Ingredienser

8 portioner

  • 75 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 1 1⁄4 dl strösocker
  • 3⁄4 dl kakao
  •     en nypa salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st ägg
  • 1⁄2 dl vetemjöl
  • 50 g vit choklad
  • 250 g frysta hallon
  • 1⁄2 dl strösocker
  • 4 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
  • 4 st äggulor
  • 1 1⁄2 dl strösocker
  • 4 dl Valio Eila® laktosfri kvarg hallon & blåbär
  • 1 dl strösocker
  • 1⁄2 dl vatten
  • 2 1⁄2 dl strösocker
  • 4 st äggvitor

Baked Alaska – hallonblåbärsglass med hallonsås och brownie

Beskrivning

Avsluta året på topp! Med Baked Alaska – en kvargläcker efterrätt som garanterat kommer imponera på dina gäster. Gott nytt år (bokstavligen)!

Ingredienser

8 portioner

  • 75 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 1 1⁄4 dl strösocker
  • 3⁄4 dl kakao
  •     en nypa salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st ägg
  • 1⁄2 dl vetemjöl
  • 50 g vit choklad
  • 250 g frysta hallon
  • 1⁄2 dl strösocker
  • 4 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
  • 4 st äggulor
  • 1 1⁄2 dl strösocker
  • 4 dl Valio Eila® laktosfri kvarg hallon & blåbär
  • 1 dl strösocker
  • 1⁄2 dl vatten
  • 2 1⁄2 dl strösocker
  • 4 st äggvitor

Gör så här:

Browniebotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något. Vispa ner strösocker, kakao, salt och vaniljsocker i kastrullen. Tillsätt ägg och fortsätt vispa. Vispa ner vetemjöl.
  3. Hacka den vita chokladen i mindre bitar. Rör ner den hackade chokladen i smeten.
  4. Smöra och bröa en form. Häll smeten i formen. Grädda i cirka 25 minuter, testa med sticka, den ska vara något kladdig. Låt svalna.

Hallonsås

  1. Koka upp hallon och strösocker och låt koka i cirka 3 minuter. Passera såsen genom en sil. Låt svalna.

Hallonblåbärsglass

  1. Vispa grädden fluffig. I en annan skål – vispa äggulorna och strösockret poröst. Rör ner äggblandningen och kvargen i grädden. Kör i glassmaskin. Klä insidan av skålen som glasstårtan ska göras i med plastfolie. Häll ner hallonblåbärsglassen varvat med hallonsåsen i skålen. Lägg på browniebotten upp och ner ovanpå glassen, viktigt är att botten ska täcka hela skålen så att ingen glass kommer upp på sidorna. Frys skålen i minst 8 timmar.

Sockertopping

  1. Smält strösocker i en stekpanna på medelvärme. Rör hela tiden med en träslev. Ringa ut figurer på ett bakplåtspapper med en sked eller slev.

Italiensk maräng

  1. Värm vatten och strösocker i en kastrull till 121 grader. Vispa samtidigt äggvitor fluffiga i en skål. När sockerlagen är 121 grader, häll ner den i äggvitorna i en tunn stråle under konstant vispning på full effekt. Vispa till den är rumstempererad. Ta ut skålen med glassen, vänd den upp och ner på ett fat, dra av plastfolien. Bre på marängen runt om hela glasstårtan. Bränn av marängen med en gasbrännare. Toppa med sockerfigurerna. Servera direkt.

 

Notes

Det här behövs:

  1. Bakform: rund form med 15 cm i diameter
  2. Skål: 15 cm i diameter och minst 12 cm hög
  3. Gasbrännare: för att kunna bränna av marängen

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Baked Alaska – hallonblåbärsglass med hallonsås och brownie


Populära avdelningar