Fortsätt till innehållet
Semla med sylt- och jordnötsfyllning

Semla med sylt- och jordnötsfyllning

Ett lite annorlunda recept på semlor som Elvis skulle ha älskat. Semlorna fylls med sylt och en maffig kräm med jordnötter, grädde och färskost. Semlan är fri från laktos men full av smak!

Semla med sylt- och jordnötsfyllning

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Bullar

  • 25 g jäst, färsk
  • 2 dl
    Valio Laktosfri mellanmjölkdryck
     I Valio laktosfri mellanmjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mellanmjölkdryck 1,5% 1,5 L
  • 8 dl vetemjöl
  • ägg
  • 1 tsk kardemumma, malen
  • ¼ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 75 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 200 g

Jordnötsfyllningen


Instruktioner

Bullar

  1. Smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 °C och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt hälften av vetemjölet. Blanda väl och låt sedan vila ca 15 minuter.
  2. Tillsätt ägg, salt, kardemumma, socker och resten av mjölet. Skär smöret i kuber eller hyvla med en osthyvel och arbeta in smöret i omgångar i degen. Arbeta med degen ca 10 minuter i en köksmaskin tills degen är slät. För hand tar det något längre tid.
  3. Låt jäsa under bakduk tills dubbel storlek, cirka 45 minuter
  4. Forma degen till 14 släta bullar. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ca 1 timme till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 225°C .
  6. Smält smöret och pensla bullarna. som är kvar och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills bullarna fått fin färg. Låt svalna.
  7. Dela bullarna så att du får ett lock. Gröp ur bullarna lite.

Jordnötsfyllning

  1. Vispa färskost och vaniljsocker. Tillsätt 1 dl grädde och vispa till en fluffig blandning.
  2. Vispa 1 dl grädde. Blanda försiktigt den vispade grädden och sirapen i den vispade färskostblandningen så att den får ett marmorliknande utseende. Ställ in i kylskåpet en stund.
  3. Halvera semlorna och sprita eller klicka på smeten samt sylten. Lägg på locket.
  4. Pudra semlorna med florsocker.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.