En vacker dukning kan vara halva nöjet även på en kräftskiva. Men hur dukar man egentligen på bäst sätt och vad behöver man? Här är en checklista som räddar skivan!
Inför en kräftskiva så finns det vissa saker som är bra att ha som kommer underlätta kvällen. Med hjälp av dessa idéer är det varken ansträngande eller tidskrävande att ordna en perfekt, somrig kräftskiva. Det kan bland annat vara bra med kräftknivar, kräfthalsband och små skålar med vatten för att skölja fingrarna. Bordet bör även dukas med några större skålar för kräftorna eller alternativt större tallrikar som även rymmer skal och huvuden på de uppätna kräftorna.
Att äta kräftor kan vara ganska rörigt, så det är en bra idé att ha massor av pappersservetter till matgästerna. Övriga bestick och tallrikar beror på vilka övriga rätter som serveras. I allmänhet inkluderar kräftskivan även snapsglas.
I sluten av sommaren och när kräftsäsongen stundar så är det lätt att hitta tallrikar, glas och dekoration som går i kräfttema i många butiker.
Vitt, rött och grönt är klassiska färger för en kräftskiva. Bordet täcks ofta av en vit eller kräftmönstrad duk – gärna en pappers- eller vaxduk, med tanke på att det kan bli ganska kladdigt vid matbordet. Det är dock inte nödvändigt att spendera mycket pengar, och man kan också försöka hålla det enkelt: det fräscha vita kompletterar perfekt den glödande röda färgen på kräftorna. Välj i det här fallet vitt åtminstone för textilier, det vill säga dukar och servetter.
Kräftskivan kompletteras också med:
Här har vi samlat våra bästa tips och allt du behöver veta för att ha tidernas bästa kräftskiva. Läs om hur du kokar kräftor, kräftskivans ursprung och vilka datum det är kräftsäsong.
Läs mer