Vad är kolhydrater?

Kolhydrater är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Kolhydrater är en viktig energikälla och kommer i stort sett bara från växtriket med några få undantag som mjölksocker (laktos), vilken härstammar från djurriket. Det mesta av kolhydraterna vi får i oss bryts ner i kroppen till sockerarten glukos. Glukos behövs som energi till cellerna och bränsle till hjärnan som behöver ca 100 gram om dagen för att fungera. Glukoset lagras i levern i form av glykogen och fungerar som kroppens energireserv.

Skillnad på kolhydrat och kolhydrat

Kolhydrater finns i till exempel grönsaker, frukt, bär och bröd men även i öl, läsk, drycker och godis. Kolhydrater påverkar vår blodsockernivå på olika sätt. Till exempel får vi en kraftig stegring av blodsockerkurvan då vi äter så kallade snabba kolhydrater som finns i godis eller vitt bröd. Kolhydraterna i fullkornsprodukter eller grönsaker ger en långsam ökning och energin varar längre. Dra inte alla kolhydrater över en kam, välj rätt för att må bra.


För mer information om maghälsa

Populära avdelningar