Ingredienser

12 portioner

Laktosfria semlor

Laktosfria semlor med nöt- eller hallonfyllning

Beskrivning

För oss är det en självklarthet att du som lider av laktosintolerans också ska kunna njuta av semlor! De här laktosfria semlorna kan göras med antingen en nöt- eller hallonfyllning. Båda lika goda!

Ingredienser

12 portioner

Gör så här:

Bullarna:

  1. Smält 75 gr av smöret och värm med mjölken tills det blivit 37 grader. 
  2. Smula jästen och rör ihop med smöret och 4 dl av mjölken. Tag lite i taget så att jästen löst sig helt.
  3. Fortsätt och röra i socker, sirap, salt, kardemumma och resten av smöret.
  4. Sikta sedan i mjölet lite i taget, tills den känns kladdig men lossar från sidorna, arbeta degen i hushållsmaskin eller för hand i 5 minuter.
  5. Låt jäsa på dragfriplats under bakduk till dubbel storlek (c.a 45 min) och sätt på ugnen på 220 grader.
  6. Häll ut degen på mjölat underlag. Och arbeta någon minut, dela till 10-12 bullar och lägg på smord plåt.
  7. Lägg på bakduk och låt jäsa 30 minuter.
  8. Pensla med lätt uppvispat ägg.
  9. Grädda i mitten på ugnen tills de fått fin färg c.a 10-15 minuter.
  10. Låt svalna innan du bygger dina semlor.
  11. Semlor:
    5 dl laktosfritt vispgrädde
  1. Nötfyllning:
    250 gr marsipan, 2 dl laktosfritt mjölk och semmelbröd
  1. Hallonfyllning:
    2 msk socker, 3 dl hallon, 1 dl hårt vispad grädde och semmelbröd


Semmelbröd
Skär bort toppen på semlan och gröp ur ett hål ur bullen. Blanda detta med valfrifyllning och lägg tillbaka i semlan. Vispa grädde och lägg i semlan, lägg på hatten och pudra över med florsocker. Garnera gärna med bär.

OBS! tänk på att nötallergiker kan vara extremt känsliga, använd aldrig nötter vid bakning om du har en person med extrem nötallergi i sällskapet. Låt alla äta laktosfria semlor så att det inte finns spår av nötter.

Foto: Annika Broman

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Laktosfria semlor med nöt- eller hallonfyllning

Anja Blomlid skriver:

Gluten/ Laktosfria
Det här receptet måste jag prova,jag använder laktos/ glutenfri mjölmix istället för vetemjöl. Det blir säkert bra!

Elizabéth Enarsson skriver:

baka
tack för ni har så goda varor , det blir så goda kakor och bak , ett stort tack

Christopher skriver:

Hej Elizabéth
Tack själva för din fina kommentar. Hälsningar Christopher

Mona skriver:

Salt?
Hur mycket salt skall det vara?

Mai pettersson skriver:

glutenfri vispgrädde
Hur får jag glutenfri grädde att hålla sig fluffig inte falla ihop efter några timmar

Anna-Lisa Gunnarsson skriver:

Glutenfri vispgrädde
Hej Mai Jag förstår inte riktigt vad du menar med just "glutenfri vispgrädde". Ingen vispgrädde innehåller ju gluten... Menar du laktosfri? I så fall vet jag inte riktigt svaret på din fråga eftersom jag inte får det problemet med den. MEN, jag har märkt att den laktosfria är svårare att vispa med elvisp och att det därför tar mycket längre tid. Jag brukar antingen vispa "för hand" eller i shaker. Fyll bara inte shakern mer än halva så att grädden får plats att "röra på sig" och utvidgas. Stort Lycka till! /Anna-Lisa

Susanne skriver:

Fråga
När ska de resterande 25g smör i? Måste bara prova att göra dessa laktosfria ( kanske också laktos & glutenfria) med hallon. Ser så goda ut på bilden.

Susanne skriver:

Fråga
Hej igen, såg att det står under punkt 3 att resten av smöret ska i.

Kelly skriver:

Hej Susanne!
Tack för att du hör av dig till oss! Vad bra att du hittade svaret själv! Hoppas semlorna smakade! Önskar dig en riktigt fin dag! Varma hälsningar, Nena på Valio

Adnanahmetovic1 skriver:

Jag Jag Jag Jag
Du kan även innehålla ett de går

Anneli Thorström skriver:

Era laktosfria produkter
Älskar era laktosfria produkter.De är helt enkelt bäst.Ska definitivt prova dessa semlor.

Christopher skriver:

Hej Anneli,
Stort tack för din kommentar, det glädjer oss alltid att få beröm! Återkom gärna när du har hunnit baka semlorna. Vänligen Christopher

Anonymous skriver:

Varför skriver ni nötfyllning
Varför skriver ni nötfyllning när det är mandelmassa i receptet och att man ska se upp för nötallergiker när de oftast tål mandel??

Nena skriver:

Hej!
Hej! Tack för din fråga. En av ingredienserna i mandelmassa är mandel. Det finns personer som är allergiska mot mandel, även om det inte är lika vanligt som annan nötallergi. För oss kändes det viktigt att belysa! Glada hälsningar, Nena på Valio

Polisen skriver:

Nej
Hej


För mer information om maghälsa

Populära avdelningar