Maghälsa

A och o för en välmående mage är att vårt ganska komplexa matsmältningssystem fungerar på ett bra sätt.

Viktigt med balans

Att smälta maten handlar helt enkelt om vad som händer i kroppen med det vi äter och dricker. Maghälsa hänger ihop med många saker som till exempel regelbunden motion, själsligt välmående, bra kost och en god sömn. Många får då och då problem med magen och en förklaring kan vara att tarmfloran hamnat i obalans.

Har du ont i magen?

Att ha ont i magen är inget nytt i vår uppkopplade värld och ställer till en massa problem i vardagen. Orsakerna kan vara olika och är ibland inte helt utforskade. Vad som ändå är bra är att det finns en hel del som du själv kan göra​

Tips för en bättre maghälsa

Tarmflorans viktiga funktioner för hälsan

Tarmfloran är en benämning för bakterier och andra mikroorganismer som finns naturligt i tarmen. Den är unik för varje människa och har många viktiga funktioner för hälsan.

Mer om tarmfloran

Bakterieflora och immunförsvar

Många mikroorganismer lever i symbios med människan. Bakterierna är en viktig del av immunförsvaret – omkring 70-80% av kroppens samlade immunförsvar finns i mag-tarmkanalen. Bakterierna hjälper oss att bryta ner näringsämnen och skyddar våra kroppar mot skadliga bakterier.

Mer om bakterieflora och immunförsvar

Vanliga magproblem

Magproblem som beror på vad du äter går ofta att lösa. Problemen lindras många gånger genom att äta regelbundet och allsidigt. Läs mer om de vanligaste problemen med magen.

Mer om vanliga magproblem

Vad är IBS?

IBS står för Irritable Bowel Syndrome – funktionella tarmbesvär på svenska - och är en av världens vanligaste sjukdomar.

Mer om IBS-mage

Celiaki och glutenintolerans

Gluten är ett protein i vete, råg och korn. Glutenintolerans, eller celiaki, är en kronisk sjukdom som för den drabbade innebär att glutenprotein startar en inflammation i tunntarmen vilket skadar slemhinnan.

Mer om glutenintolerans

Laktosintolerans - symptom och behandling

Att vara intolerant eller överkänslig mot laktos kan märkas av på flera olika sätt. Läs mer om de symptom som kan uppstå vid laktosintolerans och vilka behandlingar som finns att tillgå.

Mer om laktostintolerans

Valios Magrapporten 2023

Vår maghälsa påverkar verkligen vårt välmående. Alla har vi någon gång haft ont i magen, och kanske har du själv eller någon du känner återkommande bekymmer. Hur står det egentligen till med våra magar och vårt sätt att ta hand om oss? Läs mer i Valios Magrapporten, Sveriges största undersökning om maghälsa. Magrapporten® 2023 är den sjätte upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 16–27 maj 2023.

Till rapporten