Omsorg om djuren

Hållbara gårdar

Valio ägs av våra bönder

Valio ägs kooperativt av våra 4 700 mjölkbönder. Genom Valios egen organisation för gårdsservice kan de ta del av kunskapsutveckling och innovationsmöjligheter. Utbildningarna täcker en rad områden som till exempel djurens hälsa, mjölkens kvalitet, utveckling och förbättring av gårdar samt företagsrelaterade ämnen. En bonde behöver kunna många olika saker.

Rätt till semester

Att jobba som mjölkbonde är krävande och tufft. Långa arbetspass och full fart sju dagar i veckan. En viktig del i att arbeta långsiktigt är att det finns möjlighet för återhämtning Genom det kommunala avbytarsystem som finns i Finland kan varje bonde med gott samvete ta några dagars välförtjänt ledighet medan en kunnig avbytare ser till att både gård och djur mår bra. En bonde i Finland har rätt till 26 dagars semester. 

Bättre betalt för bönderna 

Det ligger i Valios affärsidé att betala så mycket som möjligt tillbaka till mjölkbönderna. Under 2000-talet har vi betalat ett högre mjölkpris än genomsnittet i EU. Att få skälig lön för sin möda är en investering i långsiktighet och förnyelse. För oss är det en viktig del för att våra bönder ska må bra.

 

KORT OM VÅRA HÅLLBARA GÅRDAR

  • Valio ägs kooperativt av 4 700 bönder.
  • Vinsten på våra produkter går direkt till våra bönder.
  • De flesta gårdar är familjeägda.
  • Mjölkbönderna har rätt till 26 dagars semester årligen.

Populära avdelningar