Valios bönder väljer raps

Valios bönder väljer raps

Det har i branschpress uppmärksammats att Valios bönder använder raps istället för soja i mjölkkornas foder. Skälet är främst att den soja som används är importerad från Brasilien och bland annat besprutad med det akut giftiga bekämpningsmedlet Parakvat som orsakat dödsfall. Medlet är förbjudet att användas inom EU.

Valio har under 15 år rekommenderat sina bönder att använda raps istället för soja medan de svenska mjölkbönderna fortsätter att importera brasiliansk soja.

Förutom att man undviker att hantera hälsofarliga ämnen finns det också andra fördelar med att använda raps. Vetenskapliga tester visar att raps är mer proteinrikt än soja. De svenska näringstabellerna har emellertid inte uppdaterats på samma sätt utan framhåller soja som det rikare alternativet.

Skälet tros vara att svenska forskare och mjölkexperter helt enkelt inte tagit del av den finska forskning som finns på området. Den svenska mjölkindustrin importerar årligen 80 miljoner ton sojamjöl. Soja som alltså besprutats med ett medel som är förbjudet i vår del av världen.

Hälsningar
Marie

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar