Recept med rabarber

Rabarber är en underbar primör med sin karakteristiska syrliga smak och knapriga konsistens. Med sina långa, gröna stjälkar och vackra röda nyanser är rabarber inte bara läckert att äta utan också ett fantastiskt visuellt inslag i matlagningen. Ursprungligen kommer rabarber från Östasien och rabarberskörden kan vanligtvis avnjutas redan i maj och dess säsong fortsätter hela sommaren.

Baka med rabarber

Recept på rabarberpaj

Övriga rabarberrecept

Fakta om rabarber

  • Rabarber är faktiskt en grönsak med ursprung från Östasien.
  • Bakom rabarberns syrlighet ligger oxalsyra, som binder kalcium. Av denna anledning rekommenderas det att äta kalciumrika livsmedel, såsom mejeriprodukter, med rabarber.
  • Plockade rabarberstjälkar förvaras bäst i kylen i +2-5 grader.
  • Rabarber är godast färsk, men den kan även frysas.
  • Rabarber kan också användas i huvudrätter som en smakförstärkare eller som ett tillbehör, till exempel som kompott eller sylt.
  • Till en början åts rabarbern rå, kryddad med salt och peppar till lammstek. Men med den ökande tillgängligheten och sänkta kostnaden för socker under 1800-talet, började rabarbern istället användas i olika efterrätter.

Kan man frysa in rabarber?

Ja, det går utmärkt att frysa in rabarber. Genom att frysa dem kan du bevara rabarberns fräschhet och använda dem senare när de inte är i säsong. Börja med att tvätta av rabarberstjälkarna och torka dem innan du skär ner i mindre bitar och fryser in. Perfekt om du blir sugen på en rabarberpaj även under vinterhalvåret.

Hur länge håller fryst rabarber?

Frysta rabarber kan hålla sig bra i frysen i upp till 6-12 månader om de förvaras på rätt sätt. Se till att använda lufttäta förvaringsbehållare eller fryspåsar för att skydda dem mot frost och oönskad fukt.

Vilka smaker passar med rabarber?

Rabarber har en unik syrlig smak som går utmärkt att kombinera med andra smaker. Några av de mest populära smakkombinationerna inkluderar rabarber tillsammans med jordgubbar, äpplen, hallon, vanilj, kanel, ingefära och citron.

Behöver man skala rabarber?

Det är oftast inte nödvändigt att skala rabarber. Rabarberstjälkarna har ett tunt och ätbart yttre skikt. Om rabarberna är färska behöver du inte skala dem, men om de är äldre och har fått ett grövre yttre lager kan det vara bra att skala av det innan tillagning. Mycket av den röda färgen sitter i skalet, vilket många tycker är en fin detalj i sin matlagning eller bakning.

Finns det olika sorters rabarber?

Ja, det finns flera hundra olika sorters rabarber med varierande färger och smaker, där endast cirka hälften är ätbara. Tre vanliga varianter är:

  • Victoria
  • Emblitz
  • Marshalls Early Red