Havrebaserat – ett riktigt gott val

Valio Oddlygood™ Havredryck och havrebaserade gurtar är nyttiga, mjölkfria och framförallt goda alternativ till mjölk och yoghurt för dig som väljer växtbaserat. Förutom havrens alla naturliga egenskaper är de dessutom berikade med mineralerna jod och kalcium, vitamin D och vitaminerna B2 och B12. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna om havredryck.

 

Vad innehåller havredryck?

Oddlygood™ Havredryck innehåller havre (10 %), vatten, rybs- och solrosolja, kalcium, salt, jod, vitaminer (B2, B12 och D-vitamin).

 

Är havredryck nyttigt?

Förutom havrens egna fördelar är Oddlygood™ Havredryck berikad med vitaminerna B2, B12 och D-vitamin, samt mineralerna kalcium och jod. Den är fri från tillsatt socker och innehåller inga tillsatsämnen.

 

Är havrebaserade produkter laktosfri?

Både Oddlygood™ Havredryck och våra Oddlygood™ havrebaserade gurtar är totalt mjölkfria, och därmed också laktosfria; proteinet (2 g/100 g) är helt vegetabiliskt.

 

Är havrebaserade produkter glutenfria?

Havre i sig är naturligt glutenfritt. Eftersom att havren kan komma att blandas med små mängder andra spannmål i kvarnen kan vi inte kalla dem helt glutenfria.

Havre genom tiden

 • 0 år f.Kr.
  Havre har sitt ursprung i Sydeuropa där den först dök upp som ogräs i andra odlingar. Vid början av vår tidräkning insåg man att havren var väldigt gynnsam att odla i förhållande till andra alternativ och havrens popularitet sköt i höjden.
 • 1700-talet
  Havre börjar odlas i större utsträckning i Norden och når sin topp i slutet av 1800-talet. Då var omkring hälften av den skördade spannmålen havre.
 • 1990
  Kemisten Rickard Öste, en av Arne Dahlqvists (som står bakom mängder av upptäckter inom laktosintolerans) elever, och hans kollegor på Lunds Universitet lyckas utveckla en havredryck efter att upptäckt att naturliga enzymer kan omvandla fiberrik havre till näringsrik dryck.
 • 1997
  ICA är först ut med att sälja havredryck under namnet Solhavre.
 • 2001–2005
  Havreprodukter lanseras för första gången brett på 
dagligvarumarknader i Sverige och Finland.
 • Nutid
  Finland är världens fjärde och Sverige är världens nionde största producent av havre och havreprodukter ökar bara i popularitet.

Populära avdelningar