valio laktosfri mjölk el grädde. Tillagning 1. Hacka ihop smör, mjöl och socker i en matberedare. Tillsätt lite vatten tills degen känns smidig. 2. Tryck ut degen i en pajform och häll i blåbären. Blanda socker och potatismjöl och strö över bären. 3. Grädda i 180 grader i cirka 30 minuter. Servera med en klick laktosfri glass eller vispad vaniljsås.

Anders skriver:

Chilichokladpaj.
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en form(antingen med ströbröd eller det lite hetare tipset: cocos!). Smält 75 gram smör i en kastrull. Tillsätt 2 stora ägg, 1/2 matsked valio mjölk. 3dl socker, 3 stora msk kakao, 1 krm salt, 1 tsk vaniljsocker, 1-1,5 dl mjöl. Rör om tills allt har blandats och häll över i den bröade formen. Ställ in i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter (eller luktar er till när hela hemmet luktar kladdkaka, då brukar den vara perfekt). Låt kladdkakan svalna pudra sedan kladdkakan med florsocker & sprinkla mald Chili över. Vispa sedan ner vaniljsocker i laktosfri cream fraise eller laktosfri glass och avnjut er kladdkaka med vaniljvispen och färska bär!

Caroline Backlund skriver:

Halloncheesecake med hasselnötslikör
Ingredienser: 150 g frysta hallon 6 msk hasselnötslikör 200 g digestivekex, krossade 50 g smör, smält 400 g Philadelphiaost 1.5 dl strösocker 1 tsk rivet citronskal 2 st gelatinblad, blötlagda 200 g vit choklad, smält 2 dl grädde, lättvispad 200 g hallon 1 st lime Gör så här: 1. Ta fram hallonen ur frysen och låt dem tina en aning. 2. Häll på nötlikör. 3. Krossa digestivekexen till smulor i en bunke. 4. Blanda kexsmulorna med smör och tryck ut i botten av en smord form (20 cm i diameter) med löstagbar kant. 5. Skölj citronen väl under ljummet vatten och riv skalet med ett rivjärn. 6. Vispa Philadelphiaosten, citronskalet och sockret med en elvisp tills smeten är slät. 7. Koka upp vatten i en kastrull. 8. Bryt den vita chokladen i bitar och smält i en bunke över det kokande vattenbadet. 9. Blötlägg gelatinbladen i vatten, krama sedan ur dem och blanda med chokladen. 10. Blanda sedan i Philadelphia- och sockerblandningen. 11. Vispa grädden lätt och vänd ner den tillsammans med de halvtinade hallonen med de övriga ingredienserna. 12. Häll fyllningen i den förberedda formen, låt stå i frysen i 2 timmar. 13. Riv lime över tallriken och dekorera med färska hallon just innan servering.

Helena Kolehmainen skriver:

Min bästa paj
Denna är vår variant av fredagsmys, istället för vanliga tacos som börjar bli lite tråkigt. *yummo* Pajdeg 4 dl mjöl 0,5 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 gram margarin 1,5 dl mjölk Fyllning 1 500 gram köttfärs 1 st lök 1 påse Taco kryddmix 1 dl vatten Fyllning 2 4 st tomater 4 st pepperoni 2 dl laktosfri Valio creme fraiché 4 msk majonnäs 4 krm svartpeppar 2 dl riven ost GÖR SÅ HÄR 1. Lägg alla ingredienserna till pajdegen i matberedaren och pulsa till en deg. 2. Fyllning 1: Hacka löken och bryn den med köttfärsen. Häll i påsen med tacokryddmixen och vattnet. Koka ihop några minuter. 3. Fyllning 2: Under tiden, hacka tomaterna, pepperonin och blanda med övriga ingredienserna i en skål. 4. Sen bara att montera; Tryck ut degen i en gratängform (en pajform har för låga kanter). Lägg i köttfärsen, toppa med tomatröran och kör in i ugnen. 250 grader ca 15 minuter. Sen bara att mumsa. :)

Elisa skriver:

Pajrecept
Här är mitt recept - dyrkat av 16-årig syster med vänner, och även min mamma :) Dock ett litet OBS för att jag inte har något smått på hur stor form det här räcker till. Jag gjorde 1/3 sats för mina 3 små mini pajformar på 10cm i diameter, och det räckte precis. 400g digestivekex 150g smör (eller samma proportioner om du gör en mindre sats) Smält smöret "typ halvsmält". Krossa digestivekexen och blanda i smöret. Tryck ut i formen/formarna ganska tätt, annars kommer pajen smula sönder när du skär den. Ställ kallt. Koka kolasås med lika delar socker, grädde och sirap. (För min 1/3 sats pajdeg, som räckte precis till mina 3 små formar, så tog jag 0.5dl av varje.) Häll ingredienserna i en kastrull, och sjud tills den blivit tjock på svagvärme. Rör hela tiden så den inte bränns vid och håll koll så den inte börjar stormkoka. Lägg i lika del smör när ingredienserna smält ihop, innan det börjar sjuda. (Jag tog 50g smör till min kolasås.) Koka den tills den blivit tjock och gulbrun som kola sås. Tänk på att såsen tjocknar mer när den stelnar. Du kan prova att ta den av plattan och vänta lite och se hur den blir. Ta ut formen/formarna ur kylen (kylen gör faktiskt underverk med pajdegen - nu borde det vara som ett skal i pajformen) och fyll med kolasås nästannästan ända upp (det ska inte rinna över, och grädden ska få lite grop att sjunka ner i). Täck med grädde som inte är för hårt vispad, men inte så lös att den rinner av pajen. Pajen är riktigt maffig och mättande så grädde efter smak. (Vi körde med ungefär höjden på kolasås+lite till.) Ovanpå kan man ha tex skivad banan eller hackad choklad.

Helen Holmberg skriver:

Laktosfri paj
Ingredienser 3 dl vetemjöl 1 dl socker 125 gram flytande laktosfritt margarin från Valio. (100 gram är 1 dl) lite kanel 2-4 deciliter små tärningar av äpple Gör så här Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluftsugn). Blanda vetemjöl och socker. Blanda ner margarinet, rör ihopa till en grynig massa. Smöra en ugnssäker form. Lägg i äppeltärningarna, strö över kanel och sockra lite lätt. Smula sedan mjölkblandningen över äppelbitarna och sätt in formen i ugnen ca 20 minuter. Serverad med uppvispad Valios Laktosfri gammeldags vaniljsås, mums!

Susanna Bjelkholm skriver:

PAJTÄVLING♥
"Vegetarisk" Svamppaj, som smakar som köttfärs fast mycket godare♥ Använd smördeg till botten, gott och enkelt! Klä en form, nagga och in i ugnen. Men den ska inte få färg!! (Eller gör en egen pajdeg: 4 dl vetemjöl, 4 st ägg eller 2 hg smör, 2 dl kallt vatten. Blandas till en deg, låt den gärna vila en stund. Tryck ut i en form, nagga och in i ugnen i 20 minuter på 200 grader.) Fyllning: 425g champinjoner, 1 röd paprika, 2 gula lökar. Detta finhackas och brynes tillsammans med aromat eller liknande. Blanda 2 dl creme fraiche, 1 dl grädde, 2 dl riven ost och svartpeppar. Rör samman den brynta blandningen med creme fraicheblandningen. Häll allt i "pajskalet". Riv lite ost och lägg ovanpå. Gräddas i 10 minuter på 250 grader. Serveras med en härlig sallad.

IRENE skriver:

Räk och ägg paj.
Räk och ägg paj. Pajdeg : 200 smör ca 4 dl vetermjöl 1 dl riven starkost. Kan ibland behöva tillsätta 1 msk vatten. Gör degen och vila i kylskåpet ca 30 min. Kavla eller tyck ut degen i pajformen för grädda ca 10 min 175 g. Gör fyllningen. Koka 6 st ägg och skala och hacka. Tillsätt 200 g skalade räkor. 2 dl grädde och 1 tsk matlagnings senap, ca 50 g champinjoner ( på burk)Rör i hopp allt i en skål tillsätt dill efter behag. Lägg fyllningen i de förgräddade paj skalet. Täck med riven ost och ett lager tunt ströbröd. Grädda i Ca 40 min mot slutet kan man behöva lägga över folie för att inte bränna den. Lycka till ! Den passar perfekt på påsk bordet. Går att göra laktos fri.

Susanne skriver:

Min bästa persikopaj
Pajdeg: 175g Smör 3dl Vetemjöl 1dl Socker ½tsk Bakpulver Fyllning: 1liten Burk konserverade persikor eller 3 färska 1dl Kaffegrädde 50g Smör 1dl Socker 1tsk Vaniljsocker 100g Phildelphiaost 2 Ägg Smält smöret. Blanda ner övriga ingredienser i kastrullen. Rör runt tills degen släpper kanterna. Tryck ut i pajform (degen är ganska kladdig). Skiva persikorna och lägg dem i pajskalet. Smält smör till fyllningen och blanda sedan med övriga ingredienser. Häll sedan fyllningen över persikorna och grädda i 200grader i ca 25 minuter.

Fredrik Boman skriver:

Panikpaj - Björnbär
Snabbaste pajreceptet om man får objudna gäster och har lite frysta bär och sockerkaksmix hemma. Går lika bra att byta ut björnbären mot äpple och krydda med kanel och lite socker. INGREDIENSER: 500g frysta björnbär. 1 pkt (420g) sockerkaksmix med citronsmak. 100g kallt smör. GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform. Lägg de otinade bären i formen, häll över kakmixen och jämna till ytan. Hyvla över det kalla smöret. Grädda i ca 30 minuter. Garnera med pärlsocker. Serveras med vispad grädde eller glass.

Anneli P skriver:

Blåbärspaj
Blåbärspaj Gå först ut i skogen och plocka 1/2 liter blåbär. Pajdeg: 150 gram Valio normalsaltat smör, knappt 3 dl vetemjöl, 1/2 dl florsocker. Blanda ihop pajdegen och tryck ut i en pajform. Förgrädda 6 min i ugn 225 grader. Ta ut pajformen ur ugnen. Blanda blåbären med 1 1/2 msk potatismjöl och 3 msk strösocker. Häll blåbärsblandningen i pajskalet och grädda 225 grader i ugnen i ca 25-30 min. Servera blåbärspajen ljummen tillsammans med kall vaniljsås!

Momitas skriver:

Min bästa hallonpaj
Jag gör världens enklaste, godaste, billigaste och nyttigaste efterrättspaj! Arbetet inleds i sommartid, när jag plockar vildhallon på berget. Sedan fryser jag in dem i tvåliterspåsar och har att festa på hela vintern. Momitas hallonpaj Ingredienser: 2 liter hallon 1 msk potatismjöl 100 gram smör eller margarin 1,5 dl vetemjöl 1,5 dl havregryn Gör så här: Ta fram hallonpåsen och låt hallonen (2 l) tina. Stjälp över dem i en smörad pajform. Strö över lite potatismjöl så blir hallonen inte så rinniga. Sedan smälter du 100 gram smör eller margarin, rör i 2-3 matskedar strösocker, 1,5 dl vetemjöl och 1,5 dl havregryn. Strö degen över hallonen. Grädda i ugnen i 15-20 minuter på 225 grader. Servera med glass, vispgrädde eller vaniljsås!

Momita skriver:

Åsas superdupergoda äpplepaj
Det här receptet har jag helt ogenerat stulit från min bästa vän Åsa. Och det förtjänar att spridas, det är så enkelt och gott! 5-6 äpplen kanel 150 gram smör 1,5 dl strösocker, 3,5 dl vetemjöl 0,5 tsk bakpulver Gör så här: Skala och skiva äpplena. Lägg äppelbitarna i smord pajform. Strössla över rikligt med kanel och lite strösocker. Smält smöret. Rör ner de torra ingredienserna, i smöret - kan göras direkt i grytan! Tryck till degen i handen i småbitar och täck över äpplena. Grädda i 200 grader i 25 minuter! Servera med glass, grädde eller vaniljsås

Rebecca Andersson skriver:

Mitt bidrag på paj.
Mitt bidrag på paj. Ananaspaj. 150g margarin-3 msk socker-3 dl vetermjöl. Knåda ihop till en deg. Låt vila i kylskåpet minst 1 timme. Tryck ut degen i formen.Blanda ett ägg med 2 dl creme fraich 0,5 dl strösocker- 2 tsk vaniljsocker-2 msk florsocker - 500g krossad ananas som har fått runnit av i durkslag ca 15 min.Grädda i 175 g i ca 40min. Servera meden kula vaniljglass.

marianne eriksson skriver:

Paj med blåbär och maräng
Pajdeg: 3 dl vetemjöl, 150 gr margarin, 1 litet ägg Fyllning: 4-5 dl blåbär, 0,5 dl socker, 1 tsk vaniljsocker, 1 msk potatismjöl. Marängtäcke: 3 äggvitor, 1,5 dl socker. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och kläm ut den i en pajform. Nagga degen och ställ den i kylskåpet c:a 30 minuter. Förgrädda den sedan 15 minuter i 225 grader. Sänk nu ugnsvärmen till 175 grader. Blanda ihop bären med socker, vaniljsocker och potatismjöl och lägg i pajskalet. Vispa äggvitorna med lite socker i taget tills du kan vända skålen upp och ned och vispet sitter kvar i bottnen. Bred marängsmeten över bärblandningen och grädda sedan tills marängen känns torr och fått fin färg. Ätes med fördel tillsammans med gammaldags vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.

Sussi skriver:

Konditorns perfekta paj!
200 g Valio smör 3 dl siktat dinkelmjöl 1 1/2 dl socker 1 tsk vaniljsocker 2 dl färska el frysta hallon 2 dl riven mandelmassa Smält smöret i en kastrull. Rör ned socker, mjöl och vaniljsocker. Bred ut i smord pajform. Grädda ca10 min på 175 graders värme. Ta ut pajen. Lägg på bären och mandelmassan. Grädda ytterligare 20 min. Servera med iskall vispad grädde från Valio. Gott!!!!

Annisen skriver:

lök och ost paj - perfekt till buffebordet till påsken.
Lök och ost paj. Räcker till 6 små formar Degen: Blanda ihop 50gram smör, 0,5dl POfiber, 1 dl havregryn, 1 msk kallt vatten och vetemjöl till en deg. Klä smörade små formar med degen och ställ i frysen Smeten: Bryn det vita på en purjolök och 1 röd lök tills de är genomskinliga, tillsätt 1dl smetana (om du har) och 1 dl vatten. Låt koka ihop. Krydda med salt, peppar, vitlök, tabasco, oregano. Ta fram formarna ur frysen och lägg lökblandningen i formarna. Toppa med en smakrik fransk ost tex chevre. Blanda ihop 2 ägg och vatten med en gaffel. Lägg över formarna och grädda i varm ugn. Jag satte ugnen på 200grader och gräddade i 10 minuter och sedan höjde tempen till 250 under cirka 7 minuter.

Anna L skriver:

Underbart god köttfärspaj
Deg: 150 g smör 3 dl mjöl 2 msk vatten Fyllning: 400 g färs 1 strimlad purjolök 2 dl ketchup Salt Vitpeppar 1 tsk körvel 2 krossade vitlöksklyftor 1 tsk curry Vatten till spädning 2 dl riven ost 2 ägg 2 dl mjölk Gör degen och låt vila 30 min. Klä en pajform med degen. Fräs ihop färs och purjo. Tillsätt ketchup och kryddor + vitlöksklyftor. Späd ev med vatten. Puttra i 30 min. Lägg röran i formen och stör över osten. Vispa ihop ägg och mjöl och slå detta över. Grädda i 200 grader i 30 min och servera med en god sallad.

Paola Allegrini skriver:

Italiensk påskpaj
ITALIENSK PÅSKPAJ En traditionell, mild, men samtidigt smakrik italiensk paj som MÅSTE ätas varje påsk ;). Har hos oss blivit barnens favorit! Pajdeg 4 dl vetemjöl 175 g Valio laktosfritt smör 3-4 msk iskallt vatten Fyllning 2 stånd färsk broccoli 200 g riktigt god kokt skinka (inte tunnskivad) 2 msk Valio laktosfritt smör 1 ½ msk vetemjöl 2 dl Valio laktosfri matgrädde 1 hönsbuljongtärning 1 dl vatten 75 g riven Parmesanost 2 äggulor 1 ägg för pensling Gör degen: hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt så mycket vatten som behövs för att få en smidig deg – överarbeta inte. Forma till en boll, linda in i plastfolie och låt vila i kylskåp i en timme. Gör fyllningen: skölj broccolin, skär i småbitar och koka i lättsaltat vatten tills den är halvmjuk. Låt broccolin rinna av och svalna. Lös upp buljongtärningen i 1 dl kokande vatten. Strimla skinkan och fräs den i smöret. Pudra över mjöl och späd med buljong och grädde, salta och peppra sparsamt. Ta stekpannan från spisen och rör i de två äggulorna och den rivna osten. Tryck ut pajdegen (spara ca 1/3) i en pajform och lägg i broccolin. Häll över skinkblandningen. Sporra ut remsor av resten av degen och lägg dem i ett vackert rutmönster över fyllningen. Pensla remsorna – se till att pensla överallt, så får pajen en vackert påskgul färg! Grädda i 200° 30-40 minuter. Servera gärna med en grönsallad.

Helene skriver:

Paj
Smarrig Citronpaj med Marängtäcke. Pajdeg: 3 dl vetemjöl, 125g margarin, 3msk kallt vatten. Baka ut och grädda som ett pajskal - låt svalna. Citronkräm: 3 dl vatten 1 1/2 dl socker, 4 msk Maizena, saft o skal fr 2 citroner, 3 äggulor, 2 msk smör. Blanda vatten, socker, maizena och pressad citron i en kastrull - rör medan det kokar upp, tag kastrullen fr värmen - skilj gulor från vitor - rör ner gulorna, låt sjuda - blanda ner rivet citronskal och smöret o låt svalna - häll sedan i pajskalet. Maräng: vispa vitorna till hårt skum, tillsätt socker - bred smeten över pajen och sätt in mitt i ugnen 175 grader ca 10 min. Servera med vispad grädde. Kanongott!!

Satu Mustonen skriver:

TWINPEAKS berömda Körsbärspaj
6 dl mjöl 1 msk florsocker 1 tsk salt 225 g Valio Laktosfritt margarin ca 0.75 dl vatten Inlagda körsbär alternativt färska söta mörka körsbär, och gärna lite körsbärssås till de färska. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Blanda in margarinet, som ska vara skuret i bitar och häll i vattnet lite i taget. Knåda ihop degen så att den håller ihop. Överarbeta den inte! Dela degen i två bitar och slå in båda bitarna i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 30 min. Kavla ut den ena degbiten och klä en pajform med degen, gärna en form med avtagbar kant. Grädda bottnen i 10-12 min i 220°. Fyll sedan det färdiggräddade skalet med körsbären och täck med ett lock som du kavlat ut av den andra degbiten. Skär små snitt i locket så ångan kan komma ut. Grädda i 220° i 30 min och sänk sedan värmen till 180° och grädda i ytterligare 25-35 min. Stäng av värmen och låt pajen stå kvar i ca 20 min. Låt pajen svalna minst 10 min och servera sedan med vaniljglass!

Tove skriver:

Påskig lax- och spenatpaj med en touch av pepparrot
1 sats vanlig pajdeg där du byter ut lite av mjölet mot grahams- mjöl 200 g kallrökt lax 1 gul lök 1 msk valios smör 1 paket bladspenat (200 g) 3 dl valios mjölk 3 ägg 2 tsk riven pepparrot 2 dl riven ost Ugn: 200 grader Beskrivning Kavla ut och förgrädda pajskalet enlig anvisningarna i grundreceptet för matig pajdeg. Förbered under tiden fyllningen. Skär laxen i tärningar. Skala och hacka löken fint. Låt löken bli glansig i matfettet i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt spenaten och låt den tina på svag värme. Bred ut spenatröran i botten av pajskalet och lägg på laxen skuren i tärningar. Rör samman ägg mjölk och den rivna pepparroten. Häll blandningen i pajskalet. Toppa med osten. Gratinera ytterligare c:a 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat.

Katarina Forsberg skriver:

Vinn pajform från Höganäs
Skink & broccolipaj med riven västerbottensost. 3 dl vetemjöl, 120 g smör, lite salt och ca 1 msk vatten blir pajbotten. Fyllning av 300 g kokt broccoli och 200 g skinka-kokt, rökt-allt är toppen. Pajbotten kan gärna förgräddas i 220 g ugn 10 minuter. 3 ägg och 3 dl mjölk vispas,lite salt och nymalen peppar avnjuter. Fyll pajskalet med små bitar skinka, hackad broccoli och äggblandningen. Riven västerbottensost efter smak strör ni över sen. Grädda färdigt i ca 20-30 minuter. Sen ni allt med en fräsch sallad avnjuter!

Tine skriver:

Tines goda ananaspaj med
Tines goda ananaspaj med kokos Pajdeg:150 g smör, 1 dl socker, 3,5 dl mjöl, 1 tsk bakpulver. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och blanda sedan i smöret. Kläm ut degen i en smord pajform. Fyllning:1 burk krossad ananas (avrunnen), 1 burk creme fraiche, 1 ägg, 0,5 dl socker, ev 2 tsk vaniljsocker, 1 dl kokosflingor. Blanda samman alla ingredienserna till fyllningen och häll fyllningen i pajformen. Grädda i 175 grader ca 30 minuter.

Kim skriver:

Här är en supergod paj som
Här är en supergod paj som jag alltid slänger ihop när vi vill lyxa till vardagen. Mått har jag inga, jag tar så mycket jag har hemma/har lust med! Förgrädda ett pajskal i 5 minuter. Fräs rejält med hackad spenat (har den varit fryst så se till att få ut den mesta av vätskan) med vitlök. I med spenaten i pajformen. Hacka ner en burk Ridderheims soltorkade tomater. Smula ner en förpackning med fetaost. Blanda äggstanningen med riven ost. På med den. Avsluta gärna med en stor kvist körsbärstomater. Det blir så vackert! In i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och njut med ett gott bröd och en sallad.

Birgitta skriver:

Ananaspaj med hemmagjord vaniljsås
150 gr Valio smör, 1 dl socker, 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver. Fyllning:1 ägg, 2 dl Valio créme fraiche, 1 dl socker, 1 tsk vaniljsocker,500 gr krossad ananas, låt ananasen rinna av lite. Kör pajdegen i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform (24 cm). Rör ihop övriga ingredienser. Häll fyllningen i pajformen. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 40 min. Vaniljsåsen: 2 äggulor 2 msk florsocker 1 msk vaniljsocker 3 dl Valio grädde. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden. Blanda äggblandningen med grädden och rör i vaniljsocker.

Spacegirl skriver:

Äppelpaj
Jag brukar göra denna härliga knäckiga äppelpaj, den är fantastiskt god. 4-5 äpplen av syrlig sort 150g smör 2dl havregryn 2dl vetemjöl 2dl strösocker 1/2dl grädde 1/2dl sirap 1/2tsk bakpulver Lägg de skalade och skivade äpplena i en pajform.Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner övriga ingredienser.Bred blandningen över äpplena och grädda i 175° ca 25 min.

Emmely Bergquist skriver:

Omtyckt kycklingpaj
Enkel och omtyckt, laktosfri kycklingpaj; 3 dl vetemjöl 125 g laktosfritt smör 2 msk kallt vatten Fyllning: 2 kycklingfiléer 1 bit purjolök, ca 300 g 1/2 tsk salt 1 röd paprika 2 dl laktosfri crème fraiche 3 ägg 2 dl riven lagrad ost Gör så här Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter Nagga pajskalet med en gaffel och låt vila i kyl ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingen i mindre bitar. Strimla purjolöken. Salta och stek kycklingen i smör i en stekpanna. Tillsätt purjolöken och låt den fräsa med. Låt svalna något. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda kyckling, purjolök, paprika, crème fraiche, ägg och hälften av osten. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Fördela blandningen i pajskalet och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min. Servera med sallad.

Erika Skalman skriver:

Laktosfri Ananaspaj med gammaldags vaniljsås (VALIO)
Laktosfri Ananaspaj ... Helt underbar och passar till påskens färger.. Deg: 125 g Valio laktosfri smör 1 dl socker 1,5 dl mjöl 1,5 dl havregryn 1 tsk bakpulver Fyllning: 1 ägg 1 dl socker 2 dl Valio laktosfri creme fraiche 12% 2 tsk vaniljsocker 1 burk krossad ananas Blanda alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut i en pajform och ställ kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet på 200°C i 10-15 minuter. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vänd ner övriga ingredienser. Häll ned i pajformen. Grädda på 175°C i ca 25-30 minuter. Servera med Valio laktosfri gammaldags vaniljsås 15%

Katarina skriver:

Citronpaj
Denna paj är för 8 personer. Deg: 150 g vetemjöl, samt lite extra för att mjöla bakbordet. 25 g strösocker 125 g smör i tärningar 1 msk vatten Fyllning: 1 1/2 vispgrädde 100 g strösocker 4 ägg rivet skal från 3 citroner 1 3/4 dl citronsaft florsocker, till garnering Pajdegen gör du genom att arbeta samman mjöl,socker och smör med fingertopparna i en skål. Konsistensen skall påminna om brödsmulor. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en slät deg. Slå in plastfolie och kyl i kylskåp i 30 minuter. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta. Klä en 24 cm pajform med löstagbar botten med degen. Pricka pajskalets botten med en gaffel. Låt vila i kylskåp i ytterligare 30 minuter. Klä pajskalet invändigt med aluminiumfolie och lägg i torra bönor. Grädda i 190 grader varm ugn i 15 minuter. Ta bort bönor och folie och grädda pajskalet i ytterligare 15 minuter. Fyllningen gör du genom att vispa samman grädde, socker, ägg, citronskal och citronsaft. Ställ pajen fotfarande i sin form på en bakplåt och häll i fyllningen. Sätt in pajen i den varma ugnen och grädda den i cirka 20 minuter, eller tills fyllningen stelnat. Låt pajen kallna och ta sedan ut den ur formen. Pudra över florsocker och servera.

Katarina skriver:

Citronpaj
Denna paj är för 8 personer. Deg: 150 g vetemjöl, samt lite extra för att mjöla bakbordet. 25 g strösocker 125 g smör i tärningar 1 msk vatten Fyllning: 1 1/2 vispgrädde 100 g strösocker 4 ägg rivet skal från 3 citroner 1 3/4 dl citronsaft florsocker, till garnering Pajdegen gör du genom att arbeta samman mjöl,socker och smör med fingertopparna i en skål. Konsistensen skall påminna om brödsmulor. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en slät deg. Slå in plastfolie och kyl i kylskåp i 30 minuter. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta. Klä en 24 cm pajform med löstagbar botten med degen. Pricka pajskalets botten med en gaffel. Låt vila i kylskåp i ytterligare 30 minuter. Klä pajskalet invändigt med aluminiumfolie och lägg i torra bönor. Grädda i 190 grader varm ugn i 15 minuter. Ta bort bönor och folie och grädda pajskalet i ytterligare 15 minuter. Fyllningen gör du genom att vispa samman grädde, socker, ägg, citronskal och citronsaft. Ställ pajen fotfarande i sin form på en bakplåt och häll i fyllningen. Sätt in pajen i den varma ugnen och grädda den i cirka 20 minuter, eller tills fyllningen stelnat. Låt pajen kallna och ta sedan ut den ur formen. Pudra över florsocker och servera.

Katarina skriver:

Citronpaj
Denna paj är för 8 personer. Deg: 150 g vetemjöl, samt lite extra för att mjöla bakbordet. 25 g strösocker 125 g smör i tärningar 1 msk vatten Fyllning: 1 1/2 vispgrädde 100 g strösocker 4 ägg rivet skal från 3 citroner 1 3/4 dl citronsaft florsocker, till garnering Pajdegen gör du genom att arbeta samman mjöl,socker och smör med fingertopparna i en skål. Konsistensen skall påminna om brödsmulor. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en slät deg. Slå in plastfolie och kyl i kylskåp i 30 minuter. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta. Klä en 24 cm pajform med löstagbar botten med degen. Pricka pajskalets botten med en gaffel. Låt vila i kylskåp i ytterligare 30 minuter. Klä pajskalet invändigt med aluminiumfolie och lägg i torra bönor. Grädda i 190 grader varm ugn i 15 minuter. Ta bort bönor och folie och grädda pajskalet i ytterligare 15 minuter. Fyllningen gör du genom att vispa samman grädde, socker, ägg, citronskal och citronsaft. Ställ pajen fotfarande i sin form på en bakplåt och häll i fyllningen. Sätt in pajen i den varma ugnen och grädda den i cirka 20 minuter, eller tills fyllningen stelnat. Låt pajen kallna och ta sedan ut den ur formen. Pudra över florsocker och servera.

Katarina skriver:

Citronpaj
Deg: 150 g vetemjöl, samt lite extra för att mjöla bakbordet. 25 g strösocker 125 g smör i tärningar 1 msk vatten Fyllning: 1 1/2 vispgrädde 100 g strösocker 4 ägg rivet skal från 3 citroner 1 3/4 dl citronsaft florsocker, till garnering Pajdegen gör du genom att arbeta samman mjöl,socker och smör med fingertopparna i en skål. Konsistensen skall påminna om brödsmulor. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en slät deg. Slå in plastfolie och kyl i kylskåp i 30 minuter. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta. Klä en 24 cm pajform med löstagbar botten med degen. Pricka pajskalets botten med en gaffel. Låt vila i kylskåp i ytterligare 30 minuter.Klä pajskalet invändigt med aluminiumfolie och lägg i torra bönor. Grädda i 190 grader varm ugn i 15 minuter. Ta bort bönor och folie och grädda pajskalet i ytterligare 15 minuter.Fyllningen gör du genom att vispa samman grädde, socker, ägg, citronskal och citronsaft. Ställ pajen fotfarande i sin form på en bakplåt och häll i fyllningen.Sätt in pajen i den varma ugnen och grädda den i cirka 20 minuter, eller tills fyllningen stelnat. Låt pajen kallna och ta sedan ut den ur formen. Pudra över florsocker och servera.

Fiorella Öqvist skriver:

Himmelskt god och krämig blåbärspaj (laktosfri!)
Ingredienser: 2 ägg 1,5 dl ströocker 150 g rumsvarmt Valios laktosfria smör 3 dl mjöl 1 tsk bakpulver 2 dl Skånemejeriers laktosfri gräddfil 1 tsk vaniljsocker 4 dl blåbär Gör så här: - Sätt på ugnen på 200 grader. - Vispa samman 1 ägg och 1 dl socker i en bunke. - Sikta över mjölet och bakpulvret. - Ha i det rumsvarma smöret och använd sedan händerna till att gryna ihop smöret tillsammans med mjölblandningen till en smidig deg. - Tryck ut degen i en pajform. - Häll blåbären i pajformen. - Blanda samman resterande ingredienser i en bunke och häll sedan över den smeten över blåbären. - Dra eventuellt ett par tag med en gaffel genom smeten för att skapa lite effektfulla och vackra dekorerade blåa lijner. - Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter, tills den fått en fin ljust gyllene färg. Låt svalna något. Eftersom den i sig är riktigt krämig behövs ingen sås eller glass serveras vid sidan om. Nu är pajen redo att njutas av!!!!

Jenny skriver:

Kantarellpaj på påskbuffén
Pajdeg: 3 dl mjöl (blanda efter smak grahamsmjöl, dinkelmjöl fullkorn och/eller vetemjöl) 125 g Valio Laktorsfritt smör, 0,5 msk vatten. Låt smöret bli rumsvarmt. Sätt på ugnen på 225°C. Ta fram en pajform ca 24 cm i diameter. Mät upp mjölet och lägg i en bunke. Tillsätt smöret och vattnet. Kör gärna med elvisp med degkrokar eller matberedare till en jämn smet. Man kan också arbeta ihop degen för hand med fingertopparna, då kan det vara bra att dela smöret i mindre bitar först. Tryck ut pajdegen i pajformen med fingertopparna. Ställ in pajformen i frysen 5 min eller kylskåpet 30 minuter. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i 10 minuter. Fyllning: 300-400g färska kantareller eller 200 g förvällda, 25-50 g Valio laktorsfritt smör att steka i. 1 st gul lök, 3 st ägg, 0,5 tsk salt, 1 krm finmalen vitpeppar, 3 dl Valio laktosfri creme fraiche, 100 g laktosfri riven ost. Stek svampen i ordentligt med smör. Salta gärna och peppra lite grann efter behag (angivna mått för salt och peppar i receptet avser äggsmeten, se nedan). Stek på medelvärme eller något lägre i minst 10 minuter så att svampen blir genomstekt utan att bli bränd. Fördela svampen i pajskalet. Hacka löken i småbitar. Stek löken i smör på medelvärme så att löken blir genomskinlig och genomstekt utan att bli bränd. Fördela löken i pajskalet. Knäck äggen i en bunke och häll på saltet och vitpepparn. Rör med en sked snabbt ihop med crème fraiche till en jämn smet. Riv osten och rör ner den i äggsmeten. Häll äggsmeten i pajskalet över svampen och löken och bred ut smeten så att den är jämnt fördelad och täcker svampen. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till gyllene färg eller tendenser till gyllene färg. Det viktiga är att äggsmeten stelnat vilket man kan se om man är osäker om man skakar lite på pajen som då ska vara fast, ej rinnande.

Jenny P skriver:

Katarellpaj på påskbuffén
Pajdeg: 3 dl mjöl (blanda mellan grahamsmjöl, dinkelmjöl och/eller vetemjöl. 125 g Valio Laktosfritt smör, 0,5 msk vatten Låt smöret bli rumsvarmt. Sätt på ugnen på 225°C. Ta fram en pajform ca 24 cm i diameter. Mät upp mjölet och lägg i en bunke. Tillsätt smöret och vattnet. Kör gärna med elvisp med degkrokar eller matberedare till en jämn smet. Man kan också arbeta ihop degen för hand med fingertopparna, då kan det vara bra att dela smöret i mindre bitar först. Tryck ut pajdegen i pajformen med fingertopparna. Ställ in pajformen i frysen 5 min eller kylskåpet 30 minuter. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i 10 minuter. Fyllning: 300-400 g förska kantareller eller 200 g förvällda kantareller, 25-50 g Valio laktosfritt smör att steka i, 1 st gul lök, 3 st ägg, 0,5 tsk salt, 1 krm finmalen vitpeppar, 3 dl Valio laktosfri creme fraiche, 100 g laktosfri riven ost Stek svampen i ordentligt med smör. Salta gärna och peppra lite grann efter behag (angivna mått för salt och peppar i receptet avser äggsmeten, se nedan). Stek på medelvärme eller något lägre i minst 10 minuter så att svampen blir genomstekt utan att bli bränd. Fördela svampen i pajskalet. Hacka löken i småbitar. Stek löken i smör på medelvärme så att löken blir genomskinlig och genomstekt utan att bli bränd. Fördela löken i pajskalet. Knäck äggen i en bunke och häll på saltet och vitpepparn. Rör med en sked snabbt ihop med crème fraiche till en jämn smet. Riv osten och rör ner den i äggsmeten. Häll äggsmeten i pajskalet över svampen och löken och bred ut smeten så att den är jämnt fördelad och täcker svampen. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till gyllene färg eller tendenser till gyllene färg. Det viktiga är att äggsmeten stelnat vilket man kan se om man är osäker om man skakar lite på pajen som då ska vara fast, ej rinnande.

Irene Thelin skriver:

Ananaspaj
150gr smält smör blandas ihop med 3½ dl mjöl,1 dl socker och 1tsk bakpulver. Tryck ut degen i pajformen. Blanda ihop 1 ägg,2 dl creme fraiche, ½ dl socker,2 tsk vaniljsocker och en burk (avrunnen) krossad ananas. Häll i fyllningen i formen. Grädda mitt i ugnen 200 grader i ca 30 minuter. Ät den ljummen med vaniljglass eller vispad grädde till:)

josefine d skriver:

Banan och chokladpaj
Pajdegen: 2 dl vetemjöl 2 dl havregryn 1 msk socker 100g smör (laktosfri - såklart) Ställ ugnen på 200-225 grader. Smält smöret och använd en sked och rör ihop det med de övriga ingredienserna. Tills det blir lagom "smuligt" för detta är en smulpaj. Frukten och övrigt: 3 bananer kärnade vindruvor 150 g hackad, mörk choklad 1 dl socker Skiva bananerna och fördela dem jämnt i formen. Varva med strösocker. Blanda upp med lite halva och urkärnade vindruvor. Strö över den hackade chokladen och fortsätt med att täcka frukten och godiset med pajdegen. In med allt i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajen fått lagom med färg. Servera med vaniljsås.

frvzkvfeih skriver:

hixqpmdfFDfLIpBnuA
HGhDLJ opujltllhtdy, [url=http://hwptrouvxbeg.com/]hwptrouvxbeg[/url], [link=http://gwdstsopoqgp.com/]gwdstsopoqgp[/link], http://ojngjdopjgxj.com/

matilda mattsson skriver:

Laxpaj med Sparris & RödlöK
Paj deg 3-3 1/2 dl vetemjöl 125 g smör 2 msk vatten Gör så här Sätt ugnen på 200 Dela smör i mindre bitar. Tillsätt mjöl och vatten. Knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Kavla ut eller tryck ut degen i pajformen. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter. Stanningen 4 ägg 2 dl mjölk 1/2 dl grädde 250 g varmrökt lax 100 g philadelphiaost 1/3 dl hackad dill rivrn ost 5-10 sparris 1/2 rödlök peppar Gör så här Vispa samman ägg, mjölk, peppar och färskost. Tillsätt dillen. Ta ut pajskalet ur ugnen. Häll i stanningen i pajskalet och fördela laxen ovanpå stanningen. Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Under tiden kan du skära rödlöken i tunna skivor och koka sparrisen (1-2 min i saltat vatten). När pajen har ca 15 min kvar lägger du på rödlöken, sparrisen och osten och gräddar den färdigt.

Anna Le skriver:

Lök och ost paj - perfekt till buffebordet till påsken.
Lök och ost paj. Räcker till 6 små formar Degen: Blanda ihop 50gram smör, 0,5dl POfiber, 1 dl havregryn, 1 msk kallt vatten och vetemjöl till en deg. Klä smörade små formar med degen och ställ i frysen Smeten: Bryn det vita på en purjolök och 1 röd lök tills de är genomskinliga, tillsätt 1dl smetana (om du har) och 1 dl vatten. Låt koka ihop. Krydda med salt, peppar, vitlök, tabasco, oregano. Ta fram formarna ur frysen och lägg lökblandningen i formarna. Toppa med en smakrik fransk ost tex chevre. Blanda ihop 2 ägg och vatten med en gaffel. Lägg över formarna och grädda i varm ugn. Jag satte ugnen på 200grader och gräddade i 10 minuter och sedan höjde tempen till 250 under cirka 7 minuter.

Kristiina S skriver:

Fryst limepaj
Fryst limepaj 12-16 bitar 300 g mandelmassa 3 ägg 4 dl Arla Köket vispgrädde rivet skal och pressad saft av 1 lime 1 dl florsocker Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och dela äggen. Rör ner äggvitorna i mandelmassan. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna. Vispa grädden hårt. Vispa ner limeskal, limesaft, florsocker och äggulor. Bred ut gräddblandningen över kakan i formen. Frys i minst 4 timmar. Ta fram tårtan 30 min före servering. Garnera gärna med limeskivor. Njut och gärna en bit till!

Elin Pounu skriver:

Hjortronpaj
100g rumsvarmtsmör och 1/2 dl socker blandas ihop. Blanda i 2 dl vetemjöl och 1 dl havregryn Lägg 4 dl hjortron i botten av pajformen och strö över 1/2 dl socker och 1/2 msk potatismjöl. Strö smuldegen över och grädda i 200 grader ca 30 min. Serveras med kesella blandat med lite vaniljsocker.

Chris skriver:

Paj
Ett måste så här års är att göra en nässelpaj. Vanligt pajskal förgräddas, nässlor plockas, förvälles, hackas, saltas och peppras. Blandas med vanlig äggstanning efter valfritt recept och blandas med riven parmesan. Grädda pajen och gyllenbrun. Hacka över rostade valnötter, hyvla över parmesan och njut av vad man kan laga av ogräs från trädgården - en gourmetmåltid.

Sidor

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar