Tävling: Vilken är din laktosfria favoriträtt på Midsommarbordet?

Tävling: Vilken är din laktosfria favoriträtt på Midsommarbordet?

Jag antar att ni är i full färd med att planera midsommarfesten. Kanske gör ni exakt som ni gjorde i fjol och året före det? Den här högtiden kryllar ju av bestämda traditioner både när det gäller mat och ritualer. Standardmenyn är sill och färskpotatis och jordgubbar med grädde. Det moderna i den traditionella menyn är att även en laktosintolerant kan vara med och njuta tack vare laktosfri gräddfil, vispgrädde och smör.

Midsommar är också en lite mystisk högtid där många ritualer syftar till att finna sin käresta. Knepen är många men det vanligaste är att under tystnad plocka sju sorters blommor som läggs under kudden. Då ska ens tilltänkta visa sig i drömmen.

Månadens fråga gäller midsommarmaten: Vilken är din laktosfria favoriträtt på midsommarbordet?

Skriv ner namnet och receptet på din laktosfria favoriträtt i kommentarsfältet nedan senast den 23 juni så är du med och tävlar om vackra produkter från Iittala. Den 24 juni annonserar vi tre lyckliga vinnare här på bloggen.

Hälsningar Åsa

Kommentarer

Linda H skriver:

Favoriträtten - Pavlova
4 st äggvitor 1/2 krm salt 2,5 dl strösocker 1 msk Maizena 2 tsk vaniljsocker 1 tsk vitvinsvinäger smör till att smörja bakformen garnering: 2-3 dl Valio laktosfri vispgrädde 1 dl lemon curd (finns färdig på burk) 500 gram jordgubbar 200 gram hallon 5 st passionfrukter Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum, tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. Vispa sedan i Maizena, vaniljsocker och vinäger Smörj en springform på ca 24 cm i diameter (alltså en form av löstagbara kanter), bred ut smeten i formen och gör en fördjupning i mitten till fyllningen. Sätt in formen i nedre delen av ugnen och sänk ugnstemperaturen till 125 grader och grädda i ca 1,5 timma. Stäng därefter av värmen och låt formen stå kvar i ugnen tills ugnen svalnat. Låt botten svalna, lossa därefter kanten på formen och därefter bottenplattan. Lägg tårtbotten på ett fat, gärna på fot. Vispa grädden till önskad tjocklek Bred ut lemoncurd på botten och därefter rikligt med vispad grädde Garnera med jordgubbar och hallon (glöm inte att skölja jordgubbarna innan du snoppat dem) Dela passionfrukterna och gröp ur fruktköttet och häll över frukten. Njut!

Annika Andersson skriver:

Matjesilltårta!
75 g valios laktosfria smör 200 g kavring 4 gelatinblad 1 burk (ca 200g) matjessill 1 gul lök eller röd lök 250 g valios laktosfria smetana 3 dl valios laktosfria gräddfil Garnering: rädisor gurka dill gräslök Smält smöret. Riv kavringen och blanda brödsmulor och fett. Platta ut blandningen i en springform, 20-24 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 15 min. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 5 min. Finhacka sill och lök. Blanda hacket med smetana och gräddfil. Smaka ev av med lite sillspad. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält dem i en kastrull på svag värme. Låt svalna lite. Rör ner gelatinet i sillblandningen. Bred ut den på kavringsbotten. Ställ i kylskåp att stelna, det tar 3-4 tim. Ta bort kanten på formen. Garnera med rädisor, skalad, tärnad gurka, gräslök och dill.

Ann-Kristin Bakken skriver:

Laktosfritt på Midsommarbordet
Min favoriträtt på midsommarbordet är en grov macka med Valios laktosfria smör, kokt ägg, rikligt med lökstill och en STOR klick Valio gräddfil garnerad med hackad gräslök.

Anonymous skriver:

Frasiga våfflor med
Frasiga våfflor med jordgubbar och Valios laktosfria grädde! Förbered med sköljda jordgubbar. Smeten får du genom att blanda ihop: 7 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 4 dl havremjölk 4 dl vatten 2 dl laktosfritt flytande margarin Rör först ihop de torra ingredienserna i en skål och tillsätt sedan havremjölken och ungefär hälften av vattnet. Vispa tills du får en jämn och fin smet och tillsätt sedan resten av vattnet och margarinet. Och vispa grädden! Sedan är det bara att sätta på våffeljärnet och njuta av nygräddade våfflor! Storfavorit hos alla barn!

Louise Eriksson skriver:

VÅFFLOR TILL MIDSOMMARBORDET!
Frasiga våfflor med jordgubbar och Valios laktosfria grädde! Förbered med sköljda jordgubbar. Smeten får du genom att blanda ihop: 7 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 4 dl havremjölk 4 dl vatten 2 dl laktosfritt flytande margarin Rör först ihop de torra ingredienserna i en skål och tillsätt sedan havremjölken och ungefär hälften av vattnet. Vispa tills du får en jämn och fin smet och tillsätt sedan resten av vattnet och margarinet. Och vispa grädden! Sedan är det bara att sätta på våffeljärnet och njuta av nygräddade våfflor! Storfavorit hos alla barn!

Anna S skriver:

Laktosfri chokladtårta med citruskräm
Brukar göra denna tårta till efterrätt på midsommar http://www.recept.nu/recept_nu/efterratter_och_godis/efterratter_och_godis/laktosfri_chokladtarta_med_citruskram/ Garnerar den dock med jordgubbar istället för vinbär och serverar laktosfri grädde till. Alltid lika uppskattat...

Malin Hedlund skriver:

Gräddtårta med jordgubbar
En enkel gräddtårta med laktosfri vispgrädde och laktosfri gammeldags vaniljsås och färska Svenska jordgubbar är ett måste på midsommarbordet. På första lagret tårtbotten lägger du ett tunt täcke med den laktosfria grädden och mosade jordgubbar med lite florsocker på. Andra lagret tårtbotten fuktar du ordentligt med laktosfri gammeldags vaniljsås sen på med ett tunt lager laktosfri grädde och några skivor banan. Sist men inte mist lägger du på den sista tårtbotten och lägger på rikligt med vispgrädde så det täcker hela tårtan och sen lägger du på färska jordgubbar.

Johan Lindfors Larsson skriver:

Den laktosfria favoriträtten på Midsommarbordet!
Laktosfri grädd- och senapsstuvad pyttipanna 5 portioner 600 g korv och skinka i mindre bitar. 700 g potatis, kokt och i mindre bitar. 300 g morot, i mindre bitar. 125 g haricots verts, i mindre bitar. 240 g gul lök, finhackad. 3,75 dl Arla Köket® laktosfri matlagningsgrädde. 10 ml dijonsenap. 40 g persilja, färsk. 40 g ruccolasallad klippt. Gör så här 1: Bryn korv, skinka, potatis, morot och haricots verts i smör. Tillsätt lök. Salta och peppra. 2: Häll på grädde, blanda ner dijonsenap och låt puttra på svag värme i ca 3 min. 3: Strö över persilja och rucola. Servera gärna med rödbetor.

Susanne Friman skriver:

Jordgubbar med lakrits!
Jordgubbar med lakrits! Laktosfri yoghurt naturell 1 liter får rinna av i ett kaffefilter i kylskåpet på natten när du sover. På morgonen rör du ut yoghurten som nu är tjock och krämig med 1 tsk lakritsgranulat, 1 msk flytande honung och 2 dl färska jordgubbar som skurits i bitar. Toppa med några fina jordgubbsblad - ögat måste ju få sitt. Perfekt midsommarfrukost och lätt som en plätt!

Vanja Vracar skriver:

En fräsch hallonmousse-tårta med smaskig chokladbotten
Chokladbotten: 2 ägg 2,5 dl socker 1,5 dl mjöl 4 msk kakao 100 g Valio Eila™ laktosfritt smör Så här gör du: Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. Sikta i mjölmix och kakao och blanda runt ordentligt. Häll i det smälta smöret och blanda runt igen till en jämn smet. Häll smeten i en smord springform (jag använde en på 20 cm, men det går bra med större) med bakplåtspapper i botten. Grädda i 150 gr i ca 30 min. Låt svalna helt innan du häller på moussen. Den laktosfria hallonmoussen: 500 g frusna hallon 5 gelantinblad 1 äggvita 1,5 dl socker (1dl + 0,5 dl) 2 dl Valio Eila™ laktosfri vispgrädde 35% 1 lime, skal och saft Så här gör du: Tina bären och mosa dem genom en finmaskig sil så att enbart "saften" går igenom. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten. Vispa ägget och tillsätt 1 dl av sockret lite i taget under vispningen. Vispa grädden så att den blir hård. Blanda ihop limeskal + saft, resten av sockret och det mesta av hallonpurén (spara lite). Häll blandningen i äggvitan. Smält gelantinbladen på svag värme i en kastrull och häll i det i den resterande hallonpurén, blanda runt det noga. Häll sedan i purén i äggviteblandningen samtidigt som du rör om. Vänd ner grädden försiktigt och med luftiga tag till en jämn smet. Häll moussen över kladdkaksbottnen som fortfarande ligger kvar i springformen. Skaka lite på formen så att moussen fördelar sig jämnt. Ställ i kylen i några timmar, gärna över natten. Skär runt kanterna, lossa sidorna, garnera och vips så har du fått fram världens godaste midsommartårta! Lycka till!

Anne Adolfsson skriver:

Ostkaka med jordgubbar
8-10 laktosfria Digestivekex 100 g Valio laktosfri Cream Cheese naturell 2 dl Valio laktosfri Greek yoghurt citron eller laktosfri matlagningsyoghurt 1 msk vaniljsocker 2 msk socker 2 ägg jordgubbar Krossa Digestive och lägg i botten av fyra portionsformar. Blanda färskost, yoghurt, äggulor och sockret. Vispa äggvitorna hårt och tillsätt. Lägg i formarna. Krossa några Digestive till och lägg ovanpå. Frys formarna helst över natten. ta fram en halvtimme innan servering och servera med jordgubbar.

Jennie Louise skriver:

Snabb och super god fisk i kokoscurrysås!
Ingredienser: 400 g vit fiskfilé 400 g vanlig kokosmjölk eller 200 g kokosmjölk coconut cream och 1 dl vatten 2 tsk röd currypasta citronpeppar eller lime pepper krydda 1 tsk salt 1 st purjolök 3 st palsternackor 2 st morötter Gör så här: Skala morötter och palsternackor och skär i strimlor. Skär purjolöken i skivor. Tina fiskfiléerna. Hetta upp en stekpanna med olja eller smör. Stek fisken någon minut på varje sida och krydda med lime pepper. Häll på kokosmjölk (och ev. vatten) och blanda ut den röda curryn. Låt koka upp. Häll först på purjolök och därefter palsternack- och morotsstrimlorna. Tryck ner dem så att de kommer i så mycket kontakt med såsen som möjligt. Lägg ett lock på stekpannan, sänk värmen till lite under medelvärme och låt sedan puttra under lock ca 5 minuter till palsternackorna mjuknat. Servera med kokt ris och krydda även med citronpeppar eller lime pepper vid serveringen

Maria Andersson skriver:

Min favorit: Vegetarisk senapssill
1 msk senap, 2 tsk socker, ½ msk vinäger, 3 msk olja, 1 dl laktosfri grädde, 1 röd lök, 1 saltgurka, aubergine. Skär aubergine i filéer och koka dem i saltat vatten tills de blir mjuka. Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i den laktosfria grädden och häll såsen över auberginen. Låt den stå något dygn så blir den ännu godare! Garnera vid servering med gurka och rödlök.

Anna Nilsson skriver:

Klassisk laxpatè
Klassisk laxpatè Ingredienser 600 g skinn- och benfri laxfilé 200 g lax, kallrökt 1 tsk salt 0,5 krm cayennepeppar 4 st äggvitor 1 msk potatismjöl 5 dl Valios laktosfri grädde 2 st surimi, paket (à 125 g) 1 dl dill, finhackad Garnering Dill och citronklyftor Tillagning 1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en avlång form, ca 1 1/2 liter. Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten. 2. Skär den färska och rökta laxen i bitar. Lägg lax, salt, peppar och äggvitor i en matberedare och mixa till en jämn massa. Blanda i potatismjöl och häll i Valios laktosfria grädden under maskinens gång. 3. Bred ut hälften av färsen i formen. Tina och skär surimin i bitar. Blanda resten av färsen med dill och surimi. Bred blandningen över färsen i formen. 4. Täck formen med smord aluminiumfolie. Ställ formen i en långpanna fylld med vatten i nedre delen av ugnen. Grädda ca 1 timme. Låt patén kallna.

jenny nordberg skriver:

Finska Gravlaxrullar
Finsk: Gravlaxrullar med varmrökt-sik fyllning Ingredienser Tillagning Det här behövs: Gravad lax varmrökt sik (rensad) 2 dl Valios Laktosfria Smetana dill ( ca 1 msk finhackad) citron Gör så här: Rensa sik från alla ben, mosa med gaffel). Tillsätt smetana och dill. Skär laxen i skivor och forma den till små runda skålar Droppa citronsaft över färdiga rullar.

Göran Karlsson skriver:

Blomkålssallad från Finland
Ingredienser 1 st blomkålshuvud 2 dl gröna ärtor 2 dl saltgurka 1 dl Valios laktosfria filbunke Dressing 1 dl laktosfri mellan crème fraiche 23% 1,5 msk pepparrot, riven örtsalt peppar Tillagning Skär blomkålen i små bitar. Hacka saltgurkan. Blanda blomkål, saltgurka och gröna ärter i en skål. Blanda ihop dressingen och slå den över grönsakerna.

Anneli P skriver:

Jordgubbarna är min stora
Jordgubbarna är min stora favorit på midsommarbordet, de är laktosfria och mycket mycket goda!!!

Velda skriver:

Broccolisoppa
Älskar att varva den klassiska maten med en enkel soppa. 1 pkt Valio laktosfri greek yoghurt, kycklingbuljong 1/2 l vatten, 2 potatisar, 1 lök (hackad), 2 msk vetemjöl 1 broccolibukett Koka buljong och potatis tills potatisen är nästan färdig. Stek löken i en panna tills den får färg. Lägg till vetemjöl samt ca 2dl av buljongvätskan. Rör ihop och sammanställ med buljongen och potatisen. Lägg in broccoli i mindre bitar samt Valio. Salta och peppra vid behov. Koka tills allt är färdigt. Mixa ihop hela soppan med en stavmixer.

Lennart skriver:

Kladdkaka med valnötter
200 g valnötter 150 g mörkt choklad 70 % 3 ägg 2 msk stark kaffe 1 msk ljus sirap 1 tsk vaniljsocker 1 krm salt 50 g mörkt choklad några valnötter Mixa valnötter. Smält hälften av chokladen och hacka hälften i små bitar. Tillsätt chokladen, valnötter och resten av ingredienserna och mixa till en slät smet. Grädda i en 20 cm form som du har smörad med rapsolja och strödd med mixade valnötter. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen 20-25 min. Smält 50 g choklad och bred över den färdiga kakan och strö över några valnötter. Servera med jordgubbar och vispad grädde.

Hanna skriver:

Hemmagjord Senapssill!
Detta recept är enkelt men ack så gott och förbereds gärna dagen innan vilket brukar passa bra då man har tillräckligt att dona med innan man ska bort/gästerna kommer ;) 1 dl majonäs 3 dl valios laktosfria creme fraiche (mellan) 2 msk fransk senap 2 msk flytande honung 2 krm cayennepeppar 1 pressad vitlöksklyfta 1 knippe finskuren dill 2 burkar 5 minuterssill skuren låt rinna av Rör samman ingredienserna till cremen, blanda ner sillen och låt sillen stå kallt ett dygn. Lycka till!

Elin Jansson skriver:

Härlig laktosfri västerbottenpaj
Pajskal: 2 1/2 dl vetemjöl, 1 dl grahamsmjöl, 150 g laktosfritt smör, 2 msk kallt vatten, 1 ägg (till pensling) och 1/2 tsk salt. Fyllning: 3 dl laktosfri mjölk, 3 dl laktosfri vispgrädde, 350 g riven västerbottensost, 6 ägg, 1 tsk strösocker, 1 tsk salt och2 krm svartpeppar. Gör såhär: Sätt ugnen på 200°C. Blanda ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och finfördelat smör. Gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, gör kanten hög. Nagga degen och låt den vila i kylskåpet 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet, det ger en fin yta och fyllningen läcker inte ut. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut pajen och sänk värmen till 150°C. Koka därefter upp mjölk och grädde, dra åt sidan. Blanda i osten, rör om tills den har smält. Knäck äggen i ostblandningen och blanda i sockret. Krydda med salt och svartpeppar. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i 45 minuter. En garanterad succé på midsommarbordet som med fördel kan göras ett par dagar i förväg. Går även utmärkt att frysa ner.

Louise skriver:

Mammas gudomliga laxtårta!
• 200 g mörk kavring • 75 g smält smör • 2 gelatinblad • 150 g kallrökt lax • 100 g varmrökt lax • 1 rödlök • 1 burk mat & bak kvarg • 2 burkar mellan crème fraîche • 1 dl gräddfil • vitpeppar och svartpeppar • 2 msk färsk pepparrot • 2 msk hackad gräslök. • Stenbitsrom Kör kavringen till smulor i matberedare, blanda med det smälta smöret och tryck ut i formen. Ställ i kylen minst 30 min. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Hacka rödlöken och laxen. Blanda de krämiga ingredienserna med pepparrot och rör ner lax, gräslök och lök. Smaka av med peppar. Smält gelatinbladen på svag värme, tag bort från värmen och rör ner lite av laxblandningen i gelatinet och blanda sedan ihop med resten av laxröran. Bred ut blandningen i formen över kavringen och ställ i kylen att stelna ca 4 timmar. Strö röd stenbitsrom och gräslök över inför serveringen.

Louise skriver:

Mammas gudomliga laxtårta!
• 200 g mörk kavring • 75 g smält smör • 2 gelatinblad • 150 g kallrökt lax • 100 g varmrökt lax • 1 rödlök • 1 burk mat & bak kvarg • 2 burkar mellan crème fraîche • 1 dl gräddfil • vitpeppar och svartpeppar • 2 msk färsk pepparrot • 2 msk hackad gräslök. • Stenbitsrom • Kör kavringen till smulor i matberedare, blanda med det smälta smöret och tryck ut i formen. Ställ i kylen minst 30 min. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Hacka rödlöken och laxen. Blanda de krämiga ingredienserna med pepparrot och rör ner lax, gräslök och lök. Smaka av med peppar. Smält gelatinbladen på svag värme, tag bort från värmen och rör ner lite av laxblandningen i gelatinet och blanda sedan ihop med resten av laxröran. Bred ut blandningen i formen över kavringen och ställ i kylen att stelna ca 4 timmar. Strö röd stenbitsrom och gräslök över inför serveringen.

Anne skriver:

Skinkpaj
Pajbotten:100 g Valio laktosfri smör, 3 dl vetemjöl, 3 msk kallt vatten, ½ tsk salt. Blanda mjöl, smör, vatten och salt. Låt vila i kylskåp 30 min. Fyllning: 300 g skinka i smala, långa skivor, 1 gul lök, hackad,½ broccoli i små buketter, 200 g Valio laktosfri smetana, 1 dl Valio laktosfri mat- eller vispgrädde, 3 ägg, 200 g laktosfri ost, Valio laktosfri smör till stekning. Riv ost. Stek lök i smör. Blanda lök och skinkskivor. Blanda smetana och grädde, tillsätt ägg och riven ost. Tryck eller kavla pajdeg i en pajform diameter 22-25 cm. Häll över skinka-lökblandningen och broccolibuketter och ovanpå den Smetana-gräddblandningen. Grädda i 200 grader 45 minuter.

lina bodin skriver:

Självklar heten på bordet
Den klassiska gräddtårtan med svenska jordgubbar och Valios laktosfria grädde det är något som måste finnas på midsommar annars, ingen midsommar!

Kristin skriver:

Sill och potatis med nyklippt
Sill och potatis med nyklippt gräslök och Valios gräddfil! Inte svårare än så :) Sill i burk, koka potatis, klipp gräslök och klicka på gräddfilen. Mmm...

Ing-Marie Polichetti skriver:

Midsommarbordets favorit -Laktosfri pannkakstårta med jordgubbar
Ingredienser pannkakssmet: 2,5 dl vetemjöl 0,5 tsk salt 6 dl Valio laktosfri mjölk 2 msk Valio laktosfritt smör 3 ägg Ingredienser fyllning: 3 dl Valio laktosfri vispgrädde som sötas om man vill 3 dl skivade jordgubbar (eller hallon) Grädda tunna pannkakor i panna med laktosfritt smör och låt dem kallna. Vispa grädden tjock och söta den om du vill. Varva pannkakorna med fyllningen på ett fat, pannkaka - grädde - jordgubbar - pannkaka, grädde osv. för att avsluta med ett lager grädde och bär. Serveras genast! Mmmmmmmmm....sommar!

L skriver:

Ber er vara uppmärksamma på
Ber er vara uppmärksamma på att flera INTE har skrivit något recept och hoppas att ni denna gång följer era egna tävlingsregler. "Skriv ner namnet och receptet på din laktosfria favoriträtt i kommentarsfältet"

Elin skriver:

Pulingröra - min favorit (året om)
1 brk (300 gr) räkor i lag, 1 brk (300 gr) kräftstjärtar i lag, 1 finhackad rödlök, 100 gr löjrom, 300 gr laktosfri Cream cheese, 200 gr laktosfri creme fraiche naturell, 2 msk chilisås, hackad dill, ev salt+citronpeppar,cayennepeppar. Krama ur vätskan ur räkorna och kräftstjärtarna och finhacka dem. Hacka lök och dill och blanda i. Tillsätt chilisås, löjrom, Cream cheese och Creme fraiche och rör ihop allt till en lagom tjock konsistens. Tillsätt ev lite (1-2 kryddmått) cayennepepper + ev salt och citronpeppar. OBS! Tänk på att smaken av cayennepeppar inte framträder på en gång. Tar ni för mycket blir den stark! Denna röra är mums att ha på tunnbröd, i crustader, som fyllning i smörgåstårtor, som toast m m

Mia Pakarinen skriver:

Laktosfri jordgubbstårta
Tårtbotten: 5 st ägg 2 dl socker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra Ingredienserna tillsammans ordentligt. Tillsätt Dem sedan i smeten. Häll allt i en smörad och bröad form, grädda i 175 grader i ca 45-50 min. Låt svalna o dela sedan i tre delar. På den understa delen bre jordgubbsylt. På nästa del vispa laktosfri Valio Eila gammaldags vaniljsås och bre på. På den översta vispa Valio Eila laktosfri grädde och självklart garnera med svenska jordgubbar!

Kristina Werin skriver:

Midsommar
Janssons Frestelse gjord på laktosfri vispgrädde och margarin.

Lotta Thorstensson skriver:

Midsommar mat!
Färsk potatis med sillröra! 1½ dl laktosfri gräddfil,1½ dl laktosfri creme fraiche, 1 purjolök (fin hackad), 3 kokta ägg (hackade), 3 msk chilisås, 3 msk majonäs, 2 msk bostongurka, dill och 1 burk matjessill. Låt sillen rinna av, blanda allt i en skål och låt det stå kallt en stund. Ät och njut!

kerstin jonsson skriver:

Midsommartårta för glutenoch laktosintolerant väninna
Min bästa väninna som jag ska fira midsommar med är gluten och laktosintolerant så det blir en pavlova.. härligt god marängbotten och en tunn sockerkaksbotten på potatismjöl, laktosfri grädde och färska jordgubbar - enkelt gott och säkert för de flesta att äta!

tove skriver:

lasagne
•2 gula lökar •2 vitlöksklyftor •1 tsk laktosfritt smör •500 g köttfärs •500 g krossade tomater •1 dl vatten •1 köttbuljongtärning •2 msk tomatpuré •1-1 1/2 tsk oregano •salt och peppar •50 g laktosfritt smör •4 msk vetemjöl •7 1/2 dl laktosfri mjölk •1 1/2 dl riven svensk hårdost •salt och peppar •9 lasagneplattor . Till servering .•tomatsallad 1.Sätt ugnen på 200°C. 2.Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smöret utan att den tar färg. Smula ner köttfärsen och låt den bryna med. Späd med tomater och vatten. Tillsätt smulad buljongtärning, tomatpuré och oregano. Låt såsen småkoka 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar. 3.Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud ca 5 minuter. Rör då och då. Tillsätt osten och smaka av med salt och peppar. 4.Varva ostsås, lasagneplattor och köttfärssås. Börja och avsluta med ostsås. Sätt formen mitt i ugnen ca 30 minuter. 5.Till servering: Servera lasagnen med tomatsallad. Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten laktos- och äggfri. Gör glutenfri: använd glutenfria lasagneplattor, byt ut mjölet mot majsstärkelse. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, byt ut mjölken mot havre-, ris- eller sojadryck, uteslut ost. Rätten gå att laga med vanligt smör och vanlig mjölk.

Jonas Eriksson skriver:

Jordgubbspaj
Blanda 2 dl vetemjöl med 2 dl havregryn och ½ dl råsocker. Smält 125 gr Valio Eila laktosfritt smör och blanda alltsammans och tryck ut i en pajform. Grädda 15 min i 200°. Låt svalna. Vispa Valio Eila laktosfri gammaldags vaniljsås. Vispa 1 dl Valio Eila laktosfri vispgrädde och blanda samman. Fyll pajformen med det och lägg på massor av goda jordgubbar. Smaklig midsommar.

Vivi skriver:

Rabarbersmulpaj med Valio laktosfri vaniljsås
Smuldeg: 2 dl vetemjöl, 2 msk strösocker, 100 g Valio Eila™ laktosfri smör. Fyllning: 4 rabarberstjälkar (ca 400 g), 1 1/2 dl strösocker, 1 msk potatismjöl. Smuldeg: Lägg vetemjöl och socker i en skål. Tillsätt smöret skuret i bitar, blanda till en smulig massa. Fyllning: Skala och skär rabarbern i små bitar. Blanda rabarber, socker och potatismjöl. Lägg i en smord ugnssäker form. Fördela smuldegen över. Grädda i ugnen i ca 20 minuter (225°C). Servera med Valio Eila™ laktosfri gammeldags vaniljsås 15%.

Emma W skriver:

Jordgubbscheescake för alla
Jordgubbscheescake för alla: 200 g Laktosfri Cream Cheese Naturell 2 dl strösocker 3 dl Valio Laktosfri Vispgrädde 1 ½ tsk vaniljsocker 3 st äggulor 10 st digestivekex Rör ner laktosfri cream cheese, socker och vaniljsocker. Vispa grädden från Valio. Rör ner äggulor - en i taget - i ostmassan och blanda därefter försiktigt ned grädden. Smula kexen och strö hälften i en form med löstagbara kanter. Bred ut smeten i formen och strö på resten av kexsmulorna. Frys i minst 4 timmar. Garnera med färska svenska jordgubbar. Tadaaa! Servera :)

Jessica Hellström skriver:

Jordgubbs Cheesecake
Min absoluta favoriträtt på midssommarbordet är Jordgubbs Cheesecake - enkel att göra och så god att äta!! Cheesecake botten: 250 gram digestivekex 100 gram laktosfritt smör eller margarin Fyllning 1: 450 gram Valio Creme Cheese 200 gram naturella jordgubbar 3 stycken ägg 1,3 dl strösocker Fyllning 2: 3 dl Valios laktosfria creme fraiche 3 msk strösocker 1 msk vaniljsocker - Sätt ugnen på 180 grader. Smula sönder kexen och blanda dessa med smält smör eller margarin. Tryck ut blandningen i en form med löstagbara kanter. Grädda mitt i ugnen 5 till 10 minuter. - Kör ingredienserna till fyllning 1 i en matberedare till en jämn smet och häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. - Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterliggare 5 minuter och låt svalna. Ställ i kylen några timmar eller dagen innan servering.

Gunilla Jernberg Löfgren skriver:

Valio recept
Potatissallad med grönsaker. Valio Lactosfri youghurt majonäs salt, peppar Färskpotatis i skivor Blandade grönsaker (djupfryst) Perfekt till smörgåsbordet på midsommar!!

L skriver:

Var uppmärksamma Valio!
Ber er vara uppmärksamma på att flera INTE har skrivit något recept och hoppas att ni denna gång följer era egna tävlingsregler. "Skriv ner namnet och receptet på din laktosfria favoriträtt i kommentarsfältet"

Anna Jonsson skriver:

Ostkaka, grädde och bär
Ostkaka, grädde och bär serveras alltid på vår midsommarbuffé! Här kommer ett recept som är laktosfritt och beräknat till 10 port: •120 g sötmandel •4,8 st ägg •0,8 dl strösocker •600 g KESO laktosfri cottage cheese •4 dl laktosfri vispgrädde •0,6 dl vetemjöl •1,2 st citroner, rivet skal av •2,5 dl laktosfri vispgrädde •500 g färska bär Vispa ägg och socker. Rör i cottage cheese, grädde och sedan vetemjöl. Smaka av med citronskal. Fördela smeten i smorda formar och grädda i ugn vid 175°C ca 40 min. Servera med vispad grädde och färska bär.

Kristina K skriver:

Sommaren är den perfekta
Sommaren är den perfekta årstiden för att njuta av naturens goda. Nyplockade blåbär, jordgubbar, smultron eller hallon. Älskar en klassiskt gino gjord på kiwi, jordgubbar och banan med vitchoklad över sig - in i ugnen och serveras sedan med laktosfri grädde eller laktosfri glass. Mums!

GItte skriver:

Det är trots allt midsommar
Hej vänner! På midsommar tar man det lugnt och njuter av gott sällskap och god mat. Och god mat kan vara väldigt enkel mat. För vem har sagt att man ska krångla till det? Du tar lite sill för att det är så gott. Färskpotatis är lika gott och trivs med sillen. Till det laktosfri gräddfil om den kommer från Valio. Och glöm för all del inte gräslöken! Inte mätt? Knäckebröd med laktosfri smör får bli räddningen. Hmm, nu mår du ännu bättre. Ha en härlig sommar!

GItte skriver:

Det är trots allt midsommar
Hej vänner! På midsommar tar man det lugnt och njuter av gott sällskap och god mat. Och god mat kan vara väldigt enkel mat. För vem har sagt att man ska krångla till det? Du tar lite sill för att det är så gott. Färskpotatis är lika gott och trivs med sillen. Till det laktosfri gräddfil om den kommer från Valio. Och glöm för all del inte gräslöken! Inte mätt? Knäckebröd med laktosfri smör får bli räddningen. Hmm, nu mår du ännu bättre. Ha en härlig sommar!

Sebastian skriver:

Färskpotatissallad
500 g kokta färskpotatis, 1 rotselleri, 200 g grön pesto,2 burkar Valio laktosfri smetana, 2 dl Valio laktosfri grädde, salt, peppar, en kruka rucola, solrosgroddar. Skala och skär rotselleri i smala, avlånga strimlor, tärna potatis. Blanda smetana, grädde, salt och peppar. Blanda den med potatis och rotselleri.Lägg rucola och solrosgroddar på en serveringsfat. Lägg potatissallad över.

Paola skriver:

Yoghurtsill med svenska smaker (4 portioner)
1 paket (420 g) Abbas 5-minuterssill 4 dl laktosfri turkisk eller grekisk yoghurt 2 msk riven pepparrot 2 msk finhackad färsk dill 2 msk finhackad färsk gräslök 2 tsk rivet citronskal salt & peppar Blanda yoghurt och övriga ingredienser och lägg i sillen som du skurit i lagom stora bitar. Låt stå i en skål över natten. Världens enklaste, godaste sill :)

Paola skriver:

Yoghurtsill med svenska smaker (4 portioner)
1 paket (420 g) Abbas 5-minuterssill 4 dl laktosfri turkisk eller grekisk yoghurt 2 msk riven pepparrot 2 msk finhackad färsk dill 2 msk finhackad färsk gräslök 2 tsk rivet citronskal salt & peppar Häll av sillen och skär den i så stora bitar som du vill ha den. Blanda yoghurt och övriga ingredienser och lägg i sillen. Låt stå i en skål täckt med plastfolie över natten. Världens enklaste, godaste sill :)

Maria skriver:

Jordgubbar med lösvispad
Jordgubbar med lösvispad Valio laktosfri vispgrädde

Kenneth skriver:

Gubbröra FTW!
Vet inte om det beror på att jag fyllt 40 men gubbröra är ett måste för mig på midsommarbuffén! Och jag gör den helst själv... ;-) G U B B R Ö R A : 125 g ansjovisfilé 4 hårdkokta ägg 1 hackad rödlök 0.5 dl Valio crème fraiche 0.5 dl hackad dill 0.5 dl hackad gräslök Vitpeppar och eventuellt lite extra salt Blanda samman och låt stå kallt en stund. Fördela på kavring och dekorera med salladsblad, coctailtomater, gräslök och dill. Och du har just skapat en given succé!

Miriam Axelsson skriver:

Potatissallad i Midsommartid
500 g små färskpotatisar 2 brk Valio Eila™ laktosfri gräddfil 10% 3 dl majonnäs 1½ dl hackad gräslök 1½ dl hackad färsk dill salt och peppar Skrubba färskpotatisarna mycket väl och koka dem i lättsaltat vatten. Låt svalna. Blanda de övriga ingredienserna och blanda sedan i de hela färskpotatisarna. Salta och peppra. En given favorit till midsommarbuffén!

Sidor

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


För mer information om maghälsa

Populära avdelningar