Vad är skillnaden mellan olika mjölksyrebakterier?

Vad är skillnaden mellan olika mjölksyrebakterier?

Mjölksyrebakterier används dels för att göra t ex yoghurt eller syrade grönsaker och dels tillsätts de som probiotika i olika produkter för hälsans skull!

De stora stammarna
I Sverige och de probiotika produkter som säljs i vanliga livsmedelsbutiker är nästan alla mjölkbaserade bakterier. I flertalet stammar ingår antingen laktobaciller (mjölksyrebakterier) eller bifidobakterier. Dessa påverkar oss på olika sätt i magen och tarmen. Och det forskas intensivt på hur de påverkar vår hälsa på olika sätt. I stort och i detalj. 

Uråldrig produkt
Yoghurt är en uråldrig produkt där just mjölksyrebakterier används för syrning. Bakterierna i yoghurt förbrukar mer laktos, mjölksocker, och därmed blir den syrligare än t ex filmjölken. (Det är därför laktosintoleranta till exempel tål yoghurt bättre då det innehåller mindre laktos jämfört med mjölk och filmjölk.) Samma metod används vid syrade grönsaker. 

Probiotika
När det står probiotika eller specifika mjölksyre bakterier på förpackningen innebär det att man har tillsatt ytterligare nyttiga bakterier. Det råder intensiv forskning kring probiotika och vilken effekt det har på människokroppen. Forskare på Karolinska Institutet som skrivit boken ”Magen – bakterier, buller och brak. Tror att vi i framtiden kommer ha ”Tarmvårdscentraler” för att kontrollera vår tarmfloras sammansättning i syfte att minska frekvensen av allergier, tarmsjukdomar, IBS etc

Vill du läsa mer intressant om bakterier så skrev Karin Boijs på Dagens Nyheter en mycket intressant artikel: Du är mer bakterie än människa”. 

Ha en strålande dag i vårsolen!

Bästa,
Anna Ottosson

Kommentarer

Anonymous skriver:

Beror syrning på att
Beror syrning på att mjölksyrabakterier omvandlar mjölksockret och deras restprodukt är mjölksyra? Eller varför har laktosfri mycket längre hållbarhet än vanlig mjölk?

Kelly skriver:

Hej!
Tack för din fråga. Anledningen till varför vår mjölk har lång hållbarhet är att den är ultrapastöriserad, detta innebär att mjölken behandlas i 125-140°C. Glada hälsningar, Nena

Margareta skriver:

Hållbarhet laktosfri mjölk, oöppnad förpackning
Hur lång är hållbarheten för laktosfri mjölk, oöppnad förpackning? På förpackningen uppges endast bäst före datum, men inte när mjölken levererades och lämnade mejeriet, varför?

Kelly skriver:

Hej Margareta,
Hej Margareta, Tack för din fråga! Bäst-före-datum ska ses som sista dagen som vi garanterar att en oöppnad mjölkdryck skall hålla till och då också hålla god kvalitet. Men, den är ofta brukbar även efter bäst-före-datumet. En öppnad förpackning är bra att dricka upp inom 4-5 dagar då det är inom detta spann vi kan garantera dess kvalitet. Men, även en öppnad förpackning håller ofta även lite efter dessa 4-5 dagar. Alla förpackade livsmedel ska vara märka med bäst-före-datum, och för att inte förvirra har vi valt att endast märka med detta, vilket går i linje med Livsmedelsverkets märkningsregler. Varmaste hälsningar, Gustav på Valio

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar