Ingredienser

8 portioner

  • 4 st ägg
  • 1 1⁄2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 250 g färska jordgubbar
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 msk limejuice eller citruslikör
  •     färsk citronmeliss
  • 2 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
  • 400 g Valio Eila® laktosfri kvarg vanilj
  • 100 g (3 ägg) äggvita
  • 1⁄2 dl vatten
  • 1 1⁄2 dl strösocker
  •     pistagenötter (dekoration)

Maräng-jordgubbstårta

Beskrivning

Precis hemkommen från stranden väntar en somrig maräng-jordgubbstårta. Precis i den stunden kan inte livet bli så mycket bättre! Visst, tårtan kräver lite förberedelser men vi lovar – det är värt det!

Ingredienser

8 portioner

  • 4 st ägg
  • 1 1⁄2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 250 g färska jordgubbar
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 msk limejuice eller citruslikör
  •     färsk citronmeliss
  • 2 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
  • 400 g Valio Eila® laktosfri kvarg vanilj
  • 100 g (3 ägg) äggvita
  • 1⁄2 dl vatten
  • 1 1⁄2 dl strösocker
  •     pistagenötter (dekoration)

Gör så här:

Tårtbotten

  1. Låt ugnen värmas upp till 175 grader. Vispa de rumstempererade äggen och sockret tjockt, ljust och poröst.
  2. Rör ihop mjöl och bakpulver. Sila ner mjölblandningen i de vispade äggen. Blanda försiktigt till en jämn smet med hjälp av en trägaffel. Häll kaksmeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant eller en ringform med 20–22 cm i diameter.
  3. Grädda i ugnen i 175 grader i 30–35 minuter beroende på bottens storlek. Om du gräddar botten i en form med beläggning kan du ha en lägre ugnstemperatur: först gräddar du den i 175 grader i 10 minuter, därefter sänker du temperaturen till 160 grader och gräddar i ytterligare cirka 25 minuter. Stjälp upp tårtbotten när den svalnat något.

Saftig jordgubbssallad

  1. Skiva eller tärna jordgubbarna. Blanda i sirapen och limejuicen och finhackad citronmeliss. Låt den vila och få smak i kylen.

Vaniljkvargmousse

  1. Vispa grädden. Blanda i kvargen i grädden.
  2. Skär den väl avsvalnade tårtbotten i tre lika tjocka delar. Fukta tårtbotten med marinaden från jordgubbarna tillsammans med mjölk sötad med vaniljsocker (1 1/2 dl mjölk + 1 tsk vaniljsocker) eller med en socker- och vattenblandning. Fördela vaniljkvargmoussen på tårtbotten och lägg jordgubbssalladen ovanpå. Fyll det andra lagret på samma sätt som det första. Fukta det översta lagret på sockerkakan mycket noggrant. Täck med färskfolie och låt vila i kylskåpet.

Italiensk maräng

  1. Mät upp vatten och socker i en kastrull. Låt koka tills blandningen har en temperatur på 113 grader. Ta hjälp av en temperaturmätare. Låt kastrullen vara kvar på plattan. Börja vispa äggvitorna kraftigt. När sockret har en temperatur på 121 grader vänder du ner det i en sträng längs kanten på skålen ner i äggvitorna. Fortsätt att vispa tills skummet är fingervarmt. Det färdiga skummet är mjukt och glänsande, utan klumpar.

Dekoration

  1. Fördela marängen över tårtan med en sked eller en metallspatel. Ytan får gärna bli vågig. Dekorera tårtan med krossade pistagenötter.

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Maräng-jordgubbstårta


Populära avdelningar