Fibrer

Kostfibrer är viktiga för att tarmen ska fungera normalt. För den som har trög mage är det till exempel viktigt med fibrer och att dricka mycket vatten. Fiberrika livsmedel ger större mättnadskänsla och minskar småätande vilket kan bidra till att hålla vikten.

Vad är kostfibrer?

Kostfibrer, eller fibrer, kallas de kolhydrater som kommer från växtriket och som inte bryts ner vid matsmältningen. Du kan öka ditt fiberintag genom att äta mer grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt, bär, råg- och havreprodukter, gärna med fullkorn. Fiberrik kost är att rekommendera för personer som har problem med hård mage.

Varför är fibrer bra för magen?

Kostfibrer är viktiga för att tarmen ska fungera normalt. För den som har trög mage är det till exempel viktigt att äta fiberrik kost och att dricka mycket vatten. Fiberrika livsmedel ger större mättnadskänsla och minskar småätande vilket kan bidra till att hålla vikten. För vuxna och barn från tre år är rekommendationen 25 – 30 g kostfiber per dag, enligt Livsmedelsverket. Kostundersökningar visar att genomsnittssvensken får i sig bara drygt hälften (15 – 20 g) av vad de behöver.

Då man kan reagera väldigt olika på fibrer är det viktigt att själv känna efter hur din mage reagerar på fibrer. Vissa får bättre maghälsa av fiberrik kost medan andra kan uppleva besvär som diarré, gaser och spänningar i magen. Kontakta 1177 vid upplevd problematik i samband med måltid.

Olika typer av fibrer

Prebiotika är olika slags fibrer som finns i vår mat och som ger näring till de goda bakterierna i tarmen. De stimulerar också tillväxten av de nyttiga bakterierna och utgör tillsammans en större hälsoeffekt än var för sig. Det finns två sorters fibrer, de som kan tas upp av kroppen och de som bara delvis kan tas upp av kroppen. De kallas lösliga och olösliga fibrer.

Lösliga fibrer kan tas upp av kroppen och göra nytta som till exempel att sänka kolesterolet i blodet. Lösliga fibrer finns bland annat i frukt, grönsaker och havrekli.

Olösliga fibrer tas bara delvis upp av kroppen men hinner göra mycket bra på vägen, till exempel som ge näring till de nyttiga bakterierna i tjocktarmen. Olösliga fibrer finns bland annat i vete och råg.