Choklad- och drottningtårta

Choklad- och drottningtårta

Choklad- och drottningtårta

Choklad- och drottningtårta

Saftig tårtbotten med hallon, blåbär - och chokladmousse är en överraskande och härlig smakkombination. Dekorera med mycket blommor och godis så får du enkelt en festlig tårta.

12 Portioner
6 h
00 ratings

Ingredienser12 Portioner

Saftig chokladtårtbotten

150 g
1 ½ dl
Socker
1 ¼ dl
100 g
2 st
Ägg
3 dl
Vetemjöl
¾ dl
Kakaopulver
1 ½ tsk
Bakpulver
½ tsk
Bikarbonat

Choklad- och drottningmousse

3 st
Gelatinblad
1 dl
150 g
2 dl
Hallonsylt
1 ¼ dl

Till dekoration (efter smak)

1 dl
Färska bär
1 dl
Godis eller strössel
1 nypa
Ätbara blommor

Gör så här

  1. Tårtbotten

  2. Smält smöret, låt det svalna. Blanda smör, socker, grädde, kvarg och ägg. Sikta i de torra ingredienserna. Blanda snabbt till en jämn smet.
  3. Häll över smeten i en smörad och bröad springform med Ø 20 cm. Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 50 minuter. Låt svalna.
  4. Moussen

  5. Låt gelatinbladen mjukas upp i kallt vatten. Vispa grädden. Blanda kvargen med ½ dl hallonsylt i en bunke. Vispa chokladgrädden i en separat bunke. Koka upp 1–2 msk vatten i två kaffekoppar. Smält två gelatinblad i den ena och ett gelatinblad i den andra koppen. Blanda ned två gelatinblad i drottningmoussen och ett blad i chokladmoussen (tänk på att låta blandningen svalna). Avsluta med att blanda i vispad grädde i hallonmoussen.
  6. Tårtan

  7. Skär upp tårtbottnen i tre delar. Bottnen och locket ska vara tunnare än mittendelen. Skär ut innehållet i mittendelen så att 3 cm kant kvarstår. Bred ut resten av hallonsylten på bottnen och locket. Stapla mittendelen på bottnen och fyll med mousse. Använd all chokladmousse eller hälften av drottningmoussen. Lägg på locket med sylten nedåt. Glasera tårtan med resten av drottningmoussen.
  8. Skär ut tärningar av resten av tårtbiten och rulla dem i kakaopulver. Dekorera.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.