9/18/2017

Valios lansering av MiFú nominerad till Årets kampanj

Nu på torsdag, den 21 september utses vinnarna på Dagligvarugalan 2017. Galan, som är dagligvaruhandelns stora fest, samlar branschen och hyllar de som driver den framåt. I kategorin Årets kampanj har Valios lanseringskampanj för MiFú chans att kamma hem priset. MiFú är ett stek- och kokbart matproteinet gjort på mjölk. 

Under Dagligvarugalan 2017 samlas aktörer inom branschen för att hylla de bästa från året som gått. Under festligheterna i Stockholms Stadshus utses vinnare i totalt 20 olika kategorier, som till exempel Årets butik, Årets matinspiration och Årets mejeriavdelning.

I kategorin Årets kampanj har Valios lanseringskampanj för MiFú nominerats. Det stek- och kokbara matproteinet gjort på mjölk, och som kan användas i rätter istället för kött, fågel eller fisk, nominerades med motiveringen:

”Ibland dyker det upp en produkt som behöver en förklaring: Vad är MiFú? Med en bred kampanj i många medier har Valio förklarat att MiFú hör till rörelsen om ”Proteinskiftet”, där kött ersätts med andra råvaror. Istället för tofu – tänk MiFú.”

- I och med kampanjen har Sverige lärt känna ett helt nytt proteinalternativ. Svårigheten har varit att kommunicera en innovation som saknar motsvarighet i butik. Där har vi varit väldigt tydliga i huvudbudskapet: MiFú istället för kött, fågel eller fisk. Samtliga aktiviteter under lanseringen handlade om att förklara och inspirera, något som krävde att vi kommunicerade brett i flera olika kanaler. En utmaning var till exempel att förklara hur man tillagar produkten och vilka rätter den passar i. Dessutom, och kanske viktigast, var att få många att provsmaka, förklarar Linda Öhman, Medie- och kommunikationsansvarig på Valio Sverige.

Förutom aktivering i butik, har lanseringskampanjen använt PR och digitala aktiviteter som grundstommar i lanseringen. Kampanjen innefattade pressbearbetning, recept framtagna av matskribenten Jonas Cramby och kocken Sigrid Bárány, ett samarbete med Urban Deli där MiFú serverades som en del av menyn till vanliga matgäster och till journalister, inlägg på sociala medier med både bilder och filmer, bloggsamarbeten med middagsbjudningar som dokumenterades i filmer, sponsring av influencer-eventet STHLM Heartbeat samt en samplingsturné i sex svenska städer. Utomhusannonsering kompletterade kampanjen. För idé och kreation stod PR- och reklambyrån Kelly and Pling och mediebyrån MediaCom.

Vinnaren av Årets kampanj ska ha genomfört en kampanj som skapat merförsäljning och stärkt produktens och företagets marknadsposition på ett kreativt och framgångsrikt sätt. I bedömningen tittar juryn, som består av branschexperter samt en representant från tidningen Fri Köpenskap, särskilt på tre områden: hållbarhet, miljöhänseende och ekologisk tanke. 

Om MiFú

Valio MiFú är ett stekbart matprotein i grynform – gjort på laktosfri mjölk. De proteinrika och fettsnåla grynen får en fin stekyta och smälter inte. De kan tillagas i stekpanna, i ugn och i mikrovågsugn. MiFú säljs i portionsförpackning om 330 g och kommer i tre smakvarianter – Naturell, Tomat & Örter och Peppar & Chili med ett rekommenderat pris om 35:90 kr. 

För mer information vänligen kontakta:

Linda Öhman, Kommunikationschef
Valio Sverige AB
08-725 51 50
linda.ohman@valio.fi

Emelie Andersson, PR konsult
Kelly and Pling
070-372 76 18
emelie.a@kellyandpling.com