11/28/2023

Lämna julbordet med en bra magkänsla. Magprofessorns tre tips - undvik vanliga misstagen.

Runt jul är det tradition att samlas för att njuta av läckerheter, men är det över huvud taget möjligt att lämna julbordet med en bra känsla i magen? En av Sveriges mest framstående forskare inom gastroenterologi har tagit fram tre råd för dig som är bjuden på julbord, samt till dig som är värd under julen. 

Magrapporten®, Sveriges största undersökning om maghälsa som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Valio, visar att de som har magproblem upplever att besvären påverkar livskvalitén i större utsträckning i vissa situationer. Bland annat under resa (66%), på restaurang (33%), samt under fester och middagar (32%). Situationer som hör julhelgerna till. Fler än bara de med återkommande magproblem kan säkert känna igen sig i ett obehag kopplat till en mage i obalans under högtidens firanden. Är det över huvud taget möjligt att lämna julbordet med en bra känsla i magen? Professor Robert Brummer har tagit fram tre enkla tips för en lugnare magkänsla. Han har varit delaktig i framtagandet av Valios studie Magrapporten® som i ett decennium undersökt svenskarnas maghälsa. Robert arbetar som läkare och har en bred forskningsbakgrund inom samspelet mellan nutrition, tarmflora, mag-tarmkanal och hjärnan.

”Julen är en tid för att samlas och njuta av mat. Att få magproblem efter julbordet är vanligt. Mina tre tips är enkla, men de gör skillnad för att få en gladare mage i stunden. Att ha en enkel taktik för ditt ätande när du går till bords kan vara en god idé för att slippa besväras av magproblem i lika stor utsträckning.” säger professor Robert Brummer.

Bjuden på julbord?
Tre tips – Så äter du för att må bra i magen – även efter julbordet!

1. Ät som vanligt innan julbordet.
Det är inte ovanligt att hoppa över måltider, samt att äta mindre än vanligt inför ett julbord för att ”orka äta mer”, eller för att spara på kalorier. Det är inte en taktik att rekommendera. Dels kommer du att chocka magen om den är helt tom när du frossar i dig alla rätter på julbordet, dels finns det en mycket större risk att du överäter dig till bristningsgränsen om du är vrålhungrig. Vi har en tendens att äta mer än vi egentligen klarar av när vi är hungriga, eftersom vi enligt studier känner mättnadskänslor först efter ca 20 minuter.

2. Lägg upp mindre på tallriken och ta fler varv runt buffébordet.
En julbordssittning brukar oftast pågå under många timmar. För att ge magen bra förutsättningar att hantera matintaget: ta mindre på tallriken, och ta i stället mer mat fler gånger. Det är bra av två anledningar. Tester har visat att vi tenderar att äta upp allt vi har på tallriken – tar du mer vid varje runda, så äter du också mer. En annan vinst med fler små portioner kontra färre större, är att du får möjlighet att sträcka på dig. Rörelse – även om det bara handlar om att gå några meter, gör stor skillnad för magen. I sittande läge ansamlas mer gaser.

3. Drick inte mer än du behöver, undvik grönkålen och ta mindre av de feta rätterna.
Tänk på att din mage också fylls på av det du dricker. Vid en buffé med många rätter som du vill njuta av är det därför en idé att dricka mindre under själva måltiden. Ett bra beslut är också att ta mindre av de fetare rätterna så som Jansons frestelse, då de kommer bidra till att du känner dig tung i magen och i vissa fall illamående efter måltiden. Proteinrika inslag, så som julskinka, köttbullar och sill, har inte samma effekt, och är därför lättare att äta mer av utan att det påverkar måendet negativt. Bra är även gröna inslag på tallriken såsom julsallad, inlagd gurka eller rödbetor, de innehåller mycket vatten och fibrer som är bra för magen. Att äta stora mängder av grönkål eller rätter baserade på lök, kan vara riskfyllt, då kål och lök är gasbildande.

Värd för firandet? 
Tre tips – Så får du dina gäster att lämna ditt julfirande med en bra magkänsla!


1. Välj laktosfritt, växtbaserat och ha alternativ till kolsyrade drycker.
För att ge dina gäster goda förutsättningar för en god magkänsla under och efter firandet, så är en genväg att välja laktosfria produkter och växtbaserade alternativ i maten. Hör dig för om allergier och specifika matpreferenser vid inbjudan så att du kan anpassa menyn mer än så om det behövs. Kolsyrade drycker har en tendens att göra oss extra bubbliga i magen, så ett gott råd är att erbjuda drycker som inte är kolsyrade 

2. Satsa på gröna alternativ.
Vi har oftast mycket bra koll på de mest traditionella rätterna på julbordet. Vad vi inte får glömma är att det är viktigt att planera så att det finns gröna alternativ, julsallad, grönsaker eller helt växtbaserade rätter. Dessa kommer att göra det enklare för dina gäster att balansera sin måltid. Frukt och grönt innehåller oftast mycket vatten och fibrer vilket ger en lättare mättnadskänsla.

3. Duka upp maten en bit ifrån matbordet.
Att sitta stilla i timmar är inte bra för matsmältningen, och att röra sig minskar även gasbildningen. Varför inte duka upp maten i köket eller på annan plats, så att dina gäster får en naturlig anledning att röra sig lite lagom under festligheterna?

 

Laktosfri rödbetssallad 
En klassisk rödbetssallad är ett måste på julbordet, eller på köttbullemackan vid advent. 
Här är ett snabbt och enkelt recept på laktosfri rödbetssallad.

Ingredienser, 10 portioner
600 g Inlagda rödbetor
1 st Äpple1 ½ dl Majonnäs (välj lättmajonnäs om du vill hålla ner fetthalten)
1 dl Valio Laktosfri lätt crème fraiche 12%
1 msk Dijonsenap
3 krm Salt
1 krm Svartpeppar

Gör så här
1.    Låt rödbetorna rinna av och skär sedan i mindre bitar.
2.    Skär äpplet i mindre bitar.
3.    Blanda samman övriga ingredienser och smaka av. Var försiktig med senapen då den ger väldigt mycket smak. Om det blir för starkt kan man blanda ut med mer majonnäs och crème fraiche.

Vegansk risgrynsgröt
Risgrynsgröt är ett självklart inslag under julens festligheter. Här är ett enkelt veganskt recept. Prova att servera julgröten med plommon för att stötta magen extra. 

Ingredienser, 4 portioner
2 dl Grötris
4 dl Vatten
½ tsk Salt
7 ½ dl Valio Oddlygood® havredryck
1 st Kanelstång
2 st Plommon
Socker och kanel efter smak

Gör så här
1.    Blanda risgryn, vatten och salt i en kastrull och tillsätt kanelstången.
2.    Låt blandningen koka upp och koka sedan under lock på svag värme i ca 10 minuter.
3.    Tillsätt havredrycken och rör om. Låt puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter så att grötriset sväller. Rör om med jämna mellanrum för att inte bränna gröten.
4.    Smaka eventuell av med lite socker och lägg i en mandel om så önskas!
5.    Servera förslagsvis gröten med ett skivat plommon, kanel, socker och havredryck.

Laktosfri rotfruktsgratäng 
Rotfruktsgratäng passar fint på julbordet som alternativ till Janssons frestelse, eller som extra tillbehör till julens varma kötträtter. 

Ingredienser, 8 portioner 
700 g morötter
700 g rödbetor
3,3 dl Valio laktosfri vispgrädde
1 dl ströbröd
1 ägg
1 matsked sirap
1 tsk salt
1 tsk ingefära
1 tsk mald kryddpeppar
¼ tesked mald vitpeppar
½ tsk muskotnöt
2 matskedar (30 g) rumsvarmt Valio laktosfritt smör
2 matskedar ströbröd till gratängens yta

Gör så här
1. Skala och hacka rödbetor och morötter.
2. Lägg grönsakerna i en kastrull. Häll över vatten så att rotfruktsbitarna precis täcks (ca 7 dl). Salta vattnet med en tesked salt.
3. Koka under lock i ca 15 - 20 min tills rotfruktsbitarna är mjuka. Tillagningstiden beror på storleken på bitarna. Häll av och samla kokvattnet i en separat behållare.
4. Mixa de kokta rotfrukterna och 1 ½ dl av kokvattnet med en stavmixer till en puré. Låt svalna en stund.
5. Blanda grädde, ägg, ströbröd, sirap och kryddor till en slät blandning. Häll i rotpurén och blanda.
6. Häll blandningen i en smord ugnsform (ca 2 liter). Strö ströbröd över ytan. Klicka på rumsvarmt smör.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 45 - 50 min.
8. Servera vid julbordet som varmt tillbehör.

Vegansk gubbröra 
Gubbröran är en klassiker på julbordet. Den passar lika bra på hårt bröd som till julvört eller potatis. Den här varianten är helt vegansk och baseras på inlagd aubergine.

Ingredienser, 6 portioner
300 g Aubergine
3 dl Vatten
2 dl Socker
1 dl Ättiksprit 12 %
3 st Kryddpepparkorn
1 st Lagerblad
4 st Potatis, kokt och kall
2 msk Kapris, finhackad
2 msk Gräslök, finskuren
1 dl Valio Oddlygood® Dream Fraiche
2 krm Salt
1 krm Svartpeppar, nymalen

Gör så här
1.    Skala auberginen och skär den i små bitar eller tärningar. Lägg auberginebitarna i en bunke.
2.    Koka upp vatten, socker, ättika, kryddpeppar och lagerblad. Slå över auberginen i skålen och låt stå över natten. 
3.    Tärna den kokta och kalla potatisen. 
4.    Sila bort lagen från auberginebitarna.
5.    Blanda auberginen, potatis, kapris, gräslök, Dream Fraiche, salt och peppar. Servera din veganska gubbröra på hårt bröd, julvört eller tillsammans med potatis.

För mer information, intervju, bilder, recept eller mer material, vänligen kontakta:
Marilyn Roseneld, presskontakt på Valios kommunikationsbyrå Shomei
Mail: marilyn.r@shomei.se 
Mobil: 079 313 2073

Anette Björnlund, Kommunikation - och hållbarhetschef, Valio Sverige AB
Mail: anette.bjornlund@valio.se 
Mobil: 070 303 3561

Om undersökningen
Valio har sedan mitten av 1900-talet bedrivit forskning för hälsa och välmående. Forskningen kompletteras med flera återkommande trendmätningar, däribland Magrapporten®, som är Sveriges största undersökning om maghälsa. Magrapporten® 2023 är den sjätte upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 16–27 maj 2023. Totalt intervjuades 2 001 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Av dem var 500 personer mellan 16–30 år och 500 personer mellan 31–45 år. I gruppen som uppger att de har haft problem med magen det senaste året ingår 765 personer. 

Om Valio 
Valio grundades i Finland 1905. 1994 introducerades Valio i Sverige och 2002 lanserades de första laktosfria produkterna på den svenska marknaden. Varje år investerar Valio motsvarande ca 330 miljoner kronor i forskning, utveckling och nya innovationer. Satsningen har resulterat i ett av marknadens bredaste sortiment av laktosfria produkter som smakar som de ska. Valio har överfört den kunskapen till växtbaserat och erbjuder ett växande sortiment av gurt, dryck, alternativ till matlagning och ost under varumärket Oddlygood. Valio är även känt för sitt goda smör, krämiga yoghurt och läckra proteinprodukter. De senaste tio åren har Valio kontinuerligt ökat tillväxten på den svenska marknaden och omsatte 1,691 MSEK under 2022. Resan med att utveckla goda och hälsosamma produkter för ditt välbefinnande fortsätter även i framtiden. Läs mer på www.valio.se