Ingredienser

8 portioner

  • 1 pkt (à 175 g) fyllda chokladkakor, exempelvis Oreo
  • 50 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 2 st citroner (1 dl citronsaft)
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 4 msk (0,6 dl) majsstärkelse
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 50 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 5 st gelatinblad
  • 1 dl citruslikör, exempelvis Limoncello
  • 200 g Valio Eila® laktosfri kvarg citron
  • 2 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
  • 2 dl apelsinjuice
  • 2 st gelatinblad

Citronkvargtårta

Beskrivning

En riktigt kvargfräsch sommartårta i värmen är aldrig fel. En citronkvargtårta! Som gjord för långa slappa dagar i trädgården. Men självklart är tårtan lika god året om. Till födelsedagsfirandet till exempel!

Ingredienser

8 portioner

  • 1 pkt (à 175 g) fyllda chokladkakor, exempelvis Oreo
  • 50 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 2 st citroner (1 dl citronsaft)
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 4 msk (0,6 dl) majsstärkelse
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 50 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 5 st gelatinblad
  • 1 dl citruslikör, exempelvis Limoncello
  • 200 g Valio Eila® laktosfri kvarg citron
  • 2 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
  • 2 dl apelsinjuice
  • 2 st gelatinblad

Gör så här:

Botten

  1. Krossa kexen i en matberedare. Tillsätt smält smör. Klä en löstagbar form med en diameter på 24 cm med bakpapper klippt enligt formen. Tryck ut kexblandningen i botten på formen. Ställ formen i kylskåpet under tiden som du gör fyllningen.

Fyllning

  1. Tvätta citronerna i varmt vatten. Riv det tunna, gula skalet på citronen. Pressa ut juicen. Mät upp vatten, socker, ägg, majsstärkelse och citronsaft i en stålkastrull. Blanda så att det blir jämnt. Värm upp till kokpunkten under omrörning, det vill säga tills krämen stelnar. Ta bort kastrullen från plattan. Blanda i skalet i krämen. Blanda. Kyl blandningen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Låt dem smälta i en liten mängd hett vatten. Häll i gelatinblandningen, likören, Valio Eila® kvarg citron och till sist den vispade grädden i den kalla citronkrämen under vispning. Häll fyllningen i formen. Jämna ut ytan och täck över formen. Låt helst stelna över natten.

Gelé

  1. Gör gelén när tårtan har stelnat ordentligt. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt dem smälta i en liten mängd varm apelsinjuice. Tillsätt blandningen i resten av apelsinjuicen. Häll blandningen över tårtan. Låt stelna övertäckt i kylskåp. När gelén har stelnat tar du ut tårtan ur formen. Placera den på ett serveringsfat.

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Citronkvargtårta

Pia skriver:

Oemotståndligt god!
Klart värt allt pyssel då den gjorde stort intryck och alla älskade den. Lite otydligt recept då citronsaft står att man ska ha i två gånger men citronkvargen nämns ej alls. Tänk på att bakpappret i botten inte får sticka upp då du häller på vätska som ska stelna.

Kelly skriver:

Hej Pia!
Vad roligt att det blev sån succé! Tack för din input, vi uppdaterar receptet så att det blir rätt. Önskar dig en härlig dag! Vänligen, Nena på Valio


Populära avdelningar