Fortsätt till innehållet
Hälsosam livsstil
Hälsa och välmående

Hälsosam livsstil

Att leva hälsosamt handlar mycket om att kropp och sinne är i balans. Det är mer än att äta nyttigt och röra på sig. Det handlar om det inre välmåendet som även påverkas av stressnivån i kroppen, sömnen och kanske till och med energin från andra människor i din omgivning. Här finner du artiklar som bland annat berör kost, träning och återhämtning – för en hälsosam livsstil!

Träning och idrott

Vissa älskar att träna och ser det som viktig del av sin livsstil medan andra känner att det är ett nödvändigt ont. De flesta känner till de positiva hälsoeffekterna som kommer av att träna regelbundet, men det behöver inte betyda att man känner en lust att träna för det. Träning är så mycket mer än att springa tills man känner blodsmak i munnen. Träning kan innebära att man spelar en sport med kompisar, leker kull på bakgården eller cyklar till och från jobbet. Genom att hitta aktiviteter som både är roliga och fysiskt ansträngande ger du dig själv rätt förutsättningar för en hälsosammare livsstil.

Kost och livsmedel

I dagens samhälle finns det oändligt många olika typer av livsmedel och det är inte alltid lätt att hålla koll på vilka livsmedel som är mer eller mindre bra för dig och din hälsa. Vi på Valio vill vara transparenta i vad våra produkter innehåller så att du som konsument enklare ska kunna ha en medveten kosthållning. Vi delar även med oss av fakta kring olika typer av livsmedel som kan vara intressanta att veta med om.

Sömn och återhämtning

Sömnen utgör en stor del av vårt dygn och det finns en rimlig anledning till det. Utan sömn kan kroppen och hjärnan inte återhämta sig ordentligt, oavsett om det är från en mentalt ansträngande dag på jobbet eller ett fysiskt tungt styrkepass på gymmet. Under livets gång ändras våra sömnvanor och under vissa delar av våra liv, t.ex småbarnsåren, är sömnen ofta en bristvara. Man brukar säga att en vuxen person behöver mellan sex och nio timmars sömn per dygn men det varierar från person till person. För barn och ungdomar är sömnen extra viktig för det är då som tillväxthormon bildas.
Om sömnbrist uppstår kan det påverka ditt mående och ditt humör och en längre tids sömnsvårigheter kan leda till ytterligare besvär. Därför är det viktigt att kontakta 1177 för rådgivning om du upplever sömnproblem.