Företaget Valio

Konsumentkontakt

Telefon
020 - 725 515

Våra telefontider är

Måndag - fredag 08:00 - 12:00

Ny kost till mjölkkor gav laktosfri mjölk

2012.04.01

Forskare vid Valios forskningscenter, Valio Farm Services, i Helsingfors har upptäckt en ko som producerar laktosfri mjölk. Det är på mjölkgården Yli-Hynnilä i Finland den laktosfria kon Eila lever. På mjölkgården får korna gå fritt inomhus, de kan äta, dricka och mjölkas när de själva vill. 

Det var vid en rutinmässig mätning av mjölken hos en av korna som den extremt låga laktoshalten först registrerades. Testerna visade att det hänger samman med den nya typ av kost som man inom ramen för ett forskningsprojekt har utfodrat några av korna med och som resulterat i att just den här kon producerar ovanligt stora mängder laktas.  Ett ämne som bryter ned laktosen i mjölken och som även produceras i magen hos oss människor. Det har dock aldrig tidigare påvisats att ämnet skulle kunna ha direkt påverkan på laktoshalten under kons egen mjölkproduktion. Ännu så länge har denna förändring av mjölken endast upptäckts hos en av korna.

– Vi måste självklart göra fler tester men om vi kan få fram vad det är som gör att kosten påverkar just den här kon att producera laktosfri mjölk kommer vi kunna förenkla produktionen av laktosfria produkter avsevärt säger Lena Lundvall, VD Valio Sverige.

Detta är en världssensation och bakom ligger åratals av gedigen forskning. I dag är cirka 14 % av alla svenskar laktosintoleranta och för dem skulle detta innebära stora fördelar då det skulle bli betydligt enklare att ta fram laktosfria produkter.

För mer information om Valios forskning, se http://www.valio.se/blogg

För frågor, kontakta:
Lena Lundvall, VD, Valio Sverige AB, tel: 08-725 51 57, lena.lundvall@valio.fi


Populära avdelningar