Choklad- och kolakrämstårta

Choklad- och kolakrämstårta

Choklad- och kolakrämstårta

Choklad- och kolakrämstårta

En härligt god tårta med choklad- och kolakräm, glaserad med kolasås och spritsad kolagrädde.

12 Portioner
10 h
11 rating

Ingredienser12 Portioner

tårtbotten

5 dl
vetemjöl
4 dl
socker
2 dl
kakaopulver
2 tsk
bakpulver
1 tsk
bikarbonat (alt. 2 tsk bakpulver)
2 st
ägg
2 ½ dl
100 g
2 ½ dl
kokande vatten

Chokladkräm

5 dl
200 g
2 msk
kakaopulver

Kolakräm

5 dl
150 g

Dekoration

2 ½ dl
50 g
fudgekola
nonpareils eller valfritt strössel

Gör så här

 1. tårtbotten

 2. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägg, mjölk och smält smör. Vispa tills smeten blir slät. Tillsätt varmt vatten i en tunn strimma samtidigt som du vispar. Vispa på hög effekt i cirka 1 min.
 3. Sätt fast bakplåtspapper i botten och mellan kanterna på två Ø 18 cm springformar. (Tårtan bakas jämnare och blir saftigare när man delar den i två delar).
 4. Värm ugnen till 175 grader och baka tårtan i ca 35 minuter. Låt svalna en kort stund. Ta loss tårtbotten från springformen och låt svalna. Jämna ut tårtans yta och dela varje tårtbotten i två delar (sammanlagt fyra delar).
 5. Chokladkräm

 6. Koka chokladgrädden i en kastrull på medelhög värme, rör om då och då tills den blir till en mörkbrun och tjock sås. Låt såsen svalna något.
 7. Vispa rumstempererat smör och kakaopulver till ett skum. Addera chockladsåsen i en tunn strimma. Häll över chokladkrämen till en spritspåse med en stor tyll för dekoration.
 8. Kolakräm

 9. Koka kolagrädden i en kastrull på medelhög värme, rör om regelbundet tills såsen blir mörkbrun och får en tjockare konsistens. Lägg 1 dl kolasås åt sidan för frosting och dekoration. Låt såsen svalna något.
 10. Vispa rumstempererat smör till ett skum. Addera kolasås i en tunn strimma. Häll över kolakrämen till en spritspåse med en stor tyll.
 11. fyllning och dekoration

 12. Sätt ihop tårtan. Spritsa krämen mellan lagren så att chokladkrämen ligger mellan det översta och understa lagret och karamellkrämen mittemellan. Släta ut kolagrädden med en spatel på resten av tårtan. Ställ in i kylskåpet för att stelna en kort stund.
 13. Ta fram kolasåsen som lades undan tidigare och spritsa på toppen av tårtan så att den rinner ner lite över kanten. Om såsen har svalnat, värm den lätt på nytt. Såsen ska vara ungefär 37° C. Täck över tårtan och ställ in den i kylskåpet. Låt den gärna stå över natten, alternativt minst ett par timmar.
 14. Vispa kolakrämen till ett skum. Spritsa högar på kanten av tårtan. Garnera med tärnade fudgebitar och strössel.
 15. TIPS! Tårtbotten håller sig i kylskåp i flera dagar. Den kan också frysas. Dekorera och fyll tårtan dagen före eller samma dag den ska serveras

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.