Midsommar 2023

Midsommar firas med att sjunga och dansa runt stången, följt av en läcker måltid med sill, färskpotatis och gräddfil eller kanske grillat kött med potatis och rostade grönsaker. Vi har många recept som passar perfekt till midsommarmaten!

När firas midsommar?

I år, 2023, infaller midsommar fredagen den 23 juni. Midsommar är en av de mest populära högtiderna i Sverige. Många människor tar ledigt från jobbet för att fira denna dag med familj och vänner. Midsommar har sina rötter i den hedniska tiden i Sverige, när människor firade sommarsolståndet.

Hur mycket midsommarmat äter man?

När du planerar vilken mat du ska bjuda på och hur mycket som kommer behövas så är det bättre att tänka för mycket än för lite och man brukar räkna med ca 300-400g per person.

Hur mycket färskpotatis behöver man per person?

Man äter ca 200 gram potatis, sallader och andra tillbehör.

Hur mycket sill behöver man per person?

Räkna med ungefär 100 gram sill eller annan fisk per person.

Midsommarmat – recept och inspiration

Midsommartårtor

Många förknippar midsommar med en somrig och härlig jordgubbstårta. Våga testa andra alternativ och här hittar du vår avdelning fylld med smarriga tårtor där det finns något för alla smaker.

Våra bästa midsommartips

Det är lättare än vad du tror att göra din egen sill istället för att köpa färdiginlagd. Det tar inte mycket tid eller kräver stor ansträngning att göra sin egen inlagda sill. Kolla in våra sillrecept för inspiration och tips!

Varför firar man midsommar?

Midsommartiden är en tradition som går tillbaka långt i tiden, faktiskt ända till 1500-talet. Ursprungligen firades midsommar till minne av Johannes Döparen, och förr i tiden inträffade midsommarafton alltid den 23 juni (dagen före Johannes Döparens dag, den 24 juni). Men 1952 beslutades det att midsommarafton alltid skulle firas på en fredag istället, eftersom det ansågs störa arbetsveckan. Nu för tiden inträffar midsommarafton mellan den 20 och 26 juni.

Midsommarstången

På midsommar tar man varandra i hand och dansar glada runt stången sjungandes till små grodorna, men varför dansar man egentligen runt en blomsterklädd stång? Midsommarstången är i dag en symbol för svensk sommar som man tror ursprungligen kommer från Tyskland. Några menar att stången är en forntida fallossymbol medan andra menar att den symboliserar det kristna korset.

Sju blommor under kudden

En annan tradition som hör midsommar till sägs vara att om du vill drömma om din framtida kärlek, bör du plocka sju sorters blommor under tystnad och sedan lägga dem under din kudde. Dessutom sägs det att du helst ska klättra över sju gärdsgårdar för att drömmen ska bli verklighet!