Hanna Kautiainen
Näringsexpert på Valio
Magisterexamen inom livsmedelsvetenskap. Mångårig erfarenhet inom nutrition och kommunikation.
Protein är viktigt i en balanserad kost, men hur mycket protein du behöver varierar beroende på din livssituation och aktivitetsnivå.
Protein bör utgöra cirka 10–20 procent av vårt dagliga energiintag enligt de Nordiska näringsrekommendationerna. För en vuxen innebär det vanligtvis 0,8 –1,3 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Till exempel behöver en kvinna som väger 60 kg cirka 70–80 gram protein per dag. Proteinbehovet varierar dock lite bland annat beroende på ålder och fysisk aktivitet.
Olika livssituationer påverkar proteinbehovet. En varierad kost som innehåller tillräckligt med protein av god kvalitet är viktigt för alla. Protein är viktigt för att behålla och öka muskelmassan. Även hos äldre personer bidrar protein till att bevara muskelmassan och ett starkt skelett, för gravida behövs protein för fostrets utveckling. Träning och fysisk aktivitet ökar omsättningen av protein i kroppen vilket innebär att en aktiv person behöver öka sitt intag av protein, vilket ofta kompenseras av att äta större mängd mat.
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) bör 10-20 procent av kalorierna vi äter komma från protein. Det motsvarar minst 50-70 gram protein per dag. Äter man en varierad kost är det ofta inga problem att komma upp i den mängden. Enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning om matvanorna i Sverige kommer i genomsnitt 17 procent av kalorierna från protein.
Om kosten inte innehåller tillräckligt med protein bryter kroppen ner proteinet som finns i musklerna för att kunna upprätthålla viktiga livsfunktioner. Om det totala energiintaget är för litet används muskelproteinet även till energi. Ett för litet proteinintag försämrar allmänkonditionen eftersom bland annat immunförsvaret, muskelstyrkan och upptagningen av näringsämnen försämras.
Du bör inte äta mer protein än vad du behöver. När proteinintaget i kosten är för högt är det lätt hänt att intaget av övriga näringsämnen blir för litet och kosten kan bli för ensidig. Även om protein är musklernas byggstenar, så bildar överflödigt protein inte muskelmassa utan fettvävnad. Därför finns det sällan anledning att öka proteinintaget till mer än 2 g per kilo kroppsvikt och dag.