Smörskola

Smör är en populär ingrediens i många bakverk och i matlagning. En av fördelarna är att smör har förmågan att lyfta fram både smak och doft. Tack vare sin runda, goda arom och unika sammansättning av fettsyror får andra smaker en skjuts och blommar ut. Smör är en given ingrediens i bullar och andra sorters bakverk. Smörets smak ger en extra skjuts till varmdoftande kryddor såsom vanilj, saffran och kanel.

Här får du tips på hur du kan använda smör. Och förhoppningsvis också inspiration!

Lyckas med bullarna

Smör är en given ingrediens i bullar och andra sorters bakverk. Smörets smak ger en extra skjuts till varmdoftande kryddor såsom vanilj, saffran och kanel.

Tips till bullbaket

Brynt smör - en fransk favorit som ger nötig smak

Ett sätt att få aromen i smöret att träda fram ännu mer är att bryna smöret. På franska kallas brynt smör beurre noisette, hasselnötssmör, just för att smaken blir fint nötig. I det franska köket används ofta brynt smör, mycket för att det är en smakförhöjare till både sött och salt.

Så här gör du brynt smör

Ghee - rent smörfett med lång hållbarhet

Ghee är klarat eller skirat smör med lång hållbarhet som kan användas i mycket höga temperaturer. Det lagras i rumstemperatur. Om du är noggrann med att hålla din ghee väl försluten och använder rena redskap kan den hålla i upp till ett år. Den långa hållbarhetstiden beror på att alla enzymer och all vätska har kokats bort.

Så här gör du enkelt egen ghee

Vispat smör - enkelt att göra själv

Vispat smör, eller restaurangsmör som det också kallas, är förvånansvärt enkelt att göra själv. Det enda du behöver är smör, en visp och en smula tålamod.

Så här gör du vispat smör