Vanliga magproblem

Magproblem som beror på vad du äter går ofta att lösa. Problemen lindras många gånger genom att äta regelbundet och allsidigt. Symtomen kan också orsakas av olika funktionella magbesvär, såsom irriterad tarm, men även dessa kan lindras genom att äta rätt och välja bort det som ger upphov till besvären.

Det finns många orsaker till gasbildning och uppblåsthet

Orsakerna till magproblem kan vara många, det kan orsakas av exempelvis laktosintolerans eller celiaki. När det inte finns någon tydlig medicinsk eller organisk orsak till buksmärtor talar vi om funktionell buksmärta.

Funktionella magproblem kan visa sig som uppblåsthet, magsmärtor, gasbildning, lös mage eller förstoppning. Symtomen kan lindras genom att undvika mat och dryck som orsakar symtom, äta regelbundet och anpassa portionsstorleken, vara uppmärksam på stresshantering och träna regelbundet. Här kan du läsa mer om att ha ont i magen.

Om magsmärtan är svår eller långvarig, och ingen orsak kan hittas, är det bra att konsultera en läkare för att ta reda på orsaken.

Irritabel tarmsyndrom eller IBS

IBS är en förkortning av engelskans irritable bowel syndrome, och betyder överkänslig tarm. Det kallas också för colon irritabile eller funktionella tarmbesvär. Vid IBS finns olika funktionella magbesvär för vilka ingen organisk orsak eller sjukdom kan hittas, såsom celiaki eller Chrons sjukdom. Patienter som lider av IBS har en irritabel tarm, det vill säga de känner sammandragningen och sträckningen av tarmen tydligare än normalt. Syndromet förekommer hos mer 10 % av den vuxna befolkningen i Sverige. Tillståndet är vanligare hos kvinnor än hos män.

Vid colon irritabile varierar symtomen från person till person. Symtomen kan vara förstoppning eller diarré eller båda. Konvulsiva kramper i tarmarna är också möjliga. Flatulens kan också orsaka en obehaglig känsla av uppblåsthet i magen. Huvudmålet med behandlingen är att lindra eller kontrollera symtomen. Livsstilsfaktorer är centrala i behandlingen.

FODMAP-dieten för känsliga magar

FODMAP-kolhydrater, det vill säga gasorsakande kortkedjiga kolhydrater, är kolhydrater som är svåra för kroppen att ta upp, de finns särskilt i vegetabilier. Sådana kolhydrater kan orsaka symtom som uppblåsthet, buksmärtor och flatulens för personer med känsliga magar eller irritabel tarm. Att undvika FODMAP-kolhydrater lindrar ofta funktionella magbesvär.

Förstoppning

En person lider av förstoppning när avföringen är oregelbunden, svår och smärtsam på grund av hård avföring. Tiden för avföring att passera tarmen saktas ner och mängden avföring har ofta minskat. Normalt sker avföring ungefär en gång om dagen. Cirka 5-18% av vuxna världen över lider av förstoppning.

Förstoppning orsakas oftast av felaktig kost (till exempel för lågt fiberintag), lite motion eller stress. Förstoppning är mycket vanligt hos äldre. Hos äldre minskar tarmens sammandragningar och tarmfunktionen försvagas. Dessutom motionerar ofta äldre mindre.

Vid behandling av förstoppning är de främsta hjälpmedlen fiberrik mat, ökad motion och att dricka tillräckligt, minst 1,0–1,5 l vätska/dag. Det har visat sig att IBS är mycket vanligt hos patienter som lider av förstoppning.

Flatulens

Flatulens orsakas ofta av matsmältnings- och absorptionsstörningar. Maten passerar för långsamt eller för snabbt genom mag- och tarmkanalen. Effekterna av livsmedel som ökar gasbildningen och orsakar flatulens är individuella. Oabsorberade FODMAP-kolhydrater kan orsaka gaser hos personer med känsliga magar.

Symtom orsakade av stress

Att undvika stress så mycket som möjligt mår även magen bra av. Stresshantering och avslappning bör vara en del av behandlingen. Träning och olika avslappningsmetoder kan exempelvis ge lindring. Tillräcklig med sömn är också viktigt för välbefinnandet.

Laktosintolerans

Laktosintolerans är ärftligt och finns hos ungefär 4-10% av svenskarna. Vid laktosintolerans orsakar icke nedbrutet laktos, eller mjölksocker, typiska mag- och tarmproblem, där de mest typiska av dessa är uppblåsthet, gasbildning och lös mage. Laktosintoleranta kan använda Valios laktosfria produkter.

Läs mer om laktosintolerans här.

Celiaki

Magproblem kan ibland orsakas av celiaki. Det är en sjukdom som kräver en strikt diet för att undvika proteinet gluten som finns i spannmål som vete, korn och råg. Ren havre lämpar sig däremot oftast för celiaki. Samma kost är lämplig för glutenkänslighet, som fortfarande är ganska dåligt känd.

Celiaki är en sjukdom som, innan den upptäcks eller är obehandlad, skadar tarmens yta. I det här fallet minskar produktionen av laktasenzymet som produceras av tarmen, som bryter ner laktos, samtidigt. Särskilt i de tidiga stadierna av att diagnostisera sjukdomen är det bra för en person med celiaki att följa en laktosfri diet tills tarmens yta läker och produktionen av laktasenzymet är återställd.

Läs mer om celiaki här.

Maginfluensa

Virus överförs lätt via händer och mat. Ibland är orsaken till magproblem ett virus som orsakar plötslig diarré eller kräkningar. Symtomen avtar vanligtvis av sig själv inom några dagar. Det viktigaste vid behandling av diarré och kräkningar är att få i sig tillräckligt med vätska och salter.

Hjälper träning mot magproblem?

Människor som lider av magproblem bör träna som alla andra. Träning förbättrar tarmens rörlighet och kan därför lindra uppblåsthet och smärta orsakad av gaser. Dessutom kan träning fungera som ett medel för stresshantering och avslappning och därmed också minska magbesvär.

Valios Magrapporten 2023

1 av 3 tror inte det finns någon lösning på sina magproblem och söker därför inte hjälp. Vår maghälsa påverkar verkligen vårt välmående. Alla har vi någon gång haft ont i magen, och kanske har du själv eller någon du känner återkommande bekymmer. Läs mer om magen och vanliga problem i Valios Magrapporten 2023, största undersökning om maghälsa.

Till rapporten
Maghälsa
Ont i magen
Maghälsa
IBS-mage
Laktosintolerans
Vad är egentligen laktosintolerans?