Ingredienser

40 portioner

  • 4 dl Valio laktosfri mjölkdryck
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 st Påsar saffran
  • 1 dl strösocker
  • 200 g Valio laktosfri matkvarg
  • 1⁄2 tsk salt
  • 100 g Valio laktosfri smör
  • 1 l vetemjöl
  • 50 g Mandelflarna
  • 1 st ägg för pensling
Lyxiga, laktosfria lussebullar med kvarg

Lyxiga laktosfria lussebullar med kvarg och mandel

Beskrivning

Lussebullar är en riktig klassiker som hör julen till och en stor favorit hos många- med all rätt! Ett luciafirande blir helt enkelt inte fulländat utan nybakta lussebullar. När vetedegen kryddas med härlig saffran och en nypa kardemumma sprider sig doften av jul i husen. Tips! Vill du ha extra saftiga lussebullar? Använd kvarg i degen, öka mängden socker något och var sparsam med mjölet! Det är enkelt att baka laktosfria lussekatter som alla kan njuta av, även de som lider av laktosintolerans. Vår laktosfria mjölkdryck, laktosfria kvarg och laktosfria smör finns i de flesta välsorterade mataffärer. 

Ingredienser

40 portioner

  • 4 dl Valio laktosfri mjölkdryck
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 st Påsar saffran
  • 1 dl strösocker
  • 200 g Valio laktosfri matkvarg
  • 1⁄2 tsk salt
  • 100 g Valio laktosfri smör
  • 1 l vetemjöl
  • 50 g Mandelflarna
  • 1 st ägg för pensling

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 37 °C.
  2. Smula jästen i en bunke och rör först i 1 dl av mjölken och sedan resten lite i taget.
  3. Rör sedan i kardemumma, saffran, socker, matkvarg, salt, smöret och hälften av mjölet. Arbeta samman, lägg i lite mjöl i taget tills du fått en blank, inte alltför torr deg.
  4. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
  5. Arbeta degen på mjölat underlag och kavla ut en tredjedel åt gången.
  6. Bred över smör och strö på socker och mandelflarn.
  7. Vik dubbel och skär remsor. Tvinna eller fläta remsorna efter behag till bullar eller längder.
  8. Lägg i bullformar eller på bakplåt med bakplåtspapper och täck med duk. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
  9. Pensla med lätt vispat ägg och baka av i mitten av ugnen på 225 °C i 6-8 minuter för bullar och 200 °C i 10-12 minuter för längder.

Foto av Annika Broman.

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Lyxiga laktosfria lussebullar med kvarg och mandel

Anonymous skriver:

Det vore inte fel om
Det vore inte fel om ingredienslistan kom med vid utskrift...

Christopher skriver:

Hej,
Tack för in input, vi ser hela tiden över förbättringsåtgärder på valio.se. Vi tar med oss din kommentar! Hälsningar Christopher

Anonym skriver:

Valio
kan barn äta denna valio för matsmältningen????

Annika skriver:

Hej Anonym,
Hej Anonym, barn kan definitivt äta dessa lussebullar, och de kommer säkert tycka de är jättesmarriga! Däremot kan jag inte utlova någon effekt på matsmältningen - då tycker jag istället ni ska prova vår nya goda yoghurt Valio OLO som innehåller flera miljarder probiotiska bakterier och fibrer som påverkar matsmältningen på ett positivt sätt. Hälsningar Annika

Arvidsson skriver:

Recept på Lyxiga laktosfria lussebullar med kvarg och mandel
Hej! Det blev inte så bra med receptet, det behövdes mer mjöl än vad som angavs i receptet. Jag hade gärna velat att det stod vikt i gram för mjölet, så hade det varit lättare att få rätt mängd på en gång. Vikt blir mer precist än volym på mjöl. M v h C Arvidsson

israa skriver:

jag först inte vad ni menar med ordet ämne vet vad det är men va
vad är kvarg kesella kan ni visa en bild?

Christopher skriver:

Hej Israa
Du hittar vår kvarg här http://www.valio.se/produkter/matlagning/valio-eilatm-laktosfri-matbakkvarg-03 Vänliga hälsningar Christopher

adrivaron@msn.com skriver:

Laktosfria
nu kan du ocksp testa

Sandra skriver:

Bak
Alldeles för lite mjöl i receptet. Bullarna blev inte bra


Populära avdelningar