Maghälsa

A och o för en välmående mage är att vårt ganska komplexa matsmältningsystem fungerar på ett bra sätt. Att smälta maten, handlar helt enkelt om vad som händer i kroppen med det vi äter och dricker. Maghälsa hänger ihop med många saker som till exempel regelbunden motion, själsligt välmående, bra kost och en god sömn. Många får då och då problem med magen och en förklaring kan vara att tarmfloran hamnat i obalans. Då är det viktigt att äta rätt och tillföra kroppen goda bakterier. Här berättar vi mer om magen, människans fantastiska inre ekosystem, och hur man själv kan påverka sin mages välmående.

Att ha ont i magen är inget nytt i vår uppkopplade värld och ställer till en massa problem i vardagen. Orsakerna kan vara olika och är ibland inte helt utforskade. Vad som ändå är bra, är att det finns en hel del som du själv kan göra.

Många blir hjälpta av att ändra sina matvanor och stressa mindre. De allra flesta mår bra av att äta regelbudet, inte så stora måltider varje gång med 3 huvudmåltider, samt 2–3 mellanmål. Det gäller även vid IBS - Irritable Bowel Syndrome, eller funktionella tarmbesvär som det kallas på svenska. Läs mer om IBS här.

En del har märkt att magen mår bättre av att minska eller ta bort laktos helt och hållet ur sin vardagsmat. Tänk på att reaktionerna efter man har ätit mejeriprodukter är individuella och beror på hur mycket laktos som finns i maten och kroppens förmåga att bryta ner laktosen. Läs mer här.

 


Populära avdelningar