Är Valios emmentaler ost laktosfri?

Ja, Valio Emmental är naturligt laktosfri.

Bibehåller Valios produkter sin konsistens om man fryser in dem?

Valio rekommenderar inte att man fryser in matgrädde och vispgrädde. Produkterna kan bli gryniga vid upptining och vispgrädden går inte att vispa. Matgrädden kan bli en aning vattnigare. Ska man använda det till matlagning, färdiga rätter eller bakning så är det inga problem. Valios laktosfria mjölkdrycker går bra att frysa in och bibehåller sin konsistens och smak efter upptining.

Finns det skillnader mellan olika proteinkällor?

Proteiner i animaliska produkter är i allmänhet av högre biologisk kvalitet än proteiner från växtriket, eftersom de är rikare på alla essentiella aminosyror. Proteinerna skiljer sig även åt när det gäller kroppens förmåga att ta upp och tillgodogöra sig dem.

Hur lång hållbarhet har Valios yoghurt om man inte öppnat förpackningen?

Det är svårt att svara på eftersom det beror på många olika faktorer. Bäst före-datumet är satt som ett kritiskt datum då produktens hållbarhet ska ha utgått. När produkten är öppnad så håller den vanligtvis 4-5 dagar i kylen (rekommendationer från Livsmedelverket). Men allt beror givetvis på när produkten öppnats, om produktens förpackning blir noggrant försluten och om produkten utsatts för stora temperaturväxlingar.

Detta gäller både för öppnad och oöppnad förpackning. Vi rekommenderar att om man vill använda produkten efter att datumet gått ut att man öppnar föpackningen och luktar. Luktar det inte starkt eller jäst så kan man smaka lite. Oftast vet man om produkten är dålig då smaken inte är som vanligt.

Hur skiljer sig vassleproteinets inverkan på kroppen från kaseinproteinet?

Vassleproteinet fälls inte ut i den sura miljön i magen och därför tas aminosyrorna i den snabbare upp i blodet än aminosyror från kasein. Vassle är alltså ett mer snabbverkande protein, medan kaseinets effekt är långsammare och varar under en längre tid.

Hur tillverkar Valio sin laktosfria mjölk?

Den laktosfria mjölkdrycken tillverkas genom en säker produktionsprocess, som Valio har patent på, där en silningsmetod reducerar mjölksockret. Resterande laktos spjälkas med hjälp av laktasenzym till galaktos och glukos. Man låter kolhydraterna vara kvar i form av galaktos och glukos för att bibehålla den naturliga söta smaken som mjölk har.

Kan man frysa in Valios laktosfria mjölk?

Javisst, det går bra att frysa in mjölken.

Kan man koka Valios laktosfria mjölk?

Ja, det går bra att koka upp Valios laktosfria mjölk.

Kan man konsumera Valios produkter om man inte tål mjölkprotein?

Om man är mjölkproteinallergiker så kan man absolut inte konsumera Valios produkter. Alla Valios laktosfria produkter är mjölkbaserade, det man endast gjort är att ha tagit bort laktosen i dessa produkter.

Vad är proteiner?

Proteiner, det vill säga äggviteämnen, är uppbyggda av 20 olika aminosyror, som delas in i essentiella och icke-essentiella aminosyror.  De essentiella aminosyrorna måste tillföras via kosten, eftersom kroppen inte själv kan bilda dem. Människor har i genomsnitt mellan 10 och 12 kilogram proteiner och över 100 000 olika proteinsammansättningar i kroppen.

Vad är vassle och var får man det ifrån?

De främsta proteinerna i mjölk är kasein och vassleprotein. Av proteinerna i komjölk är 80 procent kasein och 20 procent vassleprotein. Vassle uppstår vid tillverkning av ost, då man med hjälp av löpeenzym får kaseinet i mjölken att koagulera. Av kaseinet och fettet bildas en fast ostmassa och vassle i form av vätska frigörs.  Av tio liter mjölk blir det ett kilo ost och nio liter vassle. I framställningen av kvarg förtjockas kaseinet i mjölken genom syrning av mjölken med mjölksyrebakterier eller genom att tillsätta mineralsyra.

Var kommer bären ifrån som finns i Valios yoghurtar?

Vart bären kommer ifrån beror på säsongen. Exempelvis så kan det vara så att vissa år har det varit dålig säsong för ett visst typ av bär och då har syltfabriken behövt köpa bären från ett annat land än Finland. Om man vill veta vart bären kommer ifrån i en specifik batch kan man alltid spåra detta.

Varför behöver man protein?

Protein har många olika uppgifter i kroppen. De fungerar som byggstenar för musklerna och skelettet samt övriga vävnader och organ. Många sammansättningar som reglerar kroppens funktioner, som hormoner, enzymer och antikroppar, är uppbyggda av protein. Proteiner kan även användas som energikälla: ett gram protein ger energi motsvarande cirka 4 kilokalorier.

Varför tar det ibland sådan tid att vispa upp Valios laktosfria vispgrädde?

På grund av att laktosen är borttagen kan det ta lite längre tid att vispa upp laktosfri vispgrädde. Vid uppvispning skall grädden därför vara kylskåpskall och det kan ta upp till en kvart att vispa med elvisp på högsta effekt. Börja vispningen på låg hastighet och avsluta med hög hastighet för att få in luft i grädden.

Vilken typ av ”löpe” använder sig Valio av för sin produktion av ost?

Valio använder sig av mikrobiellt ”löpe” (icke-animaliskt) för sin framställning av ost. Man använder sig av enzymer som utvinns från svampar (Endothia parasitica och Aspergillus niger).

Ställ din egen fråga

Konsumentkontakt

Telefon
020 - 725 515

Våra telefontider är

Måndag - fredag 08:00 - 12:00

Senaste besvarade frågorna


Populära avdelningar