Tävling: hur tar du bäst till vara på maten?

Tävling: hur tar du bäst till vara på maten?

Den 24 oktober firar vi FN-dagen. En högtidsdag som inrättades för att understödja de mål FN står för.
Ett av många projekt är att minska matsvinnet. Man beräknar att en tredjedel, 1,3 miljarder ton, av den mat som årligen produceras i världen slängs istället för att ätas upp. I USA och Europa är vi allra värst, mer än hälften av den mat som köps går till spillo. I pengar innebär det totalt 6 000 miljarder kronor varje år.
FN har därför startat en global kampanj för att minska matsvinnet. Några budskap är att planera måltiderna bättre, skriva inköpslistor, undvika impulsköp, frysa in istället för att slänga och lita på det egna sinnet mer än på bäst-före-datumet.
Jag avskyr verkligen när man inte tar till vara på maten. Till exempel går det utmärkt att göra fattiga riddare av skivat bröd som börjar bli torrt och gammalt. Det ska stekas i rikliga mängder av smör och ätas med sylt. Fantastiskt gott och något man lätt lär barn att laga. Jag tror att det var den första maträtt jag tillagade helt på egen hand.
Månadens tävlingsfråga är: vilket är ditt bästa tips på hur vi bäst tar vara på maten så att vi slipper allt svinn?
Skriv ditt tips i kommentarsfältet nedan senast den 29 oktober och du är med och tävlar om fina produkter från Iittala. Den 1 november presenterar vi tre lyckliga vinnare.

Hälsningar Åsa

Kommentarer

Linda H skriver:

Dels tar jag tillvara på
Dels tar jag tillvara på maten genom att göra matlådor och därmed även påverka ekonomin men jag fryser även rester i en låda märkt pytt och där i läggs korv, kött, osv som det kanske bara har blivit en eller två kvar av som alltså inte räcker till en ensam måltid. När byttan är full behöver jag bara köpa potatis och kan sedan göra egen pytt i panna. Dock är det viktigast att inte köpa/tillaga mer mat än vad som faktiskt går åt.

Jasmine skriver:

Bjud dina arbetskollegor!
Om grönsakerna börjar bli dåliga är det perfekt att göra en grönsakspaj, det blir gott med precis vilka grönsaker som helst och det är väldigt uppskattat på jobbet att bjuda på lunch.

Solbritt Ilkert skriver:

det tar jag tillvara
Vad jag än lagar för mat och får något över, så fryser jag in det. Det gör att vi kan äta olika maträtter samma dag, om den ena känner för tex köttbullar och den andra för korv eller så. Kastar aldrig en smula mat numera. Många gånger kan man få ihop en gryta av allt man sparat i frysen. Alla grönsaker som legat framme eller i kylskåpet så de inte är så fräscha, kokar jag och fryser in till en paj eller gryta framöver. Alla äpplen skivar jag och fryser in, blir så gott i brödbaket eller till en efterrätt.

Niklas Karlsson skriver:

Tänk efter en extra gång!
Jag är inte den mest ekonomiska studenten, men jag gillar att äta god mat och tänker efter mycket noggrant vad jag ska laga. Detta betyder att jag aldrig storhandlar, utan planerar mina inköp efter vad jag ska laga för dagen. På så sätt handlar jag inte för mycket mat och det blir ingenting som slängs bort. Det blir dyrare, men samtidigt så får jag ingen mat som ligger och blir dålig i kylskåpet, och på så sätt minskar matsvinnet. Många gånger tror jag vi konsumenter blir lurade av att köpa på oss massor av varor för att det är extrapriser. Vi fyller upp våra kylar med det som var billigt denna vecka på stormarknaden. Frågan är om det blir så mycket billigare i längden? Med tanke på hur stor del av maten som inhadlas aldrig kommer att bli uppäten innan den återigen hamnar i platspåsen som transporterade maten från affären till kylen. Denna resa blir däremot inte lika rolig, då maten hamnar i soprummet. Behöver jag en tomat, så köper jag en tomat och inte en påse med tomater som ligger i kylen för veckans måltider för att kilopriset var billigt denna vecka, och när veckan är slut hann jag aldrig äta upp två av tomaterna som hamnade i soptunnan. Mitt tips är att planera dina inköp till vad du ska laga, köp aldrig på dig en massa varor bara för att det är billigt eller kan vara bra att ha hemma. En stor del kommer ändå att hamna i soptunnan, och kronorna du sparade på erbjudandet köp tre betala för två blev i slutändan bara en miljöbov som ökar matsvinnet.

Pia Persson skriver:

Man tar vad man har ( i frysen )
jag fryser in , även smårester.....som ganska snart brukar bli tillräckligt mycket . Då gör jag " man tar vad man har gryta" eller Risotto. Brukar bli jättegott. lite creme fraiche eller grädde kan göra det lilla extra :)Mycket av det som blir över av en måltid kan också funka alldeles utmärkt som fyllning i crepes.

Erik Nyström skriver:

Ha en "rest-dag"!
När vi planerar veckans mat brukar vi ta hänsyn till att rätterna passar hyfsat tillsammans. Varje dag fryser vi in det som blivit över, och på fredagen tinar vi upp och serverar alla rester som en "husmans-tapas". Det brukar vara en mysig middag med familjen där man tar lite av varje tills allt är slut och magen är mätt!

frida skriver:

resept
bra jag har aldrig tänkt på det.

Finska Föreningen skriver:

Så här gör vi på Finska Föreningen i Sundsvall
1: Kaffesump är bra för blommorna så vi strör ut sådan i våra rabatter och buskar 2:Alla förpackningar till maten eldar vi upp för att få värme till vår föreningslokal 3: Vi cyklar till jobbet för att värna miljön 4:Matrester komposterar vi om de är otjänliga annars gör vi en hafs-slafs gryta med allt som börjar bli kvarliggande/dåligt som vi i personalen äter och resterna till komposten

Ing-Marie P. skriver:

När det blir pasta över...
vilket händer ganska ofta så blandar jag ned den i en omelett och steker ihop i lite olja. Alla typer av pasta fungerar lika bra och det blir något som mina barn kallar "Spaghettikaka" en tjock pastaomelett som även kan smaksättas med hackad överbliven korv, skinka mm. Kakan delas sedan i tårtbitar och är dessutom utmärkt att ta med i skolmatsäcken, då den är lika god kall som varm.

Alexandra L skriver:

Vi är en familj på 2 vuxna,
Vi är en familj på 2 vuxna, ett barn och två katter. Förut åkte vi alltid och storhandlade 1 gång i månaden och småhandlade dagligen div saker som behövdes till middagen, mjölk, bröd och dylikt. För ca 1 år sedan började vi med att veckohandla istället, varje söndag sätter vi oss ner och planerar kommande veckans middag, sen åker vi tillsammans och handlar allt vi har skrivit på inköpslistan. Vi kommer aldrig ut med onödiga varor, vi behöver inte slänga saker som blivit gamla, resterna från gårdagens middag har vi som lunchlåda... dessutom spar vi massa bensin på att inte behöva åka och småhandla varje dag! Bra för miljön OCH plånboken! Matkostnaden per månad har gått från 4500 kr till 2000 kr!

Sonja K skriver:

Oftast blir det pasta och ris
Oftast blir det pasta och ris över efter en måltid och det sparar vi alltid och fryser in. Sen när man ska äta en mustig wok med kött så är det bara till att blanda i antingen riset eller spagettin och det blir hur gott som helst!

Sonja K skriver:

Frysta rester!
Oftast blir det ris eller pasta över efter en måltid och då brukar vi frysa in det. Sen när vi ska tillaga en mustig wok med kött så är det bara till att blanda i antingen riset eller spagettin och det blir hur gott som helst!

Maddä Lagerstrand skriver:

Planering är A och O
att planera måltider och vad man kan göra av matrester är en god idé. Kolla vad som finns hemma och planera därefter tillsammans med familjen. Hur man förvarar matprodukter är också väldigt bra, matvaror kan hålla mycket längre om man använder tex tupperware produkter. Många använder säkert plastpåsar att frysa in kött, fisk, fågel m.m men det är så lätt att en påse går sönder och sen blir hela innehållet frysskadat.

Marie Magnusson skriver:

Det går att ta vara på allt.
Det går att ta vara på allt. Strimlad isbergsallad läggs i kallt vatten o förvaras i kylskåpet. Ostkanter rivs o frys ner, ta fram o används direkt. Vitt bröd torkas o rivs till ströbröd. Kokt potatis delas i tärningar till pytt i panna , potatissallad, stuvad potatis...... Soppa kan man göra på allt. Lite rotfrukter, en bit paprika, lök, lite färs, skinka.......... Gör egen pizza med matrester, tomatsås o ost. Skal o annat vi inte kan använda ger vi till våra hönor.

Tatyana skriver:

Prova nya recept
Efter att ha jobbat inom restaurang i många år har jag lärt mig att man kan göra pytt av det mesta, inte bara kött och potatis. detsamma gäller paj. Om man fryser in alla rester kan man göra både pytt och pajer av dessa rester, och få nya smakupplevelser. Vem vet, man kanske kommer på en alldeles egen rätt.

Jan skriver:

Det bästa sättet att undvika
Det bästa sättet att undvika svinnet är att bli/vara lufterian; http://sv.wikipedia.org/wiki/Lufterian

Helen skriver:

Ingen mat att slänga
Köp konserver! De håller hur länge som helst (t.o.m efter utgångsdatum). Öppna det du ska äta och inget mer. Återvinn konserverna. Man sparar hur mycket som helst!

Anja skriver:

Extrapris
Vi handlar råvaror som är aktuella för säsongen och till extrapris. Går ofta åt mer och är fräscht och gott. Vi lagar matlådor och med blivande tonåring hemma äts allt upp och inget slängs. Planerar maten efter vad vi har hemma eller köper hem.

Belinda Fihn skriver:

Bjud hem några tonårskillar
Alltså, har du inga egan tonåring i huset så bjud över grannpojkarna (Eller flickorna såklart) Alltid hungriga!! Blir som dina levande dammsugare! :) Perfekt!

René Wähner skriver:

Använd matresterna dagen efter!
Eventuella matrester från idag gör jag till en liten förrätt dagen efter, det går snabbt att värma upp och oftast smakar det bättre dagen efter. Hittar du matvaror som är prisnedsatta så köp endast om du planerar att tillaga den, annars finns det risk att du till slut är tvungen att slänga maten för du inte har tillagat den innan bäst före datum.

Momita skriver:

Ta vara på maten
Jag förädlar maten som blir över, det är lite trist att äta samma mat dag för dag. Här är några exempel - överblivet potatismos blir potatisbullar. Pastan som blev över använder jag till pastagratäng. Tacofärsen blir en tacopaj och potatisen från söndagsmiddagen blir pytt i panna. Fördel 1. jag köper ingen mat i onödan. Allt går åt. Fördel 2. Jag spar pengar. Fördel 3. Variation på middagsbordet och i matlådan till jobbet.

Momita skriver:

Jag förädlar
Jag förädlar resterna! Överbliven pastan blir grunden i en pastagratäng. Överblivet potatismos blir potatisbullar. Tacofärs blir till en tacopaj. Jag spar pengar på att inte slänga mat och får dessutom variation på menyn.

Gunilla Egelstad skriver:

Släng så lite som möjligt!
Jag försöker ta vara på allt! När frukten blir dålig gör jag paj.Ger bort min äpplen på träden som jag inte hinner göra av med.Om äggen har gått ut bakar jag sockerkaka.Mat som blir över blir frysta matlådor eller smarriga oastagratänger.Torrt bröd blir mums i köttfärsbiffarna.

Anneli Larsson skriver:

Sallad, paj, smoothie och pytt!
Sallad, paj, smoothie och pytt. Dessa fyra rätter är svaret på allt onödigt matsvinn! I en paj får de flesta sorters mat nytt liv! Kött som fisk, grönsaker som frukt. Vill man äta resterna kalla funkar en sallad bra. Blir man trött på dessa två kan man steka upp en finfin pytt eller wok. Frukt som börjar bli dålig, tex bruna bananer blir utmärkt goda i en smoothie! Det finns alltså absolut ingen anledning att kasta någon mer mat!

Sandra Lid'en skriver:

Jag lagar olika...
Jag lagar olika maträtter på rester sen gör vi såklart matlådor och vet jag att vi ska till min syster så sätter jag överbliven mat i påsar som de senare ger till hönsen.

Matilda Tamm skriver:

Odla och fixa så mycket du
Odla och fixa så mycket du kan - helt själv! Odla potatisar, tomater, ha bärbuskar och äppelträd. Dela sedan med dig med dina vänner!

Aida Jakupovic skriver:

Ta vara på maten
Mitt bästa tips är att informera. Jag tror inte att vi är tillräckligt medvetna om hur mycket mat vi kastar. Jag arbetar som lärare och ser det som en av mina viktigaste uppgifter att lära barnen att ta hand om den värld vi lever i. Att minska matsvinnet genom att lära barnen att göra rätt är mitt främsta verktyg.

EA skriver:

Handla aldrig hungrig.
Handla aldrig hungrig. Låt de vuxna barnen komma hem o rensa kylskåpet trots att de inte bor hemma längre. Ta med mat till era föräldrar när ni hälsar på så att de slipper äta ensamma nån gång i veckan. Fråga besökande om de behöver matlåda till sitt arbete. Fråga grannen om den är hungrig o vill äta med er. Ät samma sorts mat flera gånger i rad. Gör danska smörrebröd på rester någon gång i veckan Gör hemmagjord pizza på rester nån gång i veckan.

Ida skriver:

Jag har boken från Lantmännen
Jag har boken från Lantmännen "Var rädd om maten" som har recept för en dag och sen resterna från den dagen (om det blir några) blir till en ny maträtt nästa dag! Perfekt om man har dålig fantasi. Däremot, har man god fantasi kan man spara rester i några dagar och sedan exprimentera ihop en egen, ny maträtt! Kan bli succé! :)

Anneli Tirri skriver:

Storkok och lagom mängder
Jag köper oftast mer då det är extrapriser, gör en stor sats köttbullar, biffar mm. Frys in i antalet portioner så finns det färdigt till fler måltider. Rester kan även ätas dagen efter, är det tex. kött så skär det i mindre bitar och gör pytt. Fisk lagar jag i lagom mängd så det räcker till ett mål till familjen, fast där får katterna också en festmåltid. Förvarar frukt och rotfrukter svalt så håller de länge. Genom denna besparing känner jag att jag bidrar både till miljön och min egen ekonomi på ett bra sätt.

Annelie skriver:

Låt de gamla få bra mat!
Det som blir över gör jag matlådor av och en gång i veckan får man fina farfar ett salig blandning av mat som hankan äta under veckan. Farmor var den som lagade all mat och när hon gick bort förra året så insåg farfar att det fanns gott om färdigrätter. Dessa är helt okej enligt honom, men när jag såg att hans frys var full av Jägarbiffar och endast det fick det vara nog. Det krävs så lite att slänga ihop en wook, gryta eller pytt och det uppskattas så himla mycket. Så mitt tips, ge bort det som blir kvar! Bjud in en granne eller ta med en extra lunchlåda till jobbet och bjud kollegan.

Christina Loveur skriver:

Hej!
Jag planerar alltid i god tid vad jag ska tillaga. Reklamblad är väldigt bra att läsa, och istället för att få reklam i brevlådan så läser jag reklambladen på internet för miljöns skull. Matpriskollen är också superbra! Som förra veckan fanns det extrapris på smör och ost, och jag köpte 2 av varje och frös in dem! Inte alla som vet att det funkar att frysa in t.ex ost och smör, men det går helt utmärkt. Storkok gör jag väldigt ofta, då äter hela familjen och sedan fryser jag in resten i "enportionspåsar". Det har även hänt att jag knackar på grannen och bjussar på en tallrik mat då och då! Det är härligt hur det uppskattas, och absolut ingenting går till spillo. Kram Christina

Christina Frisberg skriver:

Matsvinnet
Jag är så förbaskat trött på lock och pock, med köp 3 betala för 2 , och billigare köp vid storförpackningar, man går ju på det gång efter gång, och när det gäller färskvaror, så blir det tyvärr att det inte hinns ätas upp utan slängs i soporna efter utgånget datum, ( det händer även mig, fast jag verkligen försökt tänka till i affären ) det är klart det är bra att om ,man kommer undan lite billigare på basmatvaror, men matvaruhandeln har idag ett så välslipat och smart pr system, så även om man tror att man inte påverkas så gör man det i alla fall, men där tycker jag att det ska bli mer restriktioner för handelns sida, och att man gör konsumenten mer upplyst vad gäller alla pr trixs som finns, man kan ju inte äta sig mer än mätt.

erika varga skriver:

Matsvinnet hur förbättrar jag mig
Ta reda på hur mycket du slänger - många tror att de inte slänger särskilt mycket. Sätt kompostspannen på en våg och kolla hur mycket det blir. Sen kan du utmana dig själv att halvera svinnet! Fundera på hur du handlar, försök köra så lite bil som möjligt och handla så att du slänger så lite som möljligt. Använd först-hylla: ordna med en hylla där du ställer det som är nära att gå ut. När du sen lagar mat måste du börja där. Skilj på bäst före-datumet och sista förbrukningsdag. Bäst före-datum sätts med god marginal, då går det bra att smaka och lukta exempelvis på mjölken. Men sådant som köttfärs och fisk märks ofta med sista förbrukningsdag, då gäller det att vara mer försiktig.

erika varga skriver:

matsvinnet
Ta reda på hur mycket du slänger - många tror att de inte slänger särskilt mycket. Sätt kompostspannen på en våg och kolla hur mycket det blir. Sen kan du utmana dig själv att halvera svinnet! Fundera på hur du handlar, försök köra så lite bil som möjligt och handla så att du slänger så lite som möljligt. Använd först-hylla: ordna med en hylla där du ställer det som är nära att gå ut. När du sen lagar mat måste du börja där. Skilj på bäst före-datumet och sista förbrukningsdag. Bäst före-datum sätts med god marginal, då går det bra att smaka och lukta exempelvis på mjölken. Men sådant som köttfärs och fisk märks ofta med sista förbrukningsdag, då gäller det att vara mer försiktig.

Sussi skriver:

Matsvinnet
Odla egna grönsaker och rotfrukter och örter, bor du i lägenhet kan du odla i kruka. Det man själv drivit upp, vattnat och rensat slänger man inte lika lättvindigt som det som handlats i butik! Örterna kan med fördel klippas eller hackas och frysas eller torkas, de sätter sedan sprätt på maten under det kalla vinterhalvåret! Släng inte äpplen som legat på fruktfatet lite för länge utan koka mos på dem ist, perfekt i filen eller gröten.

Gerdan R skriver:

Stoppa matsvinnet
Ta med det du inte kan använda själv till jobbet, lägg det i påsar och märk dem med innehåll och datum. Lägg dem på en överblivet-hylla i kylen och låt arbetskamraterna välja vad de vill ha genom att skriva sina namn på. En påse ska tas hem samma dag som den blivit vald.

Gabriella Ekdahl skriver:

Hållbar utveckling!
Som blivande förskollärare och grundskollärare tycker jag att det är mycket viktigt att diskutera detta med barnen! exempelvis ha en tävling i skolan om att få mindre och mindre matrester i sopen i köket. Lyckas man under en månad kan man göra nåt roligt tillsammans på skolan eller i klassen. Men även besöka en soptipp och visa hur mycket vi faktiskt slänger bort i onödan! Hemma är jag noga med att använda de saker i kylen som snart går ut, man kan alltid göra en härlig wok med de sakerna! alla rester blir till matlåda såklart! Finns så mycket små tips som är väldigt enkla för individen men gör ett stort avtryck för miljön när vi alla hjälps åt!

Karin skriver:

Mitt tips!
Jag lagar alltid lite extra mat så jag får en matlåda el två! Jag är "varannan-vecka-mamma" så mina barnveckor blir det lagad mat o mina ensamveckor blir det matlådor! Aldrig kul att laga bara till sig själv så problemet är därmed löst!

Åsa Ullström skriver:

Långkok eller en stor klimatsmart wok.
Jag vill tipsa om långkok eller en stor stor Wok, där maten smakar som godast dagen efter. Då slängs absolut inga rester!! Gärna klimatsmart med närodlade grönsaker som innehåller fantastiska smaker. Självklart för att ren ekologi är en hållbar melodi :-)

Annica Nilsson skriver:

matsvinn!
Ett sätt att få den mat vi köper hem att hålla längre, är att förvara den i rätt temperatur. Grönsaker som blomkål, broccoli och lök mår till exempel bäst av att förvaras i 2-5°C, medan gurka och tomat vill ha det lite varmare ca 12-14°C. Men, hur många av oss vet egentligen hur kallt eller varmt vi har det i vårt kylskåp? Gör ett experiment! Prova att lägga en termometer på olika platser i kylen. Troligtvis är det kallare på vissa ställen än andra och det är ofta olika från kylskåp till kylskåp. Förvara sedan mjölk, kött och fisk där det är kallast. Frukt och grönt mår bättre där temperaturen är lite högre. Rekommenderade temperaturer är: Kyl +2-5°, sval +6-12°, Frys – 18° eller kallare.

Jan skriver:

Vakuumförpacka maten: http:/
Vakuumförpacka maten: http://www.siba.se/category/12118098/vakuumforpackning?sec=1211809892918639261703

Micke Ason skriver:

stoppa matsvinnet
Brukar spara ihop och göra en typ av lasange med mycket ostsås och de går bra att ha i de mesta och in i ugnen.

Maria skriver:

Bästa tipset är att planera
Bästa tipset är att planera inköpen för en vecka och storhandla. Köp det som behövs och kompletteringshandla sådant med kort datum som tex mjölk istället för att köpa för många som måste slängas om de inte används. När man varit student och/eller föräldraledig vet man hur man handlar smart och gör rester på rester. Inget fel att leva så även när man får bättre inkomst, lägg då hellre pengarna på närproducerat och ekologiskt.

Andrea skriver:

Hej
En av våra bästa sätt att slippa matsvinn är att inte följa bäst-före märkningen på varor slaviskt. Bäst före betyder just bäst före, men inte att det är oätligt efter som så många tror. Lukta dig fram och titta på varan. Luktar det ok/ser ok ut så är det ok att äta. På så sätt slänger i alla fall vi minimalt med mat. Också att ta till vara på alla delar av en vara. Räkskal blir en underbar fond. Oststumpar blir goda bechamelsåser. Morotsblasten blir en sallad. Etc.

Andi skriver:

En av våra bästa sätt att
En av våra bästa sätt att slippa matsvinn är att inte följa bäst-före märkningen på varor slaviskt. Bäst före betyder just bäst före, men inte att det är oätligt efter som så många tror. Lukta dig fram och titta på varan. Luktar det ok/ser ok ut så är det ok att äta. På så sätt slänger i alla fall vi minimalt med mat. Också att ta till vara på alla delar av en vara. Räkskal blir en underbar fond. Oststumpar blir goda bechamelsåser. Morotsblasten blir en sallad. Etc.

charlotta hellström skriver:

matsvinnet
Jag gör resterna till fest. Vad äter ni på fredagar? Det beryktade fredagsmyset med tacos och chips kanske? Hemma hos oss har vi buffe, alla rester sparas under veckan, i burkar och byttor och det som inte går att kylförvara hamnar i frysen. På torsdag kväll plockas allt fram ur frys och tema för buffen väljs. Det kan bli ett specifikt land, eller en världsresa som planeras och rätter skapas. Fredag eftermiddag samlas vi i köket och av resterna skapas det fest. Vårt favorit tema är RestResam. Kanske åker vi till Italien eller Thailand, eller tar oss en tur till Brasilien. Barnen är med och internet är en fantastisk källa till inspiration och till kunskap om olika länders matkultur. Kompletterar gör vi med ris, potatis eller pasta och kommer det många räcker det alltid. Skulle det mot förmodan bli något kvar så är det lördagslunch, för här slängs ingen mat...

Anneli Pettersson skriver:

Gör inköpslista!
Gör inköpslista! När man ska gå och handla är det smart att göra en inköpslista, så att man bara handlar det man behöver och inte massor som man tror är slut hemma. Då blir det automatiskt mindre matsvinn plus att plånboken blir gladare också.

pilla skriver:

Hittepårätter
Jag brukar hitta på egna rätter av rester, eller bjuda in till skåpsrensning. Alltid kul med en buffé av allt möjligt.

Katja skriver:

Tänka efter före tycker jag
Tänka efter före tycker jag funkar bäst hos oss. Eftersom jag vet på ett ungefär hur mycket vi äter, så brukar jag ganska exakt kunna beräkna hur mycket mat jag ska laga. Skulle nånting bli över så går det åt ändå, mannen äter det till lunch eller sonen till mellis när han kommer från skolan. Men får man rester över kan man ju ofta göra "nya" maträtter på dem eller samla ihop till en "rest-buffé" :)

Sidor

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar