Ingredienser

1 portioner

  • 500 g västeråsgurka
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st gul eller röd lök
  • 1 st dillkronor
  • 1 tsk gult senapsfrö
  • 5 st vitpepparkorn
  • 3⁄4 l vatten
  • 25 g salt (jodfritt)

Syrad gurka

Beskrivning

Ingredienser

1 portioner

  • 500 g västeråsgurka
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st gul eller röd lök
  • 1 st dillkronor
  • 1 tsk gult senapsfrö
  • 5 st vitpepparkorn
  • 3⁄4 l vatten
  • 25 g salt (jodfritt)

Gör så här:

  1. Rengör händer, alla redskap och burk med snäpplock som rymmer ca 1,5 till 2 liter.
  2. Koka upp vatten och salt och låt lagen svalna till rumstemperatur.
  3. Lägg gurkorna i kallt vatten i 20 minuter, skrubba dem sedan med en ren borste så att de blir helt rena från jord.
  4. Stick varje gurka med en provsticka på fem ställen för att motverka att gurkorna sväller vid syrningen.
  5. Skala och skär lök (gul eller röd) i klyftor.
  6. Skala och skär vitlöken i fina skivor.
  7. Fyll burken med gurkor, lök, vitlök, senapsfrön, vitpepparkorn och sköljda dillkronor.
  8. Häll saltlagen i burken så att det täcker grönsakerna. Man kan fylla en plastpåse med lite vatten och knyta ihop den och placera i burken så att grönsakerna inte kan sticka upp ovanför ytan.
  9. Stäng locket och låt burken stå på en mörk plats i rumstemperatur, gärna 20-22 grader. För att göra det mörkt kan man sätta en papperskasse över burken. Kontrollera lukten och att vätskan fortfarande täcker gurkorna efter några dagar. Det börjar bubbla i burken efter en till två dagar. Öppna burken någon gång per dag för att lätta på trycket. Lukten ska vara syrlig och frisk om syrningen kommit igång som den ska.
  10. Efter 5-7 dagar bör gurkorna ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ nu burken i kylen för att mogna. Den kallare temperaturen gör att syrningen avstannar och smaken börjar utvecklas. Låt stå 2 veckor. Klart.

    En oöppnad burk håller i ett par månader.

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Syrad gurka


Populära avdelningar