Fortsätt till innehållet
Symptom och behandling
Laktosintolerans

Symptom och behandling

Symptomen vid laktosintolerans är individuella och kan variera.

Olika symptom vid laktosintolerans

Vanliga problem är orolig mage med gaser, lös avföring eller diarré, magknip och uppsvälld mage. Symptomen kan komma direkt eller några timmar efter att man ätit eller druckit något som innehåller laktos. Vilka besvär man får och hur lång tid det tar innan de går över varierar från person till person, och kan också beror också på hur mycket mat man har ätit i förhållande till sin förmåga att bryta ner laktos. Se vår lista med livsmedel som innehåller laktos.

Orsaker till magbesvär

De besvär som man får vid laktosintolerans kan vara symptom på många andra orsaker än laktosintolerans. Därför är det viktigt att du alltid söker vård och får en diagnos på din laktosintolerans av en läkare. Misstänker man laktosintolerans är det bra att notera vilka symptomen är och vad man har ätit när man får dem eftersom det kan hjälpa läkaren att ställa rätt diagnos. Det kan också vara en bra idé att fråga släktningar om de upplevt samma, eller liknande, problem eller om de har någon tarmsjukdom. Har man fått diagnosen laktosintolerans är nästa steg att sätta in rätt behandling.

Rätt behandling

Vilken behandling som behövs beror på vilken typ av laktosintolerans man har. Om det är primär laktosintolerans tål man oftast mat som innehåller mindre mängder av laktos eller mjölksocker. Då räcker det normalt med att undvika mat som innehåller mycket laktos för att besvären ska minska eller försvinna helt.
Diagnosen medfödd laktosintolerans ställs direkt hos nyfödda barn och behandlas av barndietist och barnläkare. Barnet får då modersmjölksersättning som är helt fri från mjölksocker. Har man medfödd laktosintolerans måste man normalt under hela sitt liv äta mat som innehåller så lite mjölksocker som möjligt.
Det finns också tillfällig laktosintolerans, även kallad sekundär laktosintolerans, som kräver behandling för den sjukdom som skadat slemhinnan i tunntarmen. Men när sjukdomen är behandlad och skadan i tarmen har läkt försvinner problemen och den drabbade tål mjölksocker igen.