Vanliga frågor och svar

Vi har samlat de vanligaste frågorna som rör foodservice, saknar du ett svar är du varmt välkommen att skicka in din egen fråga.

Vad innebär det att vara laktosintolerant?

Den som är laktosintolerant tål inte mjölksocker. Laktos finns i all mjölk, både modersmjölk och mjölk från ko, buffel, åsna, get och får. Laktos, det vill säga mjölksocker, ger mjölken dess söta smak.

För att kroppen ska ha nytta av mjölksockret måste det först brytas ned, något som inte fungerar vid laktosintolerans. Nedbrytningen görs det med hjälp av ett ämne, som kallas laktasenzym. Laktasenzymet finns i tarmen hos människan. Vissa personer saknar detta enzym eller har för litet av det, de får då besvär av laktosen i mjölken och är därför laktosintoleranta.

Vilka symptom får man vid laktosintolerans?

Symptom av laktosintolerans kan variera från person till person och är därför mycket individuella. Några får inga symptom alls även om de har diagnostiserats avsaknad av laktasenzymen, och andra får tydliga symptom. Laktosintolerans innebär att man har laktosmalabsorption och får tydliga symptom. Vanligaste symptomet är gasbildning, lös avföring, svullnad eller ont i magen.

Av de som har diagnostiserats laktosmalabsorption, får bara hälften magbesvär och ca 1/5 symptom som är besvärliga. Dessa symptom är inte farliga, men kan vara smärtsamma och besvärande. Läkare kan ställa diagnosen genom en laktosbelastning. Man dricker en laktoslösning och mäter genom blodprov hur effektivt mjölksockret spjälkas i tarmen.

Några får symptom efter ett glas mjölk, medan andra tål en större mängd laktos som motsvarar nästan en hel liter mjölk. Detta beror till exempel på hur snabbt man tömmer magsäcken, hur lång tid tar det för maten att gå genom i mag- och tarmkanalen, vilken slags bakterieflora eller pH-värde det finns i tarmen. Dessa tillstånd är sällan stabila, och kan variera dagligen. På grund av detta varierar även symptomen vid laktosintolerans. Till exempel om man äter en fettrik eller fiberrik kost, påverkar detta att magsäcken töms långsammare. Då har enzymen också mer tid att spjälka laktosen.

Alltså, om man dricker mjölk i samband med maten, är risken att få symptom mindre. Produkter som exempelvis fil, yoghurt och grädde (surmjölksprodukter) innehåller naturlig mindre mängd laktos än exempelvis mjölk. Bakterier i tarmen spjälker laktos som inte har absorberats och detta kan hjälpa symptomen (gasbildningen minskar osv.). Gasbildningen minskar också om pH-värdet i tarmen sjunker.

Är barn som är laktosintoleranta mer känsliga för laktos jämfört med vuxna?

Känslighet för laktos varierar beroende på hur mycket av enzymet laktas man har kvar. Barn och vuxna kan vara lika känsliga.

Om man misstänker att man lider av någon typ av matkänslighetsallergi, kan man ändå testa om man är laktosintolerant genom att utesluta produkter med laktos i?

Om man misstänker att man själv eller ens barn lider av en matkänslighetsallergi bör man i första hand alltid kontakta en läkare för att få en korrekt diagnos. Det kan vara så att man lider av mjölkallergi, vilket är en allergi och då bör man vara försiktig med att experimentera sig fram till en lösning.

Vad är skillnaden mellan mjölkproteinallergi och laktosintolerans?

Skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkallergi är att laktosintolerans innebär känslighet mot mjölksockret (laktosen) medan mjölkallergi innebär att man är allergisk mot mjölkprotein. Om man är allergisk mot mjölk så skall man inte konsumera Valios mejeriprodukter. I Valios laktosfria produkter så har endast laktosen blivit borttagen, alltså mjölksockret. Det är skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkallergi. För en mjölkallergiker kan det vara farligt att få i sig all sorts mjölk, även om den är laktosfri. Ett vanligt symptom på mjölkallergi är eksem, men andningsbesvär kan också uppstå.

Är Valios emmentaler ost laktosfri?

Ja, Valio Emmental är naturligt laktosfri.

Varför tar det ibland sådan tid att vispa upp Valios laktosfria vispgrädde?

På grund av att laktosen är borttagen kan det ta lite längre tid att vispa upp laktosfri vispgrädde. Vid uppvispning skall grädden därför vara kylskåpskall och det kan ta upp till en kvart att vispa med elvisp på högsta effekt. Börja vispningen på låg hastighet och avsluta med hög hastighet för att få in luft i grädden.

Kan man koka Valios laktosfria mjölk?

Ja, det går bra att koka upp Valios laktosfria mjölk.

Ställ din egen fråga

Obligatoriska fält är märkta med *


Populära avdelningar