Ingredienser

4 portioner

  • 1 pkt Valio MiFú® gryn Naturell
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk palmsocker, eller vanligt
  • 3 msk vegetarisk fisksås
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 knippen blandade färska örter som koriander, mynta och thaibasilika
  • 3 st salladslökar
  • 2 st birds eye-chilis
  • 4 msk rostat, mortlat sticky rice
  • 2 st birds eye-chilis
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st långbönor, alt. haricot verts
  • 1 st grön papaya
  • 1 msk palmsocker, alt. vanligt socker
  • 1 msk vegetarisk fisksås
  • 1 msk färskpressad limejuice
  •   dl jordnötter
  •     kokt sticky rice (till servering)

Jonas thailändska larb med Mifú gryn Naturell istället för kyckling

Beskrivning

Har du varit i Thailand har du kanske provat larb? En otroligt god streetfood-rätt med lime, mycket färska örter, papaya och chili. Men i vår version innehåller den Mifú istället för kyckling (eller fläsk). Prova så kommer du förstå hur enkelt och gott det är att välja bort kött, fågel eller fisk. När du känner för det.

Ingredienser

4 portioner

  • 1 pkt Valio MiFú® gryn Naturell
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk palmsocker, eller vanligt
  • 3 msk vegetarisk fisksås
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 knippen blandade färska örter som koriander, mynta och thaibasilika
  • 3 st salladslökar
  • 2 st birds eye-chilis
  • 4 msk rostat, mortlat sticky rice
  • 2 st birds eye-chilis
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st långbönor, alt. haricot verts
  • 1 st grön papaya
  • 1 msk palmsocker, alt. vanligt socker
  • 1 msk vegetarisk fisksås
  • 1 msk färskpressad limejuice
  •   dl jordnötter
  •     kokt sticky rice (till servering)

Gör så här:

  1. Börja med att rosta okokt, thailändsk sticky rice i en torr stekpanna tills det blir gyllengult och luktar popcorn. Stöt i en mortel till ett fint pulver eller kör i en mixer. Detta strös sedan över rätten i slutet och ger den karakteristiska larbkonsistensen.
  2. Förbered även salladen genom att mortla chili och vitlök till en fin pasta. Skär asiatiska långbönor (eller haricot verts) i ca 5 cm långa bitar. Lägg i morteln och banka lite. Skär den gröna papayan i fina strimlor och lägg i morteln tillsammans med jordnötterna och banka lite till. Häll över socker, vegetarisk fisksås och lime och bland runt lite så att allt får smak. Glöm inte skrapa loss allt det goda som fastnat i botten. Och salladen är klar.
  3. Nu har de blivit dags att göra larben. Stek Mifú i olja så att den får lite färg och tillsätt sedan socker, pressad lime och fisksås. Blanda ordentligt. Häll på finskivad schalotten- och salladslök, chili, plus en massa grovhackade örter och avsluta med att strö över rispulvret. Servera med papayasallad och sticky rice.

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Jonas thailändska larb med Mifú gryn Naturell istället för kyckling


Populära avdelningar